Rekord a turizmusban: soha ennyi látogató nem volt Magyarországon

Beigazolódtak a várakozások, a turizmus újabb rekordévet zárt 2015-ben - jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter budapesti sajtótájékoztatóján, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett adatait kommentálva.

A miniszter kiemelte, a vendégek száma jelentősen, 10 millió 350 ezerre nőtt, soha ennyi látogató Magyarországon nem volt. A vendégéjszakák száma 25,7 millióra emelkedett, így a turizmus szálláshelyei rekordbevételt, 368 milliárd forintot értek el tavaly.

Az elmúlt évben az 1,2 millió SZÉP-kártyára a munkáltatók 90,5 milliárd forintot töltöttek fel, ami 20 százalékkal több az előző évinél. Varga Mihály örömteli folyamatnak nevezte, hogy a munkáltatók egyre inkább érzik: a munkavállalók megtartásának eszköze a béremelésen túl a plusz juttatás.

Tartós maradhat a növekedés

A miniszter hangsúlyozta, a következő években a turizmus növekedése tartós maradhat.

A részletekről szólva Varga Mihály kifejtette, kedvező, hogy nemcsak Budapesten, hanem az ország valamennyi régiójában nőtt a vendégek és a vendégéjszakák száma.

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta: a turizmus részaránya a bruttó hazai termékben (GDP) már meghaladja a 9 százalékot, míg néhány évvel ezelőtt még 7 százalék volt ez az arány.

A kormány ebben az évben 8,5 milliárd forintot biztosít turisztikai marketingre - közölte.

A turizmus átalakításáról kormányzati és szakmai egyeztetések folynak, a kormány várhatóan még ebben a hónapban meghozza a döntéseket - mondta Varga Mihály.

Mind a turisták, mind a vendégéjszakák száma nőtt

A Nemzetgazdasági Minisztériumtól megtudtuk: valamennyi régió vendégforgalma növekedett 2015-ben – a vendégszám 7,4%-kal, a vendégéjszakák száma 5,4%-kal –, míg a szálláshelyi bevételeket illetően 10%-kal sikerült túlszárnyalni az eleve magas bázisú, 2014-es rekordév teljesítményeit. Az év végi ünnepek idején a magyarok utazókedve nagymértékben megnőtt: 39 ezerrel több vendégéjszakát töltöttek szálláshelyeinken, mint a külföldi turisták.  Ez összességében 1,3%-os növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest.

Decemberben a vendégek száma (673 ezer) 4,4%-kal, a vendégéjszakáké (1,5 millió) 1,3%-kal, a szállásdíj-bevétel (13,88 milliárd Ft) 4,3%-kal, a szálláshelyek összes bevétele (26,2 milliárd Ft) 4,9%-kal haladta meg a 2014. decemberi adatokat. A foglaltság (44,4%) 0,1 százalékpontos emelkedése mellett tavalyhoz képest 3,6%-kal erősödött az átlagár is (17 909 Ft) a szállodákban. Ennek következtében a RevPAR (egy kiadható szobára jutó szobaár-bevétel; 7 960 Ft) is 3,8%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az év utolsó hónapjában 365 ezer belföldi vendég 773 ezer éjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken. Előbbi 9,3%-os, utóbbi 6,4%-os növekedést jelent. A belföldi vendégektől származó szállásdíj-bevétel (5,92 milliárd Ft) pedig 9,7%-kal nőtt tavalyhoz képest. Ebbe a kedvező adatsorba illeszkedik, hogy a kereskedelmi szálláshelyi SZÉP Kártya felhasználás 1,1 milliárd Ft volt decemberben, ami, a 2014. decemberi költést 18%-kal múlja felül. A belföldi vendégforgalom legnagyobb növekedését a Tisza-tónál (+23,3%), a Dél-Alföldön (+12,3%) és a Balatonnál mérték (+8,6%).

Decemberben 308 ezer (-0,8%) külföldi vendég 734 ezer éjszakát töltött a szálláshelyeken. Ez a 3,6%-os csökkenés azonban mindössze huszonnyolcezer külföldi vendégéjszaka elmaradását jelenti az egyébként kiugróan magas bázisú 2014. decemberhez képest. Mindez a nemzetközi turizmusra jellemző hektikus beutazó forgalom ismeretében nem tűnik jelentősnek, ráadásul a belföldi vendégéjszakát bőven ellensúlyozták a csökkenést.

Az év egészében a vendégéjszakák számát tekintve a TOP 10 küldő országok sorrendjében történtek bizonyos változások. Miközben Németország szerény, -1,7%-os csökkenése mellett is megőrizte első helyét, addig a 2,5 %-os növekedést felmutató Ausztriát a harmadik helyre utasította maga mögé az Egyesült Királyságot. A brit vendégek ugyanis 17,6%-kal több éjszakát töltöttek kereskedelmi szálláshelyeinken, mint egy évvel korábban, ami kiugróan magas növekedés. Szintén nagy vendégéjszaka-növekedést produkáltak az USA-ból (13,3%), Csehországból (7,6%), Romániából (7,1%) és Olaszországból (6%) érkezett turisták.

