Ha Zamárdi, akkor ZamJam

Charlie, a Hot Jazz Band fellépésével, nyárindító tűzijátékkal, dj-kkel, akusztikus és jazz koncertekkel, kertmozis filmmaratonnal, beszélgetésekkel, impro-színházzal és még számtalan ingyenesen látogatható programmal vár mindenkit a Balaton partjára május 31. és június 2. között a ZamJam.

A MOL Nagyon Balaton csapata 2013 óta dolgozik azon, hogy minden évben bemutassa a magyar tenger ismert és rejtett kincseit, elsősorban az izgalmas és tartalmas kulturális kínálaton keresztül. A Zamárdi ZamJam idén két alkalommal és rendhagyó formátummal jelentkezik: a nyár legelején és legvégén javarészt ingyenes programok egész sorát vonultatja fel közel 30 helyszínen.

A május 31. és június 2. közötti programsorozattal, a „Zamárdiban indul a nyár!” szlogen szellemében a szervezők a főszezont megelőző időszakban szeretnék felhívni a hazai turisták figyelmét arra, hogy már ilyenkor is érdemes a Balatonhoz látogatni.

Ezen a hétvégén Zamárdiban kinyit a szabadstrand, meg lehet mártózni a csodás tihanyi panorámájú vízben, lehet sup-olni és fel lehet keresni a környék teraszait, éttermeit, falatozóit.

Koncertek, tűzijáték és kertmozi

A ZamJam keretében a vízparti MOL színpadon június 1-jén a Hot Jazz Band és Charlie koncertje után nyárindító tűzijáték várja a vendégeket.  A háromnapos program részeként a kilátónál akusztikus és jazz-koncerteket hallgathatnak meg az érdeklődők a Müpa, a Budapest Jazz Club és a Magyar Jazz Szövetség válogatásában. A Parti Bisztrónál a Be Massive Horizon, vagyis DJ Metha lép színpadra, miközben állandó filmes stábja a csodás vízpartot mutatja be. A Rozmaring Étteremben DJ Venom és vendégei, többek között Jumodaddy, KRSA, Dj Turner és Dj Bootsie forgatják a lemezeket.

A Kertmozi hajnalba nyúlóan vetít hamisítatlan balatoni filmeket a ZamJam Filmmaraton alkalmával. A Magyar Mozgókép Fesztivál „Ma este gyilkolunk” című premierfilmje kapcsán Koltai Róbert és az alkotók mesélnek forgatási élményeikről. Szombaton Földessy Margit és a Szindra társulat impro-színháza két alkalommal is várja a nézőket, a késő esti előadás vendége a “régi Margitos” Fenyő Iván lesz. A Líra Irodalmi Teraszon Steigervald Krisztián generációkutató tart előadást a generációk harcáról - Hogyan értsük meg egymást- címmel, majd vasárnap a ZAM teraszán Koltai Róberttel Gaál Ildikó beszélget a nemrég megjelent Koltai 80. című könyvről.

 A Zamárdi ZamJam idén két alkalommal és rendhagyó formátummal jelentkezik
A Zamárdi ZamJam idén két alkalommal és rendhagyó formátummal jelentkezik
Fotó: ZamJam

Gasztronómia, kiállítások és foci

A gasztronómia iránt érdeklődők a vízparti Gasztro Kult & Art helyszínen Balaton környéki food truckok ételkínálatából válogathatnak a Creativ Kitchen és a Rolling Chef jóvoltából, valamint balatoni borokat kóstolhatnak a Laposa, a Kányavári és a Balatoni Bor és Stari Sör kínálatából. Hagyományteremtő szándékkal idén először rendezik meg az I. Zamárdi Bortúra sétáló borkóstolóját, ahol több mint tíz helyszínen helyi és dél-balatoni pincészetek borait kínálják.

ZAM ART címmel Bereczki Kata balatoni képei lesznek megtekinthetők egy, a város különböző pontjai feltűnő, vándor pop-up kiállításon. Megnyitja kapuit a Zamárdi-Kőhegy Művésztelep is, ahol Munkácsy-díjas alkotók munkafolyamatába tekinthetnek be az érdeklődők, az eseményt kiállítás zárja. Aki pedig szívesen alkotna, ki is próbálhatja tehetségét egy balatoni tájképfestő workshopon Szalai Krisztián festőművész vezetésével megörökítve az egyedülálló tihanyi panorámát.

