Nem fogja kitalálni, honnan érkezik a legtöbb külföldi vendég az Észak-Alföldre

Mielőtt a címben feltett kérdésre válaszolnánk, elmondjuk, hogy fantasztikus évet zárhat turisztikai szempontból az Észak-Alföld. 

Imponáló bővülést jeleznek az Észak-Alföldön a Központi Statisztikai Hivatal előzetes vendégforgalmi adatai, az idei esztendő január-szeptember közötti időszakára vonatkozóan. A vendégek száma (573.547 fő) 10,4%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, a vendégéjszakák száma (1.603.142 éjszaka) pedig 10,8 %-kal bővült - tájékoztatott Katona Ilona, a Magyar Turizmus Zrt. regionális marketingigazgatója. 

Utóbbi teljesítménnyel a legmagasabb értékű vendégforgalmi emelkedést sikerült elérniük az észak-alföldi kereskedelmi szálláshelyeknek, a többi hazai régióhoz képest (vendégéjszaka tekintetében holtversenyben Dél-Alfölddel).

A 11%-os belföldi vendégéjszaka növekedés mellett, Észak-Alföld elsődleges (meghatározó) küldőországai is rendre jó mutatókkal bírnak (124.600 lengyel vendégéjszaka 112,2 %, 80.987 német vendégéjszaka 110,5 %, 80.987 román vendégéjszaka 116,1, 53.666 szlovák vendégéjszaka 114,2 %). A címben feltett kérdésre a válasz tehát: Lengyelország.

A régió ún. feltörekvő piacairól is biztató vendégforgalomról lehet beszámolni, a vendégéjszakák alakulása 2014. év azonos időszakához képest, pl.: Csehország esetében 14.648 - 126,9 %, Egyesült Királyság 6.914 - 111,7%, Ausztria 9.632 - 122,4 %.

A régió turisztikai szolgáltatóinak visszajelzései alapján, illetve az utolsó negyedéves foglalások tükrében az év egészében is kimagasló teljesítmény valószínűsíthető. Ebben nagy szerepet játszik az Észak-Alföld folyamatosan megújuló turisztikai kínálata, illetve azok hatékony módon történő promóciója.

A desztináció ismertségét növelő turisztikai marketing tevékenységünk a debreceni új repülőjáratok kapcsán a következő volt:

- Malmö: digitális megjelenés a malmöi repülőtéren (check in pultoknál, transzfer zónában, reptér felé vezető úton), hirdetés a reptér és a várost összekötő transzferbusz hátoldalán, rádió spotok (RIX FM/ MIX Malmö/ NRJ Skane), nyomtatott megjelenések, napilapokban (Sydsvenskan, Hala Malmö, Hala Lomma).

- Párizs: 7 oldal szerkesztőségi PR cikk + 1 oldal hirdetési felület a francia City magazinban, decemberi megjelenéssel, 50.000 pld-ban.

- Milánó: Travel Quotidiano szaklap karácsonyi különszámában 2 oldal terjedelmű pr cikk, on-line felületein 4 héten keresztül banner kampány, hírlevelükben DM hirdetés, kiadvánnyal és imázsfilmmel megjelenés a milánói karácsonyi vásárban.

- Brüsszel: 2 oldal terjedelmű hirdetés, a belgiumi Travel Magazinban, 2015. december 15-i megjelenéssel, 7000 pld-ban. 2016. a gasztronómia éve.

A 2016. évi nemzeti marketingterv stratégiai iránya a turisztikai- és agrármarketing egymást erősítő jellege, amely legkézzelfoghatóbban a gasztronómia területén jelenik meg. Ezért 2016 a „Gasztroélmények Éve" lesz a Magyar Turizmus Zrt. koordinálásával.

A Torkos Csütörtökkel induló tematikus év 4-5 nagyszabású, országos vagy azon is túlnyúló gasztronómiai eseményt ölel fel, amelyeket regionális és külképviseleti szervezésű vagy támogatású, illetve agrármarketing termékpályákhoz kapcsolódó események sora kísér egész évben. Minden hónapban más és más ételek, ételcsoportok „kerülnek majd terítékre" a gasztroélmények bemutatása során, figyelemmel a legújabb globális trendekre, illetve a kárpát-medencei, regionális és kistérségi ízekre és hagyományokra egyaránt.

A „Gasztroélmények Éve" koncepciójának megalkotásakor a társaság szorosan együtt kíván működni a szakmai szervezetekkel és szolgáltatókkal, illetve a felhasznált kommunikációs és infokommunikációs eszközök terén korszerű, innovatív, versenyképes hátteret kíván biztosítani a tematikus év ernyője alá vont eseményeknek. A Gasztroélmények Éve a Magyar Turizmus Zrt. azon stratégiai célját is szolgálja, hogy az eddigieknél nagyobb erőkkel népszerűsítsék a magyar vidék vonzerőit mind belföldön, mind pedig külföldön. Debrecen, 2015. december 09.

Gasztrorendezvények a régióban 2016-ban

Debreceni Mangalica Napok

Ez a tavaszi hétvége kihagyhatatlan program az egész családnak, hiszen a felhőtlen kikapcsolódásról az ínycsiklandó ételek mellett népi kézműves vásár és szórakoztató programok gondoskodnak.

Időpont: 2016. március

Debreceni Pulykanapok

Ha pulyka, akkor Debrecen, ha nyár, akkor Pulykanapok. Ezen a vidám nyári fesztiválon a profik és a hobbiszakácsok csapatai külön-külön versengenek a legeredetibb és legfinomabb pulykából készült étel díjáért.

