Ideje, hogy átalakuljon a szállodák szövetsége pékszövetséggé?

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) idei őszi, tisztújító közgyűlésének egyik kerekasztal-beszélgetésén mindenkit érzékenyen érintő kérdésről, az energiakrízisről volt szó. A beszélgetés résztvevői: Fazekas Lajos (Aquaticum Debrecen Kft.) Kerek Péter (Accent Hotels) Szabó Éva (Barack Hotel, Tiszakécske), Tóth Zoltán (E.ON Hungária Csoport) és Flesch Tamás (Continental Group) működött közre, moderátorként.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az élet sajnos úgy hozta, mondta felvezetőjében Flesch Tamás, hogy ez a téma ma mindent felülír. Pedig, tette hozzá, korábban szinte azt se tudtuk, hogy a házunkba behozott energiát "eszik vagy isszák", annyira marginális kérdés volt ez az üzemeltetés során. Most pedig szinte már energia tőzsdebórkerekké képeztük ki magunkat, és a kilowattok, köbméterek árát, a fogyasztási adatokat fejből soroljuk: sajnos, ezt dobta 2022 nyarától a gép. Tamás a jelenlévők közül külön köszöntötte az E.ON képviselőjét, aki, úgymond, bejött az oroszlán barlangjába, hogy megpróbáljon válaszolni a sok-sok nehéz és fontos kérdésre.

Lycium: bezár, Aquaticum, Barack: megmenekül

Az asztalnál ülő szállodások először házaik pillanatnyi helyzetéről számoltak be. Kiderült, a debreceni Lycium bezár, az Aquaticum viszont megmenekül, hiszen, magyarázta ennek kapcsán a debreceni szakember, a két hotel hőenergiája más-más úton érkezik a házakba. A Lycium távhőszolgáltatással kapja az energiát, és olyan horrorösszeg lenne a téli számla, hogy ezt, bárhogy is szerették volna, képtelenség kigazdálkodni, ezért döntöttek a bezárás mellett. Az Aquaticum viszont, egy sajátos barter-megállapodásnak köszönhetően, tulajdonképpen önellátó a hőszolgáltatás területén: amit termelnek és nem használnak fel például a nyári hónapokban, azt betáplálják a hőközpontba, és onnan, amikor szükséges, visszaigényelhetik.

Tiszakécskén pedig, mint hallhattuk a ház tulajdonosától, termálhővel gazdálkodnak: kizárólag ezzel fűtenek. A saját termálkútjaikból nyert melegvíz kerül a medencékbe, a maradék pedig a szálláshelyek szobáiban, közösségi tereiben biztosít megfelelő hőmérsékletet. Házukban gázt nem is használnak, nincs is rá szükségük.

A helyzet (korántsem) változatlan

Az E.ON -szakértő, a jelenlegi helyzetet elemezve elmondta,  az energiárak továbbra is magasak lesznek, sőt, az energiafelhasználóknak még magasabb árszintre kell felkészülnie már a közeljövőben. Ahol energiahatékony megoldásokat alkalmaznak - jól teszik: napelemes megoldások, megújuló energiával történő hűtő-fűtő rendszer - ezek most a nyerők. "Az energiafüggetlenség a mostani helyzetben felértékelődött", fogalmazott a szakértő.

Az Accent Hotels jelen lévő képviselője a jelenlegi helyzetüket bemutatva elmondta, van olyan házuk, ami a hét 4-5 napján üzemel, a többi időben zárva tart. És ennek három oka van: egyrészt ott hamarosan elkészül egy napelemi park kiépítése és hőszivattyút is felszerelnek (vidéki wellness szálláshelyről van szó), másrészt féltik a házban a munkaerőt - szeretnék megtartani ebben az átmeneti időben. És igaz, hogy ezzel a heti pár napos lezárással havi szinten csupán pár milliót takarítanak meg - azonban ez épp elég ahhoz, hogy ne küldjék el az alkalmazottakat, hanem megtartsák az embereket, amíg végre önerőből biztosítja majd a ház az eneregia nagyrészét. Matek, HR és beruházás - ez az a három tényező, amely miatt ezt a különleges megoldást választották.

A vendégélmény igenis sérül!

Az energiarezsik ugrásszerű megemelkedése miatt hozott korlátozó intézkedésekkel kapcsolatban a debreceni szakértő kiemelte, nem érti, miért hangoztatják többen is, hogy a különböző korlátozások miatt nem sérül a vendégélmény. Dehogynem, érvelt Fazekas Lajos, szerinte vendégoldalról mindenkit negatívan érintenek a mostanában gyakran hallott korlátozó intézkedések.

A beszélgetés ticsakécskei résztvevője ennek kapcsán közölte, náluk tényleg nem sérül a vendégélmény, hiszen semmilyen költségcsökkentő intézkedést nem hoztak eddig sem, és nem is terveznek a közeljövőben sem. Egyetlen dolgot ütemeztek át: a tervezett fejlesztéseket gyorsított ütemben valósítják meg. Napelemeket szereltettek a tetőkre, kicserélték a szaunakályhákat és a medencevilágítás korszerűsítését is előbbre hozták. 

Egyoldalú szerződésmódosítás?

E mostanában gyakran előkerülő kérdés kapcsán az energiaszakértő elmondta, ő ugyan nem jogász, és ez a terület jogi probléma, annyit azonban közölhet a munkájukkal kapcsolatban, hogy mozgó energiapiacot kell lekövetniük, és a folyamatos piacármozgás nagyban befolyásolja az energiaszolgáltatásért kért árakat.

Sok partnerükkel ez év végén jár le megkötött szerződésük, az ajánlatok kiküldése az új megállapodás részleteiről pedig már folyamatban vannak. 

Szóba került még a kormányzati segítség szükségessége is. Ennek kapcsán a kerekasztal egyik résztvevője megjegyezte, ha az ágazatuk összefogna ennek érdekében - ahogy a hazai pékszövetség tagjai teszik, vagyis a pékek együtt próbálnak kedvezőbb feltételeket kiharcolni -, akkor talán nekik is siker korlátozná törekvéseiket.

 

 

 

 

 

 

Forrás: Turizmus Online


Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak
Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei

Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei 

Gyenesdiás, a Nyugat-Balaton családbarát üdülőfaluja méltán híres díjnyertes strandjairól, de igazi élmények a parton túl is felfedezhetők.
Idén új helyszínen folytatódik a Szeláví! Fesztivál

Idén új helyszínen folytatódik a Szeláví! Fesztivál 

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb helyén
Helyzetjelentés a munkaerőpiacról: fluktuáció, munkaerő-kereslet, passzív leépítés, átképzés

Helyzetjelentés a munkaerőpiacról: fluktuáció, munkaerő-kereslet, passzív leépítés, átképzés 

Mérséklődött a fluktuáció, de a HoReCa-szektorra alapvetően ez még nem jellemző. Friss munkaerő piaci elemzés - fontos megállapításokkal.
Futóverseny és koncertek - jön az EU-napi futás

Futóverseny és koncertek - jön az EU-napi futás 

Szabó Balázs Bandája, a Carson Coma Akusztik Trió és a Lázár tesók is fellépnek május 12-én az idei Európa-napon.
Személyi hír házunk tájáról

Személyi hír házunk tájáról 

Kedves Olvasónk! Aki figyelemmel kíséri szakmai oldalunkat, napi hírleveleinket - láthatja, olvashatja, tudhatja, hogy új szerkesztő érkezett hozzánk Szöllősi Tímea személyében.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.