Nem fogja kitalálni, honnan érkezik a legtöbb külföldi vendég az Észak-Alföldre

Mielőtt a címben feltett kérdésre válaszolnánk, elmondjuk, hogy fantasztikus évet zárhat turisztikai szempontból az Észak-Alföld. 

Imponáló bővülést jeleznek az Észak-Alföldön a Központi Statisztikai Hivatal előzetes vendégforgalmi adatai, az idei esztendő január-szeptember közötti időszakára vonatkozóan. A vendégek száma (573.547 fő) 10,4%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, a vendégéjszakák száma (1.603.142 éjszaka) pedig 10,8 %-kal bővült - tájékoztatott Katona Ilona, a Magyar Turizmus Zrt. regionális marketingigazgatója. 

Utóbbi teljesítménnyel a legmagasabb értékű vendégforgalmi emelkedést sikerült elérniük az észak-alföldi kereskedelmi szálláshelyeknek, a többi hazai régióhoz képest (vendégéjszaka tekintetében holtversenyben Dél-Alfölddel).

A 11%-os belföldi vendégéjszaka növekedés mellett, Észak-Alföld elsődleges (meghatározó) küldőországai is rendre jó mutatókkal bírnak (124.600 lengyel vendégéjszaka 112,2 %, 80.987 német vendégéjszaka 110,5 %, 80.987 román vendégéjszaka 116,1, 53.666 szlovák vendégéjszaka 114,2 %). A címben feltett kérdésre a válasz tehát: Lengyelország.

A régió ún. feltörekvő piacairól is biztató vendégforgalomról lehet beszámolni, a vendégéjszakák alakulása 2014. év azonos időszakához képest, pl.: Csehország esetében 14.648 - 126,9 %, Egyesült Királyság 6.914 - 111,7%, Ausztria 9.632 - 122,4 %.

A régió turisztikai szolgáltatóinak visszajelzései alapján, illetve az utolsó negyedéves foglalások tükrében az év egészében is kimagasló teljesítmény valószínűsíthető. Ebben nagy szerepet játszik az Észak-Alföld folyamatosan megújuló turisztikai kínálata, illetve azok hatékony módon történő promóciója.

A desztináció ismertségét növelő turisztikai marketing tevékenységünk a debreceni új repülőjáratok kapcsán a következő volt:

- Malmö: digitális megjelenés a malmöi repülőtéren (check in pultoknál, transzfer zónában, reptér felé vezető úton), hirdetés a reptér és a várost összekötő transzferbusz hátoldalán, rádió spotok (RIX FM/ MIX Malmö/ NRJ Skane), nyomtatott megjelenések, napilapokban (Sydsvenskan, Hala Malmö, Hala Lomma).

- Párizs: 7 oldal szerkesztőségi PR cikk + 1 oldal hirdetési felület a francia City magazinban, decemberi megjelenéssel, 50.000 pld-ban.

- Milánó: Travel Quotidiano szaklap karácsonyi különszámában 2 oldal terjedelmű pr cikk, on-line felületein 4 héten keresztül banner kampány, hírlevelükben DM hirdetés, kiadvánnyal és imázsfilmmel megjelenés a milánói karácsonyi vásárban.

- Brüsszel: 2 oldal terjedelmű hirdetés, a belgiumi Travel Magazinban, 2015. december 15-i megjelenéssel, 7000 pld-ban. 2016. a gasztronómia éve.

A 2016. évi nemzeti marketingterv stratégiai iránya a turisztikai- és agrármarketing egymást erősítő jellege, amely legkézzelfoghatóbban a gasztronómia területén jelenik meg. Ezért 2016 a „Gasztroélmények Éve" lesz a Magyar Turizmus Zrt. koordinálásával.

A Torkos Csütörtökkel induló tematikus év 4-5 nagyszabású, országos vagy azon is túlnyúló gasztronómiai eseményt ölel fel, amelyeket regionális és külképviseleti szervezésű vagy támogatású, illetve agrármarketing termékpályákhoz kapcsolódó események sora kísér egész évben. Minden hónapban más és más ételek, ételcsoportok „kerülnek majd terítékre" a gasztroélmények bemutatása során, figyelemmel a legújabb globális trendekre, illetve a kárpát-medencei, regionális és kistérségi ízekre és hagyományokra egyaránt.

