Különleges edények a konyhában

A konyha felszerelései között az általános használatú különféle lábasok és edények mellett egyedi alakú vagy kialakítású edényeket is találunk. Ezeknek az eszközöknek a beszerzése is szükséges, hiszen egy-egy főzési vagy sütési művelet során elengedhetetlen a használatuk. 

Az emberek szabadidejükben nagyon szívesen látogatnak el az éttermekbe, ahol meg tudják kóstolni az adott hely specialitásait. Cikkünkben a kuktát és a palacsintasütőket mutatjuk be, és tanácsot adunk arra vonatkozóan, milyen fajtát célszerű vásárolni az ipari konyhába.

A palacsinta az egyik legnépszerűbb desszert

Aligha találunk olyan éttermet, ahol valamilyen formában ne lenne jelen a palacsinta. Ez tehát egy olyan alapvető édesség, amelyet a vendégek keresnek és nagyon szívesen fogyasztanak. A Gasztronagyker.hu palacsintasütő választéka ezért igen széles, hiszen a cég tisztában van azzal, hogy egy nagykonyhában helye van ennek az edénytípusnak. 

A palacsintasütőkre jellemző a hosszú nyél és a lapos kialakítás, ez teszi lehetővé azt, hogy könnyen meg lehessen fordítani a palacsintát. A palacsintasütőnél a legfontosabb dolog az, hogy tapadásmentes legyen, hiszen ez az édesség nem ragadhat le. Többféle anyagból is találhatunk ilyen edényfajtát, nagyüzemi használatra azonban a vasból, a kékacélból és az alumíniumból készült változatot ajánljuk.

A tapadásmentes bevonat kialakítása

A palacsintasütők szempontjából tehát a tapadásmentesség a legnagyobb követelmény, ez pedig lehet különleges anyagokból, például speciális bevonatokból, gyémántporból is. A vas esetében az első használat előtt ki kell égetni a serpenyőt, ettől alakul ki a tapadásmentesség. 

Az is fontos, hogy ezeket a serpenyőket nem szabad mosogatógépbe tenni, mindig kézzel kell elmosni és fokozatosan kell felmelegíteni. Egyes serpenyők mindenféle tűzhelyre megfelelők, mások az indukciós tűzhelyen nem működnek, erre vásárláskor oda kell figyelni.

Mi készülhet a kuktában?

A kukta a gasztronagykertől egy nyomás alatti főzőedény, melynek lényege, hogy a benne lévő nyomás hatására az étel sokkal hamarabb elkészül. Ez gazdaságossági szempont is egy étterem esetében, mivel a rövidebb főzési idő energia-, így pénzmegtakarítást eredményez. A gyors főzés ahhoz is hozzájárul, hogy a tápanyagok az ételben benne maradnak, így az étel sokkal egészségesebb lesz.

Ideális választás levesekhez, pörkölthöz, de a bab és a hüvelyesek főzési ideje is jelentősen csökkenthető. A kukta segítségével a keményebb húsok is gyorsan puhává válnak.

A kukta kialakítása

A kukta teteje tökéletesen illeszkedik az edényre annak érdekében, hogy a nyomás megmaradjon. A fedőn lévő biztonsági szelep megakadályozza azt, hogy az edényben veszélyes túlnyomás alakuljon ki, ezért használat előtt mindig le kell ellenőrizni azt, hogy a szelep működik-e.

A kukta és a palacsintasütő segítségével a konyhai műveletek leegyszerűsödnek, gyorsabbá válnak. Ennek következtében a szabadidejüket élvező, ebédelni vagy vacsorázni vágyó vendégek kiszolgálása is hatékonyabbá válhat.
 


Közel 100 korcsolyapálya nyit hamarosan az országban

Közel 100 korcsolyapálya nyit hamarosan az országban 

Az adventi időszakban, a téliszünet idején, valamint az új év első napjaiban a legnagyobb a választék, de több szabadtéri műjégpálya a tervek szerint még februárban is üzemel majd.
Kert a falak között: új kortárs kiállítás az életről

Kert a falak között: új kortárs kiállítás az életről 

Az MBH Bank Művészeti Alapítvány támogatásával működő Hungarian Art & Business (HAB) újabb különleges időszaki kiállítással készül a művészetkedvelők számára.
Így készül az új szezonra a húszéves Sípark

Így készül az új szezonra a húszéves Sípark  

Mintegy 50 ezer vendéget várnak ezen a télen az idén 20. születésnapját ünneplő mátraszentistváni Síparkba.
Hölgyeim és Uraim, a következő kikiáltási tétel Tiziano Vecellio: Bűnbánó Magdolna festménye

Hölgyeim és Uraim, a következő kikiáltási tétel Tiziano Vecellio: Bűnbánó Magdolna festménye 

A Nagyházi Galéria jubileumi karácsonyi aukcióján – immár nem első alkalommal – egy Tiziano mű a legjobban várt kikiáltási tétel.
A japán teakészítés rejtelmei a szolnoki repülőmúzeumban

A japán teakészítés rejtelmei a szolnoki repülőmúzeumban 

A RepTár Szolnoki Repülőmúzeum és a Várkapu Látogatóközpont decemberben is különleges programokkal várja az érdeklődőket.
Jövő évi trendek és adatvezérelt menedzselés – TUTSZ ülés a Városligetben

Jövő évi trendek és adatvezérelt menedzselés – TUTSZ ülés a Városligetben 

Aktív vita alakult ki több témáról is, miután a szakemberek meglátogatták a múzeum állandó kiállítását, dr. Kemecsi Lajos főigazgató autentikus tárlatvezetésével.
Különleges bolygóegyüttállás lesz látható december első éjszakáján

Különleges bolygóegyüttállás lesz látható december első éjszakáján 

A jelenség november 28. és december 10. között bármelyik tiszta éjszakán megfigyelhető lesz.
 Advent Bazilika: minden idők legjobb európai karácsonyi vására

Advent Bazilika: minden idők legjobb európai karácsonyi vására  

2024-ben nem indult Európa legjobb karácsonyi vásárainak versenyén az Advent Bazilika, ám példátlan elismerésben részesült: „Minden idők legjobb európai karácsonyi vásárának” választották.
Elárverezik Csontváry titokzatos festményét

Elárverezik Csontváry titokzatos festményét 

Két hétig ingyenesen láthat a közönség a galéria kiállításán többek között egy Munkácsy és egy Csontváry alkotást is.
Drágulás jön: így változik a parkolás Budapesten

Drágulás jön: így változik a parkolás Budapesten 

Hatalmas változás jön a fővárosi parkolásban. A Fővárosi Közgyűlés döntött.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.