Összegzés: mi történt idén a hazai turizmusban?

A Turizmusfejlesztők és Tanácsadók Szövetsége évzáró december 13-i rendezvényén összegezte a 2023-as év eredményeit és tanulságait a turizmus szakmai partnerszervezetek megjelent képviselőivel kötetlen kerekasztalbeszélgetés formájában.

Holczerné Szentirmai Ágnes elnök és dr. Kraft Péter alelnök köszöntötte a TUTSZ Szalon vendégeit, többek között a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, a Magyar Fürdőszövetség, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetsége, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ), a Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége, a Magyar Idegenvezetők Egyesülete küldötteit, valamint a kerekasztal meghívott vendégét, Rippert Bálintot, a Price Waterhouse Coopers Magyarország (PwC) turisztikai tanácsadó csoportjának vezetőjét.

 

Milyen volt az idei év? 

Nem volt kiemelkedő rekord év, de nem is drámai a helyzet, a végleges egyenleg valahol a kettő között van, inkább pozitív irányban. Fontos azt látni ugyanakkor, hogy a számok összességében mutathatnak jól, de vannak olyan területek, illetve szegmensek, amelyek nincsenek könnyű helyzetben, míg egyes területek és szegmensek kimagaslóan teljesítettek. Ebből adódik az egész éves vita, hogy akkor most mi is a valóság. – jutottak konszenzusra a szakemberek a kerekasztalbeszélgetés során.

Az NTAK-ról

A szakemberek beszélgettek az NTAK rendszeréről, a szolgáltatásait hiányolták, megjegyezve azt, hogy az adatszolgáltató vállalkozások részéről érezhető (volt) ellenállás és ezen jobb kommunikációval, illetve valamilyen visszaadott, érdemi értéket képviselő adatokkal lehetett volna (lehetne) segíteni. Egyetértettek abban, hogy az NTAK a jövő alapja és az adatalapú döntéshozatalban rejlik a siker, amely viszont csak akkor valósulhat meg, ha majd közvetlen és aktív kapcsolat lesz a szakmai szervezetekkel, mert a hozzáférhető számokból nem lehet minden részletet, érzéseket, élményeket, igényeket kiolvasni.

Az idei év nézeteltérésének megértését, hogy mennyire jó, vagy rossz a helyzet, segítette volna és a jövőben segítené, ha az NTAK adatok anonimizáltan, de nyilvánosak lennének kutatási, statisztika és marketing stratégia készítési célra. Jelenleg gyakran fordul elő, hogy jelentéktelen adatokat emelnek ki pozitív példaként, míg fontos adatok, részletek kimaradnak a kommunikációból, ami végeredményben hátráltatja a döntéshozást is.

Jól jönne a Turisztikai Minisztérium?

A jelenlévők felvetették, hogy hiányzik Magyarországon a turizmus-vendéglátás szakmai irányító szervezete. A több, mint a GDP 10 százalékát kitermelő ágazat kiérdemelné, hogy legyen egy ilyen szakmai vezetése, ugyanis jelenleg nagyon alulreprezentált a döntéshozásban. Az MTÜ ugyan nagy munkát végez, de mint nevükben is benne van, alapvetően ügynökség, amely leginkább a kommunikációban és a marketingben jeleskedik.

Ezen túlmenően viszont hasznos volna egy olyan felelős ágazatirányítói szint, amely a megfelelő folyamatok mentén biztosítani tudná a szakmai szereplők, vállalkozások felé a kétoldalú kommunikációt, hogy a szolgáltató szektor egyfajta szolgáltatás szemléletű környezetben működhessen és fejlődhessen.

A TUTSZ és vendégei egyetértettek abban, hogy a turizmus fejlődésében még hatalmas lehetősége rejlenek, és a jelenleginél jóval nagyobb GDP hozzájárulást is képes lenne megtermelni az ágazat.

Kraft Péter, egykori turisztikai helyettes államtitkár utalt egy, a Kraft&Associates nemzetközi tanácsadó cég által elkészített tanulmányra, amelyet a Perui Szálloda Szövetség megrendelésére készítettek el. Ebben a világ összes országát megvizsgálták, szükség van-e Turisztikai Minisztériumra. Eredményül azt kapták, hogy amelyik országban ennek a gondolata érdemben felmerült, illetve ahol meg is valósult, aránytalanul nagy bevételt eredményezett az iparágban – már középtávon is.

 

 

 

Forrás: Spabook


Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.