Ősszel indul a magyar luxusvonat Teheránba

Az út ára tízezer eurótól indul, és már minden jegy elkelt. De kik utaznak rajta?

Egy angol utazási iroda látott fantáziát abban, hogy az egzotikusnak számító keleti világba, Törökországba és Iránba lehessen eljutni luxusvonattal - írja a Metropol. Ehhez kereste meg partnerként a MÁV Nosztalgia Kft.-t, amely képes biztosítani nemcsak a megfelelő színvonalú és nosztalgikus stílusú vonatszerelvényt, hanem a személyzetet, valamint a szükséges engedélyeket is. A kocsikat a magyar cég más útjaihoz is szokta használni, és van köztük olyan is, amely – természetesen felújítva és korszerűsítve – az 1950-es évek eleje óta közlekedik.

A Golden Eagle és a Danube Expressz társszervezésében először 2014. október 15-én indul a luxusvonat Budapest – Teherán – Budapest viszonylatban. A MÁV Nosztalgia Kft. magyar vasútvállalat feladata, hogy biztosítsa a muzeális kocsikból álló szerelvényt és a közlekedtetését, valamint a szükséges vonatszemélyzetet. Az utazásszervezést és a jegyértékesítést a brit utazási iroda végzi. A luxusvonat 13 kocsiból fog állni, közel 70 férőhellyel, bárkocsival és étkezőkocsival.

A MÁV Nosztalgia Kft.-től megtudtuk, hogy az útra már minden jegy elkelt - az utasok zöme brit és ausztrál állampolgár, magyarok nincsenek köztük - viszont a teljes személyzet magyar lesz a luxusvonaton.

A vendégek all inclusive ellátásban részesülnek: az étkezések, a szállás, és a vonatozáson kívüli programok is beletartoznak a csomagba, ami osztálytól függően 10 ezer és 25 ezer euró között van. Az októberit követően 2015-ben még 4-5 ilyen utat terveznek indítani.

A hosszabb távú luxusvonatozás iránt világszerte egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik. Nemcsak a ma közlekedő, az eredetivel szintén nem azonos Venice-Simplon Orient Expressz, hanem a Transzszibériai Expressz és a hozzájuk hasonló szerelvények is népszerűek, különösen az angolok körében. Ott az egyik közkedvelt vonattal lovaspóló-versenyre lehet utazni, de nem akárhogy: az utasok, híven a lovaspóló máig élő hagyományaihoz, díszes ruhakölteményeket, különleges kalapokat öltenek.

Itthon is vannak részben hasonló lehetőségek: Beke Marcella, a MÁV Nosztalgia Kft. értékesítési igazgatója a Gyertyafény Expresszt említette, amelynek utasai szintén elegáns ruhában jelennek meg a különleges, vacsorával egybekötött nosztalgiaútra.

Minden tekintetben ötcsillagos élmény vár az új luxus­vonatút résztvevőire. A 13 veterán vonatkocsi szolgáltatásaival minden igényt kielégít. Szállást, vagyis kabint csak a teljes útra lehet foglalni (egy vagy két személyre) két kategóriában: a drágább deluxe fülkékhez saját zuhanyzó és vécé tartozik, berendezésük elegáns, az L alakban elhelyezett ágyak nappalra kanapévá csukhatók össze. A klasszik kategóriába tartozó fülkék nosztalgikus berendezésűek, ezekhez az egyes kocsik közepén tartozik közös mosdó és zuhanyzó. A két étkezőkocsin kívül bárkocsi is tartozik a szerelvényhez, ez utóbbiban élő zongoraszó mellett kellemes hangulatban tölthetők el az esték.A luxusszerelvény a következő kocsikból áll:

Istropolitan Személyzeti kocsi
Pakli- / Személyzeti kocsi
Classic hálókocsi
Classic hálókocsi
Saxonia DeLuxe hálókocsi
Cracovia DeLuxe hálókocsi
Budapest bárkocsi
Pannonia étkezőkocsi
Albert étkezőkocsi
Vindobona DeLuxe hálókocsi
Hungaria DeLuxe hálókocsi
Horthy szalonkocsi (Golden Eagle személyzeti kocsi)
Classic hálókocsi

Forrás: Metropol


Idén utazásra költenének leginkább a magyarok

Idén utazásra költenének leginkább a magyarok 

A magyarok 63 százalékának vannak olyan céljai az idei évre, amihez nagyobb anyagi forrás szükséges és a legtöbbet utazásra adnák ki.
Csontváry újra Budapesten

Csontváry újra Budapesten 

A festő felbecsülhetetlen értékű, a nagyközönség által régóta nem látott, Holdtölte Taorminában című festményét is kiállítja a Virág Judit Galéria.
Hőlégballonok színezik az eget Kaposvár fölött

Hőlégballonok színezik az eget Kaposvár fölött 

A 43. magyar hőlégballon-bajnokság a Rippl-Rónai Kupa nevet viseli és május 23-26. között kerül sor.
A régi társasjátékok reneszánsza

A régi társasjátékok reneszánsza 

Jó hír a "társasozás" szerelmeseinek: új társasjátékszalon nyílt Budapest belvárosában - több, mint 250 játék és speciality kávék mellett élvezhetjük a közös játék örömét.
Az ügynökség, amely karbonlábnyom-számlálót is bevet rendezvényein

Az ügynökség, amely karbonlábnyom-számlálót is bevet rendezvényein 

Ezentúl az árak mellett a rendezvények karbonlábnyomát is feltünteti ajánlataiban a Hello Agency, hogy több, fenntarthatóság szempontját is figyelembe vevő alternatívát is tudjanak nyújtani ügyfelei számára.
Új elemekkel bővül a Feneketlen-tavi közpark

Új elemekkel bővül a Feneketlen-tavi közpark 

A játszótér felújítási munkái a tervek szerint a nyár végén valósulnak meg, de a mellékhelyiségek telepítésére már várhatóan tavasszal sor kerül.
MTÜ: rangos nemzetközi turisztikai díjak  a kínai újév idején Magyarországnak

MTÜ: rangos nemzetközi turisztikai díjak a kínai újév idején Magyarországnak 

A kínai National Geographic Travel a legminőségibb úti célok között ajánlja Magyarországot, a Voyage Magazine pedig az Év új feltörekvő desztinációjának választotta hazánkat.
Turisztikai bevételt hoznak, szakmai megbecsülést alig kapnak

Turisztikai bevételt hoznak, szakmai megbecsülést alig kapnak  

Ők az idegenvezetők, akik nélkül a klasszikus, hagyományos turizmus elképzelhetetlen, és akik ma is fontos, szereplői az ágazatnak.
Északi vendég a Kiskunsági Nemzeti Parkban

Északi vendég a Kiskunsági Nemzeti Parkban 

A Felső-kiskunsági szikes tavaknál lett figyelmes a park egyik munkatársa az örvös lúdra.
MTÜ: teltházat hozott a busójárás a mohácsi szálláshelyeknek

MTÜ: teltházat hozott a busójárás a mohácsi szálláshelyeknek 

A héten zárult busójárás idén is látogatók tízezreit vonzotta a Duna-parti városba, a szálláshelyek februári bevételeik közel 60 százalékát tavaly ennek a rendezvénynek köszönhették.

Interjú

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.
Valami régi, valami új – az újranyitott N28 séfjével beszélgettünk

Valami régi, valami új – az újranyitott N28 séfjével beszélgettünk 

Az N28 borétterem egy hosszúra nyúlt nyári szünet után, szeptember közepétől új koncepcióval várja a vendégeket. A gasztronómiai kínálat megalkotását Nagy Szabolcs séfre bízták.