Szép ételek szép képeken - gasztrofotó-kiállítás nyílt Budapesten

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, valamint a Magyar Fotóművészek Világszövetsége közös fotópályázatának kiállítását április 30-án, szombaton a múzeumban nyitotta meg Kiss Imre muzeológus.

A múzeum igazgatója megnyitó beszédében elmondta, hogy a Europeana Food and Drink projekt keretében megrendezett kiállításra a beérkezett pályamunkák közül a múzeum és az MFVSZ által delegált zsűri választotta ki a díjnyertes alkotásokat. A tárlat témája a gasztronómia személyes vonatkozású értelmezése volt. Az igazgató szeretné, ha ez az időszakos fotókiállítás egyben vándorkiállítás is lenne.

A fotókiállítás célja az örökségünk részét képező ételek és italok, az étkezési kultúránk és a hozzá kapcsolódó régi és mai szokásaink bemutatása az alábbi kategóriákban: étel, ital készítése, vendéglátás és étkezés, valamint az ételek és italok közösségi és szociális vonatkozásai.

A Magyar Fotóművészek Világszövetségének elnöke, Patrus Sándor arról tájékoztatott, hogy április 29-e és május 1-je között, a Nemzetközi Magyar Fotónapok keretében szerte az országban kiállításokat szerveztek. A válogatáson kiemelt 42 fotó szerepel, és a szakavatott zsűri döntése alapján az okleveleket három fotóművész vehette át. Az első Hámor Szabolcs lett, a második Fekete Antonio, a harmadik helyezést pedig Tulok András érte el. A kiállítás június 26-áig tart nyitva.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. Ez alkalomból kiállításokkal, programsorozattal, fotópályázattal, könyvbemutatókkal, kedvezményes belépéssel és nyereményjátékkal is készülnek. A jubileumi események csúcspontja a szeptember 24-én megrendezésre kerülő múzeumi születésnap lesz.

Az 1966-ban létrejött – a világon máig egyedülálló –, országos gyűjtőkörű intézmény 2011 őszétől új helyszínen, a régi Óbuda központjában, Krúdy Gyula egykori házában, a Korona tér 1. szám alatt fogadja látogatóit.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum országos szakmúzeum, melynek gyűjtőköre kiterjed a hazai kereskedelem (kis- és nagykereskedelem, áruvásárok, a nemzetközi kereskedelem, pénzügyi kereskedelem, biztosítás és szerencsejáték), a vendéglátóipar (szállodaipar, egyéb vendéglátóipari helyek), valamint a turizmus, idegenforgalom történetének kulturális javaira.



A múzeum kezdetben csak vendéglátóipar-történeti emlékeket gyűjtött, majd 1970-ben kereskedelem-történeti gyűjteménnyel bővült. Az intézmény ipartörténeti múzeumi feladatokat lát el, szakmuzeológiai követelményeknek tesz eleget.

A múzeum történeti anyagát a szakmához kapcsolódó képzőművészeti, numizmatikai gyűjtemény és a fotótár egészíti ki. Az intézmény kereskedelem-történeti, vendéglátóipari és biztosítás-történeti szakkönyvtárral rendelkezik. Kiemelt feladata az oktatásban és továbbképzésben való hatékony részvétel, a pályaorientáció segítése. Többek között tárlatvezetésekkel, rendhagyó iskolai órákkal, előadásokkal, vetélkedőkkel járul hozzá a szakmai műveltség gyarapításához.


Újabb hazai telepen ütötte fel a fejét a száj-és körömfájás járvány

Újabb hazai telepen ütötte fel a fejét a száj-és körömfájás járvány 

A Győr-Moson-Sopron vármegyei Rábapordányban is találtak ragadós száj- és körömfájásban fertőzött szarvasmarhát.
Májusban jön a Budapest100

Májusban jön a Budapest100 

Rekordmennyiségű ház- és közösségi kert nyitja meg idén a kapuit.
Húsvéti tojáskeresés a DinoParkban

Húsvéti tojáskeresés a DinoParkban 

Izgalmas kalanddal várja a DinoPark KÖKI látogatóit a húsvéti ünnepek alatt.
Kényelmes megoldások kis lakásokba: a sarokkanapé

Kényelmes megoldások kis lakásokba: a sarokkanapé 

Az apró lakásokban gyakran megtapasztalható, hogy a hely kihasználása szinte művészetté válik.
Vízi, szárazföldi és légi járművek főszerepben: jönnek az Esztergom Napok

Vízi, szárazföldi és légi járművek főszerepben: jönnek az Esztergom Napok 

Két hétvége, négy rendezvény: tavaszi pezsgés Esztergomban.
Új világsztárokat és az E.T. -t is elhozta a húsvéti nyúl a Madame Tussauds-ba

Új világsztárokat és az E.T. -t is elhozta a húsvéti nyúl a Madame Tussauds-ba 

Húsvét a Madame Tussauds Budapestben: programok és új figurák várják a látogatókat.
A szendvicspanelek előnyei és lehetőségei a modern építészetben

A szendvicspanelek előnyei és lehetőségei a modern építészetben 

A modern építkezési gyakorlatokban a szendvicspanel technológia egyre népszerűbbé válik Magyarországon. Bár az Egyesült Államokban és más nyugati országokban már régóta előszeretettel használják ezt az építési metódust, hazánkban még sokan kételyekkel szemlélik. 
Nincs húsvét Tojás-kút nélkül

Nincs húsvét Tojás-kút nélkül 

Húsvét és tavaszi szünet Székesfehérváron.
Varázslatos világot idéző produkció a Millenárisban

Varázslatos világot idéző produkció a Millenárisban  

Elkezdődött a mitikus világot megidéző Walk My World immerzív produkció építése a Millenárison
Három nap – nyolc világsztár Paloznakon

Három nap – nyolc világsztár Paloznakon 

Idén nyáron ismét jazzbe borul a Balaton-felvidék.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.