Tudatos utazók érkezése a Balatonhoz

Sokan csak most, augusztus második felében indulnak nyaralni, mert szeretnék elkerülni a hatalmas tömeget.  A vakáció időzítését nem csak a zsúfoltság befolyásolja, hanem a programok minősége és a kulináris kínálat is.

Augusztus 20. után  számos olyan program várható, amely komoly érdeklődésre tarthat számot, de nem a "tömeges" kultúra része. Ilyen például Bujtor István Filmfesztivál Keszthelyen, (augusztus 22–25. ) Salföldön a Szakcsi Rádió Jazz Fesztivál (augusztus 29-31.) 

Ugyanezen a hétvégén rendezik meg a boglári Családias népzenei-világzenei fesztivált,  a Balaton-felvidéken, Gyulakeszin összművészeti fesztivált tartanak a Csigó Malomban.  Ezzel párhuzamosan pedig beindul a szüreti mulatságok szezonja is.

Most jönnek a tudatos utazók a Balatonra

Éskovács Péter, a Balatoni Turizmus Szövetség tanácsadója szerint: az ilyen rendezvényekre járók fogyasztói szokásait már több alkalommal is próbálták feltérképezni.

Ők azok, akik jóval tudatosabban választanak maguknak szállást, nem riadnak meg attól sem, ha mondjuk kerékpárra kell ülni, hogy elérjék a partot, ha nyaraló néhány kilométerrel távolabb van a Balatontól. Ők azok, tudatosan utaznak, és megtalálják az olcsóbb szállásokat is.

Az éttermek, büfék tekintetében is rendkívül kritikusak,  árérzékenyek,  és nem mindegy nekik az sem, milyen minőségű ételt tesznek az asztalukra. Ők azok, akik tudják, hogy a nyaralás hizlal, ha nem vigyázunk. Számos kutatás bizonyítja, hogy vakáció közben hozzávetőlegesen napi minimum 200-400 kcal–val többet eszünk és nagy melegben kevesebbet mozgunk. Mindez egy-két kiló felesleget is jelenthet a nyaralás végére, ha nem vagyunk elég tudatosak