Az ünnepélyes megnyitót április 4-én, csütörtökön a Városháza parkban rendezték, ahol Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK)/a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezetője tájékoztatta a sajtó képviselőit. A Budapestre látogatók hozzávetőlegesen 60 százaléka, mintegy 2,5, - 3 millió vendég kifejezetten a kulturális programkínálat miatt érkezik a fővárosba – mondta Bán Teodóra, aki megemlítette azt is, hogy Budapest lakói is büszkék lehetnek arra, hogy a főváros nyerte a „Legjobb európai úti cél” címet. Néhány számadattal is alátámasztotta a turizmus fontosságát: az ágazat közvetett hatása a GDP-hez 8 százalékos, vagyis három milliárd forint volt tavaly.
Kicsit eltérő programokkal várják a látogatókat a Városháza parkban, ugyanis ezen a helyszínen a gyerekeké a főszerep. A gyerekelőadások mellett itt található kézműves játszóház is, ahol szakavatott segítők közreműködésével húsvéti ajándéktárgyakat, játékokat készíthetnek a gyerekek. Az egyedi, kézzel készített termékek nem csak a külföldiek számára jelentenek újdonságot, hanem a hazai látogatók is olyan, a hagyományokra épülő, de a mai kor igényeinek megfelelő tárgyakat vásárolhatnak, amelyek akár bármelyik háztartásban is megállják a helyüket.
A Duna-korzón felállított színpadon koncertekkel népzenei és néptánc műsorokkal is szórakoztatják majd a közönséget. A vásárban itthon és külföldön évtizedek óta elismert vendéglősök állnak a pultok mögött, így küldetéstudattal, hitelességgel képviselik a Kárpát-medencei gasztrokulturális értékeket, a húsvéti és pészah ünnepkör hagyományait.
A tavaszhoz és a húsvéti ünnepkörhöz számtalan étel kapcsolódik, a vásár vendéglátósai a tematikus heteknek megfelelő ételekkel is készülnek. A pultoknál a böjti, medvehagymás vagy a bárányételeket és a kalácsot is meg lehet megkóstolni, a látogatókat válogatott alapanyagokból készült ízletes ételspecialitások, kézműves édességek, italok várják. Minden helyszínen más és más szórakozás, étel és italkínálat, valamint műsor várja az érdeklődőket április 28-áig.
Forrás: Turizmus Online