Időpont: 2016. május első vagy második hétvégéje

Mézeskalács-fesztivál, Debrecen

Debrecenben még a tányér is ehető, persze csak ha mézes. Az eredeti, kizárólag Debrecenben és ütőfával készült mézeskalács nem csak finom, de szép ajándék is, melyet mindenki más formában szeret.

Időpont: 2016. július 30-31.

XI. Alföldi Betyárétel Főző Fesztivál, Kétpó

Évek óta békebeli hangulatával, sokszínű programjaival vonzza a fesztivál a családokat a térség minden pontjáról, az ország számos településéről.

Időpont: 2016. június 17-19.

Jászberényi Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozó

Magyarország legnagyobb méhészeti rendezvénye, ahol találkozhatnak termelők, fogyasztók és kereskedők. Időpont: 2016. augusztus 06.

Nemzetközi Szilvalekvárfőző Verseny, Szatmárcseke

Környékbeli és külföldi főzőcsapatok gondoskodnak a régi, népi hagyomány – a lekvárfőzés – felelevenítéséről.

Időpont: 2016. augusztus

Sütőtök fesztivál, Nagydobos

Nagydobosi sütőtök köré szervezett gasztronómiai, kulturális fesztivál, középpontban a nagydobosi sütőtök bemutatása.

Időpont: 2016. szeptember

Hadházi Káposztás Napok, Hajdúhadház

A háromnapos rendezvénysorozat célja, hogy a felelevenítse a település régi időkre visszanyúló, a káposztatermesztéssel és feldolgozással kapcsolatos hagyományait, szokásait.

Időpont: 2016. szeptember

Debreceni Zamat Pálinka és Páros Fesztivál

Lélekmelegítő gasztronómiai program Debrecen legkiválóbb éttermeinek kínálatával, az ország legjobb pálinkáival, és a hazai könnyűzenei élet legjobbjainak éjszakába nyúló koncertjeivel.

Időpont: 2016. szeptember 18.

Szolnoki Gulyásfesztivál

Szolnok, a gulyás fővárosa - így szól a minden év szeptemberében megrendezésre kerülő, Nemzetközi Gulyásfőző-és Hagyományőrző Fesztivál szlogenje.

Időpont: 2016. szeptember

Bioétel- és Borfesztivál, Hajdúszoboszló

Hajdúszoboszló hagyományos őszi gasztrokulturális rendezvényén a bio alapanyagokból helyben készült ételkülönlegességeknek és a kiváló magyar pincészetek borainak jut a főszerep.

Időpont: 2016. szeptember

Szatmár-Beregi Szilvanapok - Az új pálinka ünnepe, Tarpa

A rendezvény fénypontja az Új Pálinka Ünnepe, amely a hagyományőrző Lovagrend ünnepélyes felvonulása és ceremóniája, mely az új pálinkák minősítéséből, a pálinka verseny díjátadásából, az elismerő oklevél átnyújtásából, illetve az új lovag avatásából áll.

Időpont: 2016. szeptember 24.


Turizmusban a kulcs: az utazó fejével kell gondolkodni!

Turizmusban a kulcs: az utazó fejével kell gondolkodni! 

Egy friss kutatás eredményeiről számolt be Sulyok Judit, a Pannon Egyetem Turizmus Intézeti Tanszékének tudományos munkatársa a Veszprémben tartott Balaton Konferencián, május 2-án.
Titkokat őriznek az ország legkülönlegesebb és legidősebb fái

Titkokat őriznek az ország legkülönlegesebb és legidősebb fái 

Az Évgyűrűkben őrzött történetek – Magyarország fáinak titkos meséi című fotókiállítást május 4-én nyitják meg Badacsonyörsön.
Siófokról indul a Tour de Hongrie legizgalmasabb befutó szakasza

Siófokról indul a Tour de Hongrie legizgalmasabb befutó szakasza 

Május 12-én igazi világsztárokkal is találkozhatunk!
Kedvezmények a főváros hivatalos applikációjának születésnapján

Kedvezmények a főváros hivatalos applikációjának születésnapján 

Május 1-jén ünnepelte az ÉnBudapestem applikációja az első születésnapját.
Szibériai tokhalak a Balatonban?

Szibériai tokhalak a Balatonban? 

A Balatonban megjelenő lénai tokok minden bizonnyal a vízgyűjtőn létesült halgazdálkodási létesítményekből szökhettek meg.
Nagy Márton Hévízen: a gyógyturizmusé, az egészségturizmusé a jövő

Nagy Márton Hévízen: a gyógyturizmusé, az egészségturizmusé a jövő 

Nemzetgazdasági miniszter: a nyugati világ elöregszik, nő az idősek aránya, ebből adódóan sokkal nagyobb lesz a kereslet az egészségturizmusra.
Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon

Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon 

Harmincöt budapesti tanuló állhatott dobogóra a Szakma Sztár Fesztiválon.
Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens

Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens 

Már több mint húsz étterem használja.
ESG jelentés az OPUS GLOBAL Nyrt.-től

ESG jelentés az OPUS GLOBAL Nyrt.-től 

Az előremutató jelentésben a jó gyakorlatok mellett a lehetőségeket is feltárták, mellyel megjelölték a cégcsoport fenntarthatósági tevékenységének irányait is.
Rekordok dőlhetnek meg az idei Ultrabalatonon

Rekordok dőlhetnek meg az idei Ultrabalatonon 

Több mint huszonötezren vesznek részt Magyarország legnépesebb tömegsport rendezvényén.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.