Az emberek szabadidejükben nagyon szívesen látogatnak el az éttermekbe, ahol meg tudják kóstolni az adott hely specialitásait. Cikkünkben a kuktát és a palacsintasütőket mutatjuk be, és tanácsot adunk arra vonatkozóan, milyen fajtát célszerű vásárolni az ipari konyhába.
A palacsinta az egyik legnépszerűbb desszert
Aligha találunk olyan éttermet, ahol valamilyen formában ne lenne jelen a palacsinta. Ez tehát egy olyan alapvető édesség, amelyet a vendégek keresnek és nagyon szívesen fogyasztanak. A Gasztronagyker.hu palacsintasütő választéka ezért igen széles, hiszen a cég tisztában van azzal, hogy egy nagykonyhában helye van ennek az edénytípusnak.
A palacsintasütőkre jellemző a hosszú nyél és a lapos kialakítás, ez teszi lehetővé azt, hogy könnyen meg lehessen fordítani a palacsintát. A palacsintasütőnél a legfontosabb dolog az, hogy tapadásmentes legyen, hiszen ez az édesség nem ragadhat le. Többféle anyagból is találhatunk ilyen edényfajtát, nagyüzemi használatra azonban a vasból, a kékacélból és az alumíniumból készült változatot ajánljuk.
A tapadásmentes bevonat kialakítása
A palacsintasütők szempontjából tehát a tapadásmentesség a legnagyobb követelmény, ez pedig lehet különleges anyagokból, például speciális bevonatokból, gyémántporból is. A vas esetében az első használat előtt ki kell égetni a serpenyőt, ettől alakul ki a tapadásmentesség.
Az is fontos, hogy ezeket a serpenyőket nem szabad mosogatógépbe tenni, mindig kézzel kell elmosni és fokozatosan kell felmelegíteni. Egyes serpenyők mindenféle tűzhelyre megfelelők, mások az indukciós tűzhelyen nem működnek, erre vásárláskor oda kell figyelni.
Mi készülhet a kuktában?
A kukta a gasztronagykertől egy nyomás alatti főzőedény, melynek lényege, hogy a benne lévő nyomás hatására az étel sokkal hamarabb elkészül. Ez gazdaságossági szempont is egy étterem esetében, mivel a rövidebb főzési idő energia-, így pénzmegtakarítást eredményez. A gyors főzés ahhoz is hozzájárul, hogy a tápanyagok az ételben benne maradnak, így az étel sokkal egészségesebb lesz.
Ideális választás levesekhez, pörkölthöz, de a bab és a hüvelyesek főzési ideje is jelentősen csökkenthető. A kukta segítségével a keményebb húsok is gyorsan puhává válnak.
A kukta kialakítása
A kukta teteje tökéletesen illeszkedik az edényre annak érdekében, hogy a nyomás megmaradjon. A fedőn lévő biztonsági szelep megakadályozza azt, hogy az edényben veszélyes túlnyomás alakuljon ki, ezért használat előtt mindig le kell ellenőrizni azt, hogy a szelep működik-e.
A kukta és a palacsintasütő segítségével a konyhai műveletek leegyszerűsödnek, gyorsabbá válnak. Ennek következtében a szabadidejüket élvező, ebédelni vagy vacsorázni vágyó vendégek kiszolgálása is hatékonyabbá válhat.