Különleges edények a konyhában

A konyha felszerelései között az általános használatú különféle lábasok és edények mellett egyedi alakú vagy kialakítású edényeket is találunk. Ezeknek az eszközöknek a beszerzése is szükséges, hiszen egy-egy főzési vagy sütési művelet során elengedhetetlen a használatuk. 

Az emberek szabadidejükben nagyon szívesen látogatnak el az éttermekbe, ahol meg tudják kóstolni az adott hely specialitásait. Cikkünkben a kuktát és a palacsintasütőket mutatjuk be, és tanácsot adunk arra vonatkozóan, milyen fajtát célszerű vásárolni az ipari konyhába.

A palacsinta az egyik legnépszerűbb desszert

Aligha találunk olyan éttermet, ahol valamilyen formában ne lenne jelen a palacsinta. Ez tehát egy olyan alapvető édesség, amelyet a vendégek keresnek és nagyon szívesen fogyasztanak. A Gasztronagyker.hu palacsintasütő választéka ezért igen széles, hiszen a cég tisztában van azzal, hogy egy nagykonyhában helye van ennek az edénytípusnak. 

A palacsintasütőkre jellemző a hosszú nyél és a lapos kialakítás, ez teszi lehetővé azt, hogy könnyen meg lehessen fordítani a palacsintát. A palacsintasütőnél a legfontosabb dolog az, hogy tapadásmentes legyen, hiszen ez az édesség nem ragadhat le. Többféle anyagból is találhatunk ilyen edényfajtát, nagyüzemi használatra azonban a vasból, a kékacélból és az alumíniumból készült változatot ajánljuk.

A tapadásmentes bevonat kialakítása

A palacsintasütők szempontjából tehát a tapadásmentesség a legnagyobb követelmény, ez pedig lehet különleges anyagokból, például speciális bevonatokból, gyémántporból is. A vas esetében az első használat előtt ki kell égetni a serpenyőt, ettől alakul ki a tapadásmentesség. 

Az is fontos, hogy ezeket a serpenyőket nem szabad mosogatógépbe tenni, mindig kézzel kell elmosni és fokozatosan kell felmelegíteni. Egyes serpenyők mindenféle tűzhelyre megfelelők, mások az indukciós tűzhelyen nem működnek, erre vásárláskor oda kell figyelni.

Mi készülhet a kuktában?

A kukta a gasztronagykertől egy nyomás alatti főzőedény, melynek lényege, hogy a benne lévő nyomás hatására az étel sokkal hamarabb elkészül. Ez gazdaságossági szempont is egy étterem esetében, mivel a rövidebb főzési idő energia-, így pénzmegtakarítást eredményez. A gyors főzés ahhoz is hozzájárul, hogy a tápanyagok az ételben benne maradnak, így az étel sokkal egészségesebb lesz.

Ideális választás levesekhez, pörkölthöz, de a bab és a hüvelyesek főzési ideje is jelentősen csökkenthető. A kukta segítségével a keményebb húsok is gyorsan puhává válnak.

A kukta kialakítása

A kukta teteje tökéletesen illeszkedik az edényre annak érdekében, hogy a nyomás megmaradjon. A fedőn lévő biztonsági szelep megakadályozza azt, hogy az edényben veszélyes túlnyomás alakuljon ki, ezért használat előtt mindig le kell ellenőrizni azt, hogy a szelep működik-e.

A kukta és a palacsintasütő segítségével a konyhai műveletek leegyszerűsödnek, gyorsabbá válnak. Ennek következtében a szabadidejüket élvező, ebédelni vagy vacsorázni vágyó vendégek kiszolgálása is hatékonyabbá válhat.
 


TKI: az ágazat szereplői romlónak látták helyzetüket

TKI: az ágazat szereplői romlónak látták helyzetüket 

Az index értéke a múlt havi három pontos emelkedés után négy ponttal csökkent az év hatodik hónapjában.
Új fejezetet nyit a Zsolnay Fényfesztivál

Új fejezetet nyit a Zsolnay Fényfesztivál 

Elképesztő látványvilág költözik a Zsolnay Negyedbe.
MME: ne etesse a vízimadarakat!

MME: ne etesse a vízimadarakat! 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hétfőn közzétett lakossági felhívásában arra kér mindenkit, hogy semmivel se etessék a vízimadarakat.
Nyíregyházán és Varsányban bírál a táj- és környezetszépítő verseny nemzetközi zsűrije

Nyíregyházán és Varsányban bírál a táj- és környezetszépítő verseny nemzetközi zsűrije 

Az egyik legjelentősebb nemzetközi környezetszépítő megmérettetés zsűrije június végén érkezett azért, hogy értékeljék a két települést.
Kerékpáros fejlesztés Szolnokon

Kerékpáros fejlesztés Szolnokon 

Új szolgáltatással gazdagodik a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum.
Új kerékpáros térkép a Kis-Balatonnál

Új kerékpáros térkép a Kis-Balatonnál 

A kiadvány a kerékpárral és gyalogosan bejárható útvonalakat ábrázolja, megkönnyítve a természetbarát látogatók tájékozódását.
Ünnepi kavalkád a Mélyvölgyben

Ünnepi kavalkád a Mélyvölgyben 

Izgalmas sportprogramok, vidám zenei és gasztró élmények.
Több, mint tízezer nevező a Balaton-átúszáson

Több, mint tízezer nevező a Balaton-átúszáson 

Négy héttel a rajt előtt a 43. Balaton-átúszás összes távja elérte a létszámlimitet.
Éjszakai futóláz Budapesten – telt házas félmaraton napnyugtától

Éjszakai futóláz Budapesten – telt házas félmaraton napnyugtától 

Közel ötezer nevezővel rekordot döntött a 31. KIPRUN Futóest, ahol idén külföldi futóturisták is nagy számban indultak.
A magyar festészet ikonja – új megvilágításban

A magyar festészet ikonja – új megvilágításban 

Egyedülálló digitális művészeti utazás a veszprémi CODE-ban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.