A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a kézikönyv összeállításával a turizmusban érdekelt, jelentős vendégforgalmú szálláshelyek, vendéglátóipari egységek, attrakciók es szolgáltatók munkáját szeretné segíteni az újranyitáshoz kapcsolódóan, alapul véve az üzemeltetés során fontosnak tartott szempontokat.
A turizmus fokozatos újraindításával a szálláshelyeken, a vendéglátóipari egységekben, és a különböző attrakcióknál naponta ismét egyre nagyobb számú vendég fordul meg a világ minden részéről, akik igénybe veszik a kínált szolgáltatásokat, kapcsolatba kerülnek a kiszolgáló személyzettel, a többi vendéggel. Ezért mind a munkatársak, mind pedig a vendégek szempontjából összegyűjtötték azon szempontokat, amelyek a legfontosabbak lehetnek, hogy a fertőzés tovább terjedését megakadályozva, mégis megfelelő színvonalú szolgáltatást tudjanak nyújtani, és a vendégélmény is, az adott körülmények között, a legteljesebb legyen.
A dokumentum összefoglalja a főbb tudnivalókat a koronavírusról, valamint bemutatja az újranyitáshoz szükséges legfontosabb teendőket, amellyel biztonságos és élhető környezet teremthető mind a munkatársak, mind vendégek számára.
Ez a dokumentum nem kötelező jellegű szabályok felállítását célozza, írja az MTÜ ezzel kapcsolatban kiadott közleményében. A vendégeket fogadó vagy kiszolgáló helyszínek mindegyikén a szolgáltatás jellegéből fakadó speciális szempont- és előírás rendszer érvényes, működésüket hatályos jogszabályok mellett végzik, szabályozott körülmények között.
A javasolt intézkedések felsorolása segítséget nyújthat, de a hatályos – és a veszélyhelyzetre tekintettel rendszeresen felülvizsgált – közegészségügyi, higiénés és egyéb hatósági rendeletek, szabályzókat természetesen nem írja felül, nem előzi meg.
A kézikönyvet készítőik folyamatosan frissítik.
Szállás-, és vendéglátóhelyek számára a kézikönyv letölthető: itt.
Attrakciók és üzemeltetőik részére pedig itt.
Forrás: MTÜ