Különösen az utolsó negyedév beutazó forgalmának hullámzása mutat rá, mennyire fontos, hogy a nemzetközi kereslet kilengéseit az évek óta kiegyensúlyozottan bővülő belföldi turizmus segíti kiegyenlíteni. Ebben a SZÉP Kártya sikere mellett a magyar családok anyagi helyzetét javító kormányzati intézkedéseknek (pl. csökkenő szja kulcsnak, rezsicsökkentésnek, családi adókedvezményeknek) is jelentős szerepük van.

A szaktárca turizmusra vonatkozó előzetes célkitűzése az volt, hogy a vendégek száma 2015-ben elérje a 10 milliót, a vendégéjszakáké a 25 milliót, a szálláshelyek bevételei pedig a 360 milliárd Ft-ot. A KSH által ma közzétett adatok alapján kijelenthetjük, hogy e hármas célt a turizmus 2015-ben túl is teljesítette. 2015 egészében ugyanis 10 millió 350 ezer vendég 25 millió 765 ezer vendégéjszakát töltött nálunk, a szálláshelyek összes bevételei pedig megközelítették a 368 milliárd Ft-ot.

A turizmus forgalma mellett a SZÉP Kártyáé is új rekordot állított fel. A Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint az összesen több mint 1,2 millió kártyatulajdonos költései 14%-kal nőttek, ezzel éves szinten 83 Mrd Ft-tal járultak hozzá az ágazat bevételeihez. A SZÉP Kártyabirtokosok számlájára közel 20%-kal többet, 90,5 Mrd Ft-ot töltöttek fel a munkáltatók.

Forrás: Turizmus Online / MTI


Hatszáz nevezést vártak, végül ötszáztízen indultak a Kék Szalagon - idén nem lesz csúcsdöntés

Hatszáz nevezést vártak, végül ötszáztízen indultak a Kék Szalagon - idén nem lesz csúcsdöntés 

FRISSÍTVE A rohanógépek elől vágtattak délidőben, a tavalyi győztes Fifty-Fifty azonban jóval az élmezőny mögött haladt. Időközben azonban változott a helyzet - alaposan beleszólt a verseny alakulásába az időjárás. És igencsak váratlan végeredmény született!
Ne induljon szombaton Balaton-átúszásra!

Ne induljon szombaton Balaton-átúszásra! 

A szervezők ugyanis a szombatra szervezett programot a következő napra, július 21--re, vasárnapra tették át.
Bor és jazz a debreceni Nagyerdőben

Bor és jazz a debreceni Nagyerdőben 

Idén augusztus 8-11. között várják a borbarátokat és jazzkedvelőket a Nagyerdőre, ahol a Békás-tó partján a fesztivált a zöld természet ölén rendezik. Világsztár is érkezik a rendezvényre.
Így változott a Balaton az elmúlt háromszáz év alatt

Így változott a Balaton az elmúlt háromszáz év alatt 

Többszáz éves katonai térképek és a legfrissebb műholdfotók rajzolják ki, mit tettünk a Balatonnal 300 év alatt.
Speciális intézkedésekkel óvják a denevéreket a veszprémi várnegyedben

Speciális intézkedésekkel óvják a denevéreket a veszprémi várnegyedben 

Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében.
Ötven kékvillogós járműcsoda költözik szombaton az Aeroparkba

Ötven kékvillogós járműcsoda költözik szombaton az Aeroparkba 

A járműbemutatók mellett számtalan interaktív eseménnyel és toborzóponttal készülnek a szervezők.
Most még láthatók a kiállítás nagyszabású tájképei

Most még láthatók a kiállítás nagyszabású tájképei 

Finisszázzsal búcsúzik az MBH Bank gyűjteményes kiállítása a debreceni MODEM-ben.
Idén nagyot szól majd a Campus

Idén nagyot szól majd a Campus 

Sztárok minden mennyiségben, erőteljes üzenetek és izgalmas helyszínek... Erre számíthatunk idén a Campus Fesztiválon!
Szeptemberben is felkerekedhet a Szent György-hegyre

Szeptemberben is felkerekedhet a Szent György-hegyre 

Akkor tartják majd a Szent György-hegy hajnalig program kistestvérét, a Szent György-hegy matiné borral bélelt rendezvényt.
Csütörtök reggel látványos rajttal indul a Kék Szalag

Csütörtök reggel látványos rajttal indul a Kék Szalag 

Ígérték a szervezők az előző napi sajtótájékoztatón.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.