A „Gasztroélmények Éve" koncepciójának megalkotásakor a társaság szorosan együtt kíván működni a szakmai szervezetekkel és szolgáltatókkal, illetve a felhasznált kommunikációs és infokommunikációs eszközök terén korszerű, innovatív, versenyképes hátteret kíván biztosítani a tematikus év ernyője alá vont eseményeknek. A Gasztroélmények Éve a Magyar Turizmus Zrt. azon stratégiai célját is szolgálja, hogy az eddigieknél nagyobb erőkkel népszerűsítsék a magyar vidék vonzerőit mind belföldön, mind pedig külföldön. Debrecen, 2015. december 09.

Gasztrorendezvények a régióban 2016-ban

Debreceni Mangalica Napok

Ez a tavaszi hétvége kihagyhatatlan program az egész családnak, hiszen a felhőtlen kikapcsolódásról az ínycsiklandó ételek mellett népi kézműves vásár és szórakoztató programok gondoskodnak.

Időpont: 2016. március

Debreceni Pulykanapok

Ha pulyka, akkor Debrecen, ha nyár, akkor Pulykanapok. Ezen a vidám nyári fesztiválon a profik és a hobbiszakácsok csapatai külön-külön versengenek a legeredetibb és legfinomabb pulykából készült étel díjáért.

Időpont: 2016. május első vagy második hétvégéje

Mézeskalács-fesztivál, Debrecen

Debrecenben még a tányér is ehető, persze csak ha mézes. Az eredeti, kizárólag Debrecenben és ütőfával készült mézeskalács nem csak finom, de szép ajándék is, melyet mindenki más formában szeret.

Időpont: 2016. július 30-31.

XI. Alföldi Betyárétel Főző Fesztivál, Kétpó

Évek óta békebeli hangulatával, sokszínű programjaival vonzza a fesztivál a családokat a térség minden pontjáról, az ország számos településéről.

Időpont: 2016. június 17-19.

Jászberényi Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozó

Magyarország legnagyobb méhészeti rendezvénye, ahol találkozhatnak termelők, fogyasztók és kereskedők. Időpont: 2016. augusztus 06.

Nemzetközi Szilvalekvárfőző Verseny, Szatmárcseke

Környékbeli és külföldi főzőcsapatok gondoskodnak a régi, népi hagyomány – a lekvárfőzés – felelevenítéséről.

Időpont: 2016. augusztus

Sütőtök fesztivál, Nagydobos

Nagydobosi sütőtök köré szervezett gasztronómiai, kulturális fesztivál, középpontban a nagydobosi sütőtök bemutatása.

Időpont: 2016. szeptember

Hadházi Káposztás Napok, Hajdúhadház

A háromnapos rendezvénysorozat célja, hogy a felelevenítse a település régi időkre visszanyúló, a káposztatermesztéssel és feldolgozással kapcsolatos hagyományait, szokásait.

Időpont: 2016. szeptember

Debreceni Zamat Pálinka és Páros Fesztivál

Lélekmelegítő gasztronómiai program Debrecen legkiválóbb éttermeinek kínálatával, az ország legjobb pálinkáival, és a hazai könnyűzenei élet legjobbjainak éjszakába nyúló koncertjeivel.

Időpont: 2016. szeptember 18.

Szolnoki Gulyásfesztivál

Szolnok, a gulyás fővárosa - így szól a minden év szeptemberében megrendezésre kerülő, Nemzetközi Gulyásfőző-és Hagyományőrző Fesztivál szlogenje.

Időpont: 2016. szeptember

Bioétel- és Borfesztivál, Hajdúszoboszló

Hajdúszoboszló hagyományos őszi gasztrokulturális rendezvényén a bio alapanyagokból helyben készült ételkülönlegességeknek és a kiváló magyar pincészetek borainak jut a főszerep.

Időpont: 2016. szeptember

Szatmár-Beregi Szilvanapok - Az új pálinka ünnepe, Tarpa

A rendezvény fénypontja az Új Pálinka Ünnepe, amely a hagyományőrző Lovagrend ünnepélyes felvonulása és ceremóniája, mely az új pálinkák minősítéséből, a pálinka verseny díjátadásából, az elismerő oklevél átnyújtásából, illetve az új lovag avatásából áll.

Időpont: 2016. szeptember 24.


Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.