Szennyező, hangos és engedélye sincs, mi az?

Augusztusban és szeptemberben üzemelt, de csak a közelmúltban derült ki – több miniszternek benyújtott, összesen hat képviselői kérdésre adott válaszból –, hogy a balatoni Hyperjet elnevezésű, nagy teljesítményű hajó balatoni üzemeltetésére az illetékes hatóság nem adott ki engedélyt és eddig hajózási bírságot sem szabott ki.

A siófoki kikötőből induló és szolgáltatást nyújtó Hyperjet hajó balatoni üzemetetésére az illetékes hatóság nem adott ki engedélyt, és hajózási bírságot sem szabott ki - derült ki a nyári szezonban üzemelő és sokak nyugalmát zavaró járműről a parlamenti képviselői kérdésekre adott miniszteri válaszokból. Újabb vihar készül a Balatonnál A Hyperjet elnevezésű, 880 lóerő teljesítményű dízelmotorral felszerelt, akár 90 kilométer per órás sebességet elérni képes kishajót megrendelésre a spanyol Moggaro cég kifejezetten a Balatonra gyártotta - írta a Likebalaton.hu korábbi cikkében, amelyben a gyártó egyik kereskedője azt mondta - pontos számokat nem említve -, hogy egy közel 100 milliós beruházást igénylő szolgáltatás a három hónapos szezon alatt megtérülhet.

A 24 fő szállítására alkalmas (fél órára személyenként 7000 forintért) hajó keltette elviselhetetlen zajra a Siófokon élők és nyaralók panaszkodtak, mint ahogy a horgászok is, a nagy hullámok és a balesetveszély miatt pedig a vitorlázók sem nézték jó szemmel a járművet. A hajó üzemeltetése és hasonló "környezetromboló tevékenységek" elleni tiltakozásul Facebook-csoport alakult, és petíció is indult a Hyperjet Balatonról kitiltása érdekében. A Hyperjetet az állami tévé Balatonyi Nyár című műsorában percekig reklámozta a tulajdonosa és a "menedzser", akik szerint a szolgáltatás, amit nyújtanak "extrémsport, 30 perces tömény adrenalin", de a tulajdonos Koller Tibor siófoki egyéni vállalkozó azt is elmondta, hogy bármikor vállalnak személyszállítást egyik partól a másikra, hangsúlyozva, hogy ez egy "normál személyszállító kishajó".

Szeptemberben Hajdu László, a Demokratikus Koalíció (DK) képviselője írásbeli kérdésére adott minisztériumi válaszból derült ki, hogy "a Hyperjet nevű vízi jármű részére Budapest Főváros Kormányhivatala, mint hajózási hatóság a Balatonra szóló üzemeltetési engedélyt nem adott ki, erre vonatkozó kérelmet nem nyújtottak be" - írta a Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek benyújtott kérdésre válaszolva a tárca parlamenti államtitkára, Schanda Tamás. A tárcák közti összhang a hajó üzemeltetésére vonatkozó kérdésekre adott válaszadásban akkor még nem volt meg, mivel egy másik kérdésre a Pintér Sándor belügyminiszter helyett válaszoló Pogácsás Tibor államtitkár azt közölte október elején, hogy a 24 fő szállítására alkalmas Hyperjet nagyhajónak minősül, így arra "a kisgéphajóra vonatkozó üzemeltetési korlátozás nem terjed ki, annak közlekedése engedélyezett. A hajót a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság többször ellenőrizte, amelynek során szabálysértést nem észlelt a hatóság" - olvasható a válaszban. 

Ezt követően Vadai Ágnes DK-s képviselő próbálta tisztázni, hogy ki is adott engedélyt a szennyező és hangos jármű balatoni működtetésére, és vetettek-e ki bírságot az üzemeltetőre. A politikus négy írásbeli kérdést nyújtott be a miniszterelnöknek, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek és az innovációs miniszternek címezve, amelyekre végül Schanda Tamás - mint hajózási hatósági ügyben illetékes - ITM-államtitkár válaszolt. Ezekből kiderül, hogy a Hyperjet egy "személyszállító kishajó", és üzemeltetője a Balatonra vonatkozó üzemeltetési engedélyt - a budapesti kormányhivataltól, mint hatáskörrel rendelkező hajózási hatóságtól - eddig nem kért és nem kapott.