Szombaton Bársony Bálint zenekarának Hangszersimogató interaktív gyermekkoncertje, míg vasárnap a Kiskalász zenekar koncertje és a Líra Gyerek Terasz Dr Szuri kalandjainak könyvbemutatójával várja a legkisebbeket. A híres Zamárdi Kalandpark mellett a Gokartpálya is kinyit ezen a hétvégén, a nap legjobbjai pedig a MOL Nagyon Balaton fesztiváljaira, eseményeire nyerhetnek belépőt. A hétvége mindkét napján kézműves és termelői piac várja a helyi ízekre kíváncsi közönséget a Piac téren és a Patkó piacon.

Harmadik alkalommal rendezik meg a ZamJam Kupa, kispályás labdarúgó bajnokságot, ahol a Magyar Borászválogatott, a Magyar Újságíró Válogatott, a Művészválogatott és a Magyar Öregfiúk Ligaválogatott mérkőzik meg a Zamárdi Öregfiúk Válogatottjával.

A második felvonás

A ZamJam idei második “felvonása” a nyár végi STRAND Fesztivál kísérőeseményeként valósul meg. Ebben az időszakban tízezrek érkeznek a Balaton déli partjára, a ZamJam csapata pedig napközben a környék teraszait, éttermeit ajánlja majd a vendégeknek azzal a szándékkal, hogy a fesztivál miatt idelátogatók kedvet kapjanak ahhoz, hogy máskor is visszatérjenek Zamárdiba és a Balaton partjára.

"Az idei évben rendhagyó módon a ZamJam június legelején Zamárdiban indítja a nyarat, amikor a szándékunk szerint már nyitva lesz a város: az éttermek, a fagyizók, teraszok, a kalandpark és természetesen strandolásra és suppolásra is lesz majd lehetősége azoknak, akik a Balaton talán legszebb panorámájú strandját választják az első megmártózáshoz. Arra bíztatom a helyieket, hogy minél többen mutassák meg magukat, nyissanak ki ezekben a napokban, a turistákat pedig arra, hogy látogassák meg ezt a vendégszerető várost, ahol egész évben jó szívvel várjuk önöket”

emeli ki Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere, a rendezvény fővédnöke.


Teltház a golfszezon legmenőbb versenyén

Teltház a golfszezon legmenőbb versenyén 

Teltházzal, több, mint száz versenyzővel és kiemelt érdeklődés mellett rendezték meg az idei szezon eddigi legsikeresebb versenyét.
Kádár-kockák a Skanzenben

Kádár-kockák a Skanzenben 

A kockaház. Lakóház, életforma és annak reprezentációja a Kádár-korban címmel nyílt kiállítás június 21-én a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Skanzen Galériában.
Nyitva a Flava-brand legújabb tagja

Nyitva a Flava-brand legújabb tagja 

Lehetőséget kínálva arra, hogy Budapesten maradva, nyáron a fővárosban találjanak rá a természetközeli pihenés és felfrissülés lehetőségére a városlakók.
Új arculatot kapott a Miskolc Pass

Új arculatot kapott a Miskolc Pass 

Megújult arculattal, számos új partnerrel jelentkezik a Miskolc Pass turisztikai kártya.
Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon

Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon 

Összművészeti eseménnyel zárul a szentendrei Virágnyelven kiállítás.
17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben

17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben 

A különleges leletet már a Múzeumok Éjszakáján megnézhetik az érdeklődők a veszprémi várnegyed Work in Progress kiállításán.
Indul Tokaj legmenőbb éjszakai futása

Indul Tokaj legmenőbb éjszakai futása 

Június 28-án nemzetközi mezőny indul a Fesztiválkatlanból.
Kutya melegben a kutyájával strandolna? Nincs akadálya

Kutya melegben a kutyájával strandolna? Nincs akadálya 

Itt a legfrissebb országos kutyabarát strandtérkép, hozzá hasznos tippekkel.
Elfogadták az Európai Zöld Megállapodást - mit jelent?

Elfogadták az Európai Zöld Megállapodást - mit jelent? 

„Az Európai Uniónak át kell gondolnia a stratégiáját” – mondja Bárány László,az ország piacvezető és a magyarországi csirketermelés és -feldolgozás közel 50 százalékát adó piaci szereplőjének tulajdonos-ügyvezetője.
Tánc és a századforduló szerelmi élete a Szentendrei Skanzenben

Tánc és a századforduló szerelmi élete a Szentendrei Skanzenben 

Tánc, tűzugrás, szerelmi jóslás és csoki bonbonok - izgalmas lesz az idei Múzeumok éjszakája a Skanzenben.