Tortával ünnepelték a tíz éves Torkos Csütörtököt

Jövőre megújul a Torkos Csütörtök, számos elemmel gyarapodik az esemény, amely azt szolgálja majd, hogy egyre többen vegyék igénybe a jelentkező éttermek akciós szolgáltatásait. Ezt Lipcsey György Imre, a Magyar Turizmus Zrt. agrármarketing vezérigazgató-helyettese jelentette be a február 19-én, a konyhájáról is híres Kárpátia Étteremben megrendezett ünnepi sajtótájékoztatón.

Tíz éves a Torkos Csütörtök, és az eddigi pozitív eredmények alapján szervezte meg ismét a Magyar Turizmus Zrt. a gasztronómiai akciót. Mintegy másfél millióan vették igénybe az elmúlt tíz év alatt a kedvezményeket, amelybe időközben bekapcsolódhattak a büfék és a cukrászdák is. Az elmúlt években – a visszatérő éttermekkel együtt – több mint 9000 étterem csatlakozott az akcióhoz. A 2015. évi akcióhoz 610 étterem csatlakozott. A résztvevő vidéki éttermek aránya meghaladja a 80 százalékot.

Az akció célja a magyar éttermek és a magyar gasztronómia népszerűsítése, a régiók által kínált hagyományos magyar ételek, italok megismertetése, valamint az, hogy a gasztronómiához kötődő tradicionális magyar népszokásokat újra felfedezzék. A kínálat évről évre szélesedett: a halászcsárdától az art caféig, a gyorsétteremtől a prémium kategóriás vendéglátóhelyig országszerte több száz étterem közül választhattak az érdeklődő ínyencek. Az egységes és mindenkire vonatkozó szabályrendszer bármilyen típusú vendéglátóhely csatlakozását lehetővé tette.

Fontos, hogy egyre több ember jusson el étterembe

Dr. Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint nem a profittermelés a cél ezen a napon, hanem az, hogy egyre több ember jusson el étterembe, azok is, akik eddig nem tudtak,  vagy nem szoktak akár családi ünnepeket is éttermekben ünnepelni. Véleménye szerint ennek az akciónak vidéken van nagyobb jelentősége, jó lenne, ha ott is egyre többen vennék igénybe az éttermek szolgáltatásait. „Ezelőtt tíz évvel nem számítottunk rá, hogy a Turizmus Zrt. ilyen időtálló terméke lesz ez az esemény” – mondta Niklai Ákos.

Az eseményen részt vevő éttermeknek azt kellett vállalniuk, hogy az étel- és italfogyasztásból egyaránt 50 százalékos kedvezményt biztosítanak vendégeiknek. Külön, erre az alkalomra készített úgynevezett „Torkos Csütörtök”, azaz szűkített menüsorral az akcióban részt venni nem lehet. A választási lehetőséget a Torkos Csütörtök hetén és az azt megelőző héten használt „a la carte” étlap és itallap választékából kell biztosítani. Hogy miért is jó ez az éttermeknek? Erre az újságírói kérdésre Niklai Ákos válasza az volt, hogy a nagy keresletet nagyobb forgalmat generál egy olyan holtszezoni időszakban (január-március), amikor a vendéglátóhelyek többségében alacsonyabb a forgalom, a vendéglőbe járók fél áron kipróbálhatnak valami újat, vagy visszatérjenek kedvenc vendéglőik egyikébe és új ízeket fedezzenek fel.

A jubileum alkalmából a szakújságírókat Niklai Ákos meghívta ebédre, ahol ropogós kacsát kaptak áfonyával és párolt almával, és természetesen ebéd után ünnepélyesen felvágták a tortát. 


Szent Iván éjszakáján chill a város felett

Szent Iván éjszakáján chill a város felett 

Az év legrövidebb éjszakájához kötődő alkalom világszerte a fény és a nyár ünnepe.
Öbölátúszás Tihany-Balatonfüred között: 1521 résztvevővel

Öbölátúszás Tihany-Balatonfüred között: 1521 résztvevővel 

Június 14-én 1521-en vágtak neki, hogy átszeljék a Balaton egyik legikonikusabb öblét Tihany és Balatonfüred között.
Múzeumok Éjszakája – ízelítő a székesfehérvári programokból

Múzeumok Éjszakája – ízelítő a székesfehérvári programokból 

Régész színház kulisszái, Csodapatika, kódfejtős nyomozás, retro buszozás.
Gyógyvizek birodalma:  célcsoportok és gyógyturizmus – tudósítás a konferenciáról 2. rész

Gyógyvizek birodalma: célcsoportok és gyógyturizmus – tudósítás a konferenciáról 2. rész 

A beszélgetés célja volt annak bemutatása, hogy a fürdőgyógyászat nemcsak hagyomány, hanem komoly tudományos potenciállal rendelkező, jövőformáló ágazat is.
Nyár a szolnoki RepTárban

Nyár a szolnoki RepTárban 

A gyerekek örömére egész nyáron nyitva a tematikus repülős játszótér, ahol játékos formában ismerkedhetnek a repülés világával.
Miért távozott a Hagymatikum vezetője?

Miért távozott a Hagymatikum vezetője? 

A távozás hátterében az elmúlt másfél-két év intenzív munkaterhelése áll.
Egész nyáron ingyenes tárlat a Brody House-ban

Egész nyáron ingyenes tárlat a Brody House-ban 

„Ha már itt vagyunk – Kristóffal” címen nyílik kiállítás.
Kerékpáros szakmai konferencia Balatonfüreden

Kerékpáros szakmai konferencia Balatonfüreden 

Három nap, több mint ötven nemzetközi szakértő és rengeteg inspiráló előadás.
Zseblámpával a székesegyházban

Zseblámpával a székesegyházban 

Többek között a Szent Mihály Főszékesegyház harangtornyát is felfedezhetik azok, akik a Múzeumok Éjszakáján a veszprémi várnegyedbe látogatnak.
Októberben indiai esküvő-workshop Budapesten

Októberben indiai esküvő-workshop Budapesten  

A brit-indiai Priti Raichura, a luxusesküvők nemzetközi szakértője a HotelPremio Group-pal együttműködve workshopot szervez.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.