Hungarikum lett az egri borok zászlóshajója

Egerben, a történelmi vár Dobó-bástyájában Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter vezetésével tartott ülést a Hungarikum Bizottság március 21-én. A testület fontos döntéseket hozott.

A bizottság ülése után sajtótájékoztatót tartottak, ahol a szakminiszter bejelentette, hogy a tokaji aszú után az egri borok zászlóshajója, a bikavér is hungarikum lett. Kiemelte, hogy a várban méltó környezetben, a hősies helytállás szimbolikus helyszínén ülésezhettek. Hozzátette, hogy 1936. március 21-én – 81 esztendeje – Darányi Ignác akkori földművelésügyi miniszter döntése alapján jött létre az egri borvidék, ami fontos állomás volt a szőlősgazdák és a borászok életében. Emlékeztetett, hogy ennek érdekében akkor nagyon sokat tett Petró Kálmán ügyvéd, Eger néhai országgyűlési képviselője, valamint Braun Károly, a város akkori polgármestere és legnagyobb szőlőtermelője is.

Ezt követően a miniszter hangsúlyozta, hogy a bizottság döntése szerint hungarikum lett a Kodály zenei módszer, a magyar pásztor- és vadászkutya fajták, valamint a tiszai halászlé is. Ugyanakkor a Magyar Értéktárba került Koós Károly, a neves erdélyi polihisztor életműve, a magyar gulyásleves, a magyar huszár, továbbá az aradi szabadságszobor, a Feszty-körkép, illetve Torockó épített öröksége, amely a világörökségi várományosi listán is szerepel. Az értéktár része lett a nagybányai művésztelep és festőiskola, a Csabai kolbászfesztivál, valamint dr. Bakonyi Károly, a kiváló szőlőnemesítő munkássága is.

Ezután Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger országgyűlési képviselője mondott köszönetet a helyi szőlőtermelőknek és borászoknak az áldozatkész szakmai munkájukért. Hangsúlyozta, hogy a borvidéken jelenleg több mint tízezer családnak nyújt megélhetést ez az ágazat. Kiemelte: munkájuk sikerének köszönhető, hogy a bikavér hungarikum lett. Ugyanakkor utalt az egykori borász és az 1848-as tábornok unokájának, Grőber Jenőnek a munkásságára is, aki jelentős erőfeszítéseket tett azért, hogy az egri bikavér védett márka legyen. Javasolta, hogy készüljön olyan kiadvány, amely magyar, angol és lengyel nyelven mutatja be az egri bikavér történetét, jelenét és jövőjét.

Felszólalt Habis László, Eger polgármestere is, aki azt méltatta, hogy jeles nap ez a város életében, hiszen azzal, hogy az egri bikavér hungarikum lett, új lehetőséget nyújt a helyi borászoknak és a jövőnek. Köszönetet mondott mindazoknak, akik jelentősen hozzájárultak ehhez az elismeréshez. Rámutatott, hogy ez arra is kötelez, tegyék még színvonalasabbá és ismertebbé a már hagyományos egri bikavér ünnepet. Ugyanakkor további sikereket kívánt azoknak az élenjáró borászoknak, akik az utóbbi időben kimagasló eredményeket értek el a nemzetközi borversenyeken.

A sajtótájékoztató után a vár ágyúdombján ünnepséget tartottak, ahol a résztvevőknek Fazekas Sándor miniszter jelentette be, hogy hungarikum lett az egri bikavér. Az eseményen felvonultak az Egri Borrend és az Egri Borbarát Hölgyek képviselői, valamint az Egri Fertálymesterek is. Az ünnepség tűzijátékkal ért véget.


Nyári programok a víz és a napfény szerelmeseinek

Nyári programok a víz és a napfény szerelmeseinek 

Siófok 17 km hosszú partszakaszán színvonalas strandok várják a víz és a vízisportok szerelmeseit.
Friss felmérés: fizetési szokásokról külföldön

Friss felmérés: fizetési szokásokról külföldön 

Ahogy egy új felmérés is mutatja, a digitális fizetések jelentősége egyre nő a közép- és kelet-európai kártyabirtokosok körében.
Drágább nyárra készülnek idén a szülők

Drágább nyárra készülnek idén a szülők 

A szülők csaknem felének a gyermekek felügyeletének megszervezése jelenti a legfőbb problémát a nyáron.
Mi, magyarok így készülünk a nyaralásra

Mi, magyarok így készülünk a nyaralásra 

A válaszadók közel harmada több mint 5 hónapon keresztül készül a várva-várt nyaralásra.
Zöld város és fenntarthatóság: új utak az építészetben

Zöld város és fenntarthatóság: új utak az építészetben 

Számos kiaknázatlan lehetőség vár még a szakmára, így például az innovatívabb anyaghasználat, a karbonlábnyom csökkentése vagy a szakmai együttműködési hajlandóság növelése.
Díjnyertes minisorozatok az ingyenes Japán Filmfesztiválon

Díjnyertes minisorozatok az ingyenes Japán Filmfesztiválon 

Idén először televíziós minisorozatok is a JFF Online Japán Filmfesztivál részét képezik.
Felavatták az Év Kerékpárútját

Felavatták az Év Kerékpárútját 

A konferencia apropóját az adta, hogy 2024-ben a Beregi kör nyerte az Év Kerékpárútja díjat.
Nem mindenki jelölte meg posztjaiban Budapestet a májusban itt járt influenszerek közül

Nem mindenki jelölte meg posztjaiban Budapestet a májusban itt járt influenszerek közül 

Ma derült ki, hogy a Budapest Influencer Tripre meghívott 50 külföldi influenszer közül többen egyáltalán nem jelezték posztjaikban, hogy Budapesten vannak.
Eladósorba került ez a történelmi kastély

Eladósorba került ez a történelmi kastély 

A Mátra festői vidékén, félúton az egri borvidék és Mátrafüred között található területen a Barkóczy-kastély új tulajdonosát keresi.
Magyarországon először: a POP ART egyik alapítója

Magyarországon először: a POP ART egyik alapítója 

A pécsi Zsolnay Negyed m21 Galériájában hamarosan látható Jacques Villeglé (1926-2022), a POP ART úttörőjének és a STREET ART látnokának művészi anyaga.