Tortával ünnepelték a tíz éves Torkos Csütörtököt

Jövőre megújul a Torkos Csütörtök, számos elemmel gyarapodik az esemény, amely azt szolgálja majd, hogy egyre többen vegyék igénybe a jelentkező éttermek akciós szolgáltatásait. Ezt Lipcsey György Imre, a Magyar Turizmus Zrt. agrármarketing vezérigazgató-helyettese jelentette be a február 19-én, a konyhájáról is híres Kárpátia Étteremben megrendezett ünnepi sajtótájékoztatón.

Tíz éves a Torkos Csütörtök, és az eddigi pozitív eredmények alapján szervezte meg ismét a Magyar Turizmus Zrt. a gasztronómiai akciót. Mintegy másfél millióan vették igénybe az elmúlt tíz év alatt a kedvezményeket, amelybe időközben bekapcsolódhattak a büfék és a cukrászdák is. Az elmúlt években – a visszatérő éttermekkel együtt – több mint 9000 étterem csatlakozott az akcióhoz. A 2015. évi akcióhoz 610 étterem csatlakozott. A résztvevő vidéki éttermek aránya meghaladja a 80 százalékot.

Az akció célja a magyar éttermek és a magyar gasztronómia népszerűsítése, a régiók által kínált hagyományos magyar ételek, italok megismertetése, valamint az, hogy a gasztronómiához kötődő tradicionális magyar népszokásokat újra felfedezzék. A kínálat évről évre szélesedett: a halászcsárdától az art caféig, a gyorsétteremtől a prémium kategóriás vendéglátóhelyig országszerte több száz étterem közül választhattak az érdeklődő ínyencek. Az egységes és mindenkire vonatkozó szabályrendszer bármilyen típusú vendéglátóhely csatlakozását lehetővé tette.

Fontos, hogy egyre több ember jusson el étterembe

Dr. Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint nem a profittermelés a cél ezen a napon, hanem az, hogy egyre több ember jusson el étterembe, azok is, akik eddig nem tudtak,  vagy nem szoktak akár családi ünnepeket is éttermekben ünnepelni. Véleménye szerint ennek az akciónak vidéken van nagyobb jelentősége, jó lenne, ha ott is egyre többen vennék igénybe az éttermek szolgáltatásait. „Ezelőtt tíz évvel nem számítottunk rá, hogy a Turizmus Zrt. ilyen időtálló terméke lesz ez az esemény” – mondta Niklai Ákos.

Az eseményen részt vevő éttermeknek azt kellett vállalniuk, hogy az étel- és italfogyasztásból egyaránt 50 százalékos kedvezményt biztosítanak vendégeiknek. Külön, erre az alkalomra készített úgynevezett „Torkos Csütörtök”, azaz szűkített menüsorral az akcióban részt venni nem lehet. A választási lehetőséget a Torkos Csütörtök hetén és az azt megelőző héten használt „a la carte” étlap és itallap választékából kell biztosítani. Hogy miért is jó ez az éttermeknek? Erre az újságírói kérdésre Niklai Ákos válasza az volt, hogy a nagy keresletet nagyobb forgalmat generál egy olyan holtszezoni időszakban (január-március), amikor a vendéglátóhelyek többségében alacsonyabb a forgalom, a vendéglőbe járók fél áron kipróbálhatnak valami újat, vagy visszatérjenek kedvenc vendéglőik egyikébe és új ízeket fedezzenek fel.

A jubileum alkalmából a szakújságírókat Niklai Ákos meghívta ebédre, ahol ropogós kacsát kaptak áfonyával és párolt almával, és természetesen ebéd után ünnepélyesen felvágták a tortát. 


Még vasárnap éjfélig csodálhatja: javában tündököl a pécsi Fényfesztivál

Még vasárnap éjfélig csodálhatja: javában tündököl a pécsi Fényfesztivál 

Pénteken kezdetét vette a Zsolnay Fényfesztivál, amely már az első napon ezreket vonzott Pécs belvárosába.
Lezárult a Tokaj témáját feldolgozó grafikai tervpályázat

Lezárult a Tokaj témáját feldolgozó grafikai tervpályázat 

Hatvan pályázótól érkezett százhúsz alkotás a megadott határidőig.
Határtalan nyár – fesztivál fesztivál hátán

Határtalan nyár – fesztivál fesztivál hátán 

Magyarország, Erdély és a Felvidék kínál minőségi zenét minden korosztálynak a következő hét fesztivál eseményein.
Emiatt marad el a tűzijáték Cegléden

Emiatt marad el a tűzijáték Cegléden 

Bár ellenérzések korábban is felmerültek a pirotechnikai bemutató kapcsán, ezúttal egészen más állt a háttérben.
Le kell bontani egy balatoni kilátót

Le kell bontani egy balatoni kilátót 

Életveszélyessé vált a faszerkezet.
Jönnek a Székesfehérvári Királyi Napok

Jönnek a Székesfehérvári Királyi Napok  

Székesfehérvár belvárosa idén nyáron ismét megelevenedik.
Nagyon alacsony a Duna! – figyelmeztet a vízi rendőrség

Nagyon alacsony a Duna! – figyelmeztet a vízi rendőrség 

Az alacsony vízszint miatt a fő hajózási útvonal jelentősen beszűkült.
Már várják a négylábú strandolókat Fonyódon

Már várják a négylábú strandolókat Fonyódon 

Megnyitotta az idei szezont a fonyódi kutyabarát fürdőhely.
Titokzatos Erzsébet-portré a Gödöllői Királyi Kastélyban

Titokzatos Erzsébet-portré a Gödöllői Királyi Kastélyban 

A Gödöllői Királyi Kastély egy eddig ismeretlen, különleges Erzsébet királyné-portréval gazdagította gyűjteményét.
Augusztusban PanyolaFeszt

Augusztusban PanyolaFeszt 

A tavaly nagykorúvá cseperedett PanyolaFeszt komoly missziót vállal évről évre, fontos ügyeket karol fel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.