A hatóság pedig megkereste a hajó üzemeltetőjét, és tájékoztatta arról, hogy a 30/2003-as kormányrendelet vonatkozó előírásai alapján a hajózási hatóság külön üzemeltetési engedélye nélkül a jármű a Balatonon nem közlekedhet. Felhívta a figyelmet arra is, hogy engedély hiányában a kishajót a korlátozott vízterületeken üzemeltetni tilos - írta az államtitkár válaszában. Egy másik dokumentumban pedig arról írt az államtitkár, hogy ha "a balatoni hajózási szezont az üzemeltető az engedély hiányában kezdi meg, a hajózási hatóság megteszi a szükséges intézkedéseket." (Arról azonban az államtitkár nem írt, hogy az elmúlt nyári szezonban miért üzemeltethették engedély nélkül a Hyperjetet.)

A kormányhivatal csak a szezon végén, 2019 szeptemberében tájékoztatta az üzemeltetőt arról, hogy "a kishajó korlátozás alá eső vízterületen való közlekedéséhez üzemeltetési engedély szükséges". A kormányhivatal az üzemeltetőre eddig nem szabott ki hajózási bírságot. A Balatonon, a Velencei-tó és a Fertő tó teljes területén, továbbá a Ráckevei-Dunaág és a Tisza-tó külön jogszabályban meghatározott részein belső égésű motorral hajtott kishajót és csónakot üzemeltetni tilos, kivéve a hajózási hatóság által - külön jogszabályban foglaltak alapján - kiadott üzemeltetési engedéllyel rendelkező vízijárművek esetében. Az üzemeltetési engedélyeket korlátozás alá eső vízterületre, egy év időtartamra, meghatározott hajóra, meghatározott tevékenység elvégzésére adja ki a hajózási hatóság. Az engedélyben ezek rögzítve vannak, más célra a hajó nem használható - olvasható a hatóság honlapján.

Forrás: napi.hu


Erdőlátogatási tilalom a teljes Gemenci erdőben

Erdőlátogatási tilalom a teljes Gemenci erdőben 

A rendelkezés 2024. június 14-30. között érvényes.
Átadták az üzleti turizmus kiválóságait elismerő Business Excellence díjakat

Átadták az üzleti turizmus kiválóságait elismerő Business Excellence díjakat 

Tíz kategóriában meghirdetett felhívásra 62 pályamunka érkezett.
Kihagyhatatlan kulturális ziccerek a Múzeumok Éjszakáján

Kihagyhatatlan kulturális ziccerek a Múzeumok Éjszakáján 

Közel 450 intézmény mintegy 2500 programmal készül június 22-ére.
Lerántják a leplet egy felemelő sporteseményről

Lerántják a leplet egy felemelő sporteseményről 

Az egész világot megmozgató futball seregszemlére  a Pont Csopak is méltó módon készül.
Pokrócos utazó fesztivál rejtett kincsekkel

Pokrócos utazó fesztivál rejtett kincsekkel 

A Balaton Piknik a Tihanyi-félszigetre érkezik.
Személyre szabja az ügyfelek védelmét az Erste

Személyre szabja az ügyfelek védelmét az Erste 

Az emberközpontú bankolás filozófiáját követve az egyéni költési szokásokhoz igazodó, napi maximális limitet állít be lakossági ügyfeleinek az internet- és mobilbankos (George Web és George App) átutalásokhoz az Erste.
Ilyen lett  megújult zarándokközpont - képekkel

Ilyen lett megújult zarándokközpont - képekkel 

Családbarát turisztikai hellyé vált Mátraverebély-Szentkút: hivatalosan is átadták a római katolikus nemzeti kegyhely új létesítményeit.
Focilázban ég a Városháza pop-up parkja

Focilázban ég a Városháza pop-up parkja 

Szombaton, június 15-én, 15 órakor lép először pályára a magyar válogatott, és lehet szurkolni a csapatnak a belváros szívében, a Károly körútnál, a Városháza pop-up parkban.
„Ez a Parlament? Eladó?”

„Ez a Parlament? Eladó?” 

- kérdezte Freddie Mercury, amikor 1986-as magyarországi látogatásán, a Dunán hajózva megpillantotta a monumentális épületet.
Magyarország továbbra is az egyik legkedvezőbb árfekvésű úti cél

Magyarország továbbra is az egyik legkedvezőbb árfekvésű úti cél 

A Bank Austria elemzése alapján Magyarország rögtön a második helyen áll, mint a legkedvezőbb ár-érték arányú fogadóterület.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk:  Dizájn hotel a tó közepén

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: Dizájn hotel a tó közepén 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023.évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.