Mint a szervezők az MTI-nek küldött közleményben írták, a versenyt a kereskedelmi-kisüzemi sörfőzdék, illetve a házi sörfőzők részére hirdetik meg azzal a céllal, hogy a kisüzemi, kézműves söröket; az otthoni sörfőzést; valamint a kulturált sörfogyasztást népszerűsítsék. Emellett szeretnék a minőséget javítani a gyártók és termelők eredményeinek közlésével; továbbá elismerni a kisüzemi főzdék magas színvonalú munkáját.
A versenyre házi amatőr sörfőzők és a maximum évente 200 ezer hektolitert előállító kisüzemi kézműves sörfőzdék jelentkezhetnek május elejéig.
A megmérettetést 30 alapkategóriában hirdetik meg, a bírálat 50 pontos rendszerben történik május közepén. A benevezett tételek arany, ezüst, bronz, valamint champion minősítést érhetnek el. A két fő kategóriában Grand Champion győztest hirdetnek - írták.
A harmadik gyulai Kézműves Sörfesztivált 2020. június 11. és 13. között rendezik meg.