Tudatos utazók érkezése a Balatonhoz

Sokan csak most, augusztus második felében indulnak nyaralni, mert szeretnék elkerülni a hatalmas tömeget.  A vakáció időzítését nem csak a zsúfoltság befolyásolja, hanem a programok minősége és a kulináris kínálat is.

Augusztus 20. után  számos olyan program várható, amely komoly érdeklődésre tarthat számot, de nem a "tömeges" kultúra része. Ilyen például Bujtor István Filmfesztivál Keszthelyen, (augusztus 22–25. ) Salföldön a Szakcsi Rádió Jazz Fesztivál (augusztus 29-31.) 

Ugyanezen a hétvégén rendezik meg a boglári Családias népzenei-világzenei fesztivált,  a Balaton-felvidéken, Gyulakeszin összművészeti fesztivált tartanak a Csigó Malomban.  Ezzel párhuzamosan pedig beindul a szüreti mulatságok szezonja is.

Most jönnek a tudatos utazók a Balatonra

Éskovács Péter, a Balatoni Turizmus Szövetség tanácsadója szerint: az ilyen rendezvényekre járók fogyasztói szokásait már több alkalommal is próbálták feltérképezni.

Ők azok, akik jóval tudatosabban választanak maguknak szállást, nem riadnak meg attól sem, ha mondjuk kerékpárra kell ülni, hogy elérjék a partot, ha nyaraló néhány kilométerrel távolabb van a Balatontól. Ők azok, tudatosan utaznak, és megtalálják az olcsóbb szállásokat is.

Az éttermek, büfék tekintetében is rendkívül kritikusak,  árérzékenyek,  és nem mindegy nekik az sem, milyen minőségű ételt tesznek az asztalukra. Ők azok, akik tudják, hogy a nyaralás hizlal, ha nem vigyázunk. Számos kutatás bizonyítja, hogy vakáció közben hozzávetőlegesen napi minimum 200-400 kcal–val többet eszünk és nagy melegben kevesebbet mozgunk. Mindez egy-két kiló felesleget is jelenthet a nyaralás végére, ha nem vagyunk elég tudatosak.

Balaton
Balaton
Fotó: depositphotos

Az egészséges életmód egyre elterjedtebb a Balatonon

"A jövőben egyre több lesz az egészséges életmódot előnyben részesítő turista is a Balatonon", teszi hozzá a tanácsadó, és kiemeli, hogy

a változás jelei sok helyen megjelentek, a büfék kínálatában is fel-fel tűnnek  az egészségesebb gyümölcsös és zöldséges ételek. Egyre több helyen lehet laktóz- vagy gluténmentes ételeket is kapni, ám az étkezési problémákkal küszködő turisták még gyakorta panaszkodnak szűkös kínálat miatt.

Összességében azonban elmondható a Balatonról, hogy azok, akik tudatosan, előre megtervezik utazásukat, azok mind árban, mind minőségben megtalálhatják azokat a helyeket, amelyekkel elégedettek lehetnek. Ez az állítás nem csak a nyári időszakra igaz, egyre többen vannak nyitva az év mind a négy évszakában. Így már egész évben kiváló uticél a Balaton az egyébként rendkívül kritikus, tudatosan utazók számára is.


Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.