Hungarikum lett az egri borok zászlóshajója

Egerben, a történelmi vár Dobó-bástyájában Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter vezetésével tartott ülést a Hungarikum Bizottság március 21-én. A testület fontos döntéseket hozott.

A bizottság ülése után sajtótájékoztatót tartottak, ahol a szakminiszter bejelentette, hogy a tokaji aszú után az egri borok zászlóshajója, a bikavér is hungarikum lett. Kiemelte, hogy a várban méltó környezetben, a hősies helytállás szimbolikus helyszínén ülésezhettek. Hozzátette, hogy 1936. március 21-én – 81 esztendeje – Darányi Ignác akkori földművelésügyi miniszter döntése alapján jött létre az egri borvidék, ami fontos állomás volt a szőlősgazdák és a borászok életében. Emlékeztetett, hogy ennek érdekében akkor nagyon sokat tett Petró Kálmán ügyvéd, Eger néhai országgyűlési képviselője, valamint Braun Károly, a város akkori polgármestere és legnagyobb szőlőtermelője is.

Ezt követően a miniszter hangsúlyozta, hogy a bizottság döntése szerint hungarikum lett a Kodály zenei módszer, a magyar pásztor- és vadászkutya fajták, valamint a tiszai halászlé is. Ugyanakkor a Magyar Értéktárba került Koós Károly, a neves erdélyi polihisztor életműve, a magyar gulyásleves, a magyar huszár, továbbá az aradi szabadságszobor, a Feszty-körkép, illetve Torockó épített öröksége, amely a világörökségi várományosi listán is szerepel. Az értéktár része lett a nagybányai művésztelep és festőiskola, a Csabai kolbászfesztivál, valamint dr. Bakonyi Károly, a kiváló szőlőnemesítő munkássága is.

Ezután Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger országgyűlési képviselője mondott köszönetet a helyi szőlőtermelőknek és borászoknak az áldozatkész szakmai munkájukért. Hangsúlyozta, hogy a borvidéken jelenleg több mint tízezer családnak nyújt megélhetést ez az ágazat. Kiemelte: munkájuk sikerének köszönhető, hogy a bikavér hungarikum lett. Ugyanakkor utalt az egykori borász és az 1848-as tábornok unokájának, Grőber Jenőnek a munkásságára is, aki jelentős erőfeszítéseket tett azért, hogy az egri bikavér védett márka legyen. Javasolta, hogy készüljön olyan kiadvány, amely magyar, angol és lengyel nyelven mutatja be az egri bikavér történetét, jelenét és jövőjét.

Felszólalt Habis László, Eger polgármestere is, aki azt méltatta, hogy jeles nap ez a város életében, hiszen azzal, hogy az egri bikavér hungarikum lett, új lehetőséget nyújt a helyi borászoknak és a jövőnek. Köszönetet mondott mindazoknak, akik jelentősen hozzájárultak ehhez az elismeréshez. Rámutatott, hogy ez arra is kötelez, tegyék még színvonalasabbá és ismertebbé a már hagyományos egri bikavér ünnepet. Ugyanakkor további sikereket kívánt azoknak az élenjáró borászoknak, akik az utóbbi időben kimagasló eredményeket értek el a nemzetközi borversenyeken.

A sajtótájékoztató után a vár ágyúdombján ünnepséget tartottak, ahol a résztvevőknek Fazekas Sándor miniszter jelentette be, hogy hungarikum lett az egri bikavér. Az eseményen felvonultak az Egri Borrend és az Egri Borbarát Hölgyek képviselői, valamint az Egri Fertálymesterek is. Az ünnepség tűzijátékkal ért véget.


Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.