Itt az elmúlt időszakot elemző, legfrissebb Turizmus Konjunktúra Index

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal (MTSZA) és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet (TKI), a piac és a közvélemény számára ezzel biztosítva információt a közeljövőben várható trendekről.

 

A TKI index 2024. júniusban +3 ponton állt (-100 és +100 közötti skálán értelmezve), mely azt jelenti, hogy az ágazat szereplői helyzetüket pozitívnak érzékelték.

Az index értéke minimális mértékben, 1 ponttal csökkent az év hatodik hónapjában, ugyanakkor ezzel együtt is 2 ponttal meghaladja az egy évvel ezelőtti értékét. A szálláshely-szolgáltatásban 2 ponttal +5 pontra, a vendéglátásban 1 ponttal -1 pontra nőtt az index, míg az egyéb turisztikai szektorban 5 ponttal +8 pontra csökkent.

A TKI index alszektorok szerint

2022. május - 2024. június (pont)

Forrás: GKI; Megjegyzés: -100-tól +100-ig terjedő skálán (ahol
-100: jelentősen romlik, +100: jelentősen javul)

 

 

Továbbra is helytálló, hogy a szolgáltatási szektor és benne a turizmus konjunktúrája pozitív irányban elválik a gazdaság többi szektoráétól.

A TKI index júniusban kissé meghaladta a GKI EU számára végzett konjunktúra kutatásában mért szolgáltatási szektor konjunktúraindexét (+2 pont), illetve jóval meghaladta a nemzetgazdasági átlagot képviselő GKI üzleti bizalmi indexet (-6 pont). Magasabb volt továbbá az ipar (-7 pont) és jóval magasabb a kereskedelem (-16 pont), valamint az építőipar (-22 pont) indexénél.

Ágazatok konjunktúraindexe

2022. június - 2024. június (pont)

Forrás: GKI; Megjegyzés: -100-tól +100-ig terjedő skálán (ahol
-100: jelentősen romlik, +100: jelentősen javul)

 

 

Amennyiben a 2024 júniusi TKI indexet összevetjük az egy évvel korábbival (2023. június), növekedést tapasztalunk.

Az alszektorok közül az egyéb turisztikai szektor indexe javult jelentősen éves összehasonlításban, míg a vendéglátásé közepes mértékben lett jobb, a szálláshely-szolgáltatásé pedig enyhén romlott. A TKI alindexei közül négy javult, egy pedig romlott az elmúlt egy év alatt.

A TKI index alakulása 2022. május és 2024. június között (pont)

Forrás: GKI; Megjegyzés: -100-tól +100-ig terjedő skálán (ahol
-100: jelentősen romlik, +100: jelentősen javul)

 

A következő három hónapban várhatóan jelentősen bővül a kereslet a turisztikai ágazatban igényelt munkaerő iránt. A turizmus foglalkoztatási várakozás indexe (+10 pont) 2024. júniusban meghaladta a GKI EU számára végzett konjunktúra-kutatásában mért, a szolgáltatási szektorra számított index értékét (+7 pont), ennél jobban a nemzetgazdasági átlagot (-5 pont). Magasabb volt a kereskedelem indexénél (0 pont), illetve sokkal magasabb az ipar és az építőipar indexél (-12, illetve -5 pont).

Ágazatok foglalkoztatási várakozás indexe - 2022. május - 2024. május (pont)

Forrás: GKI; Megjegyzés: -100-tól +100-ig terjedő skálán (ahol
-100: jelentősen romlik, +100: jelentősen javul)

 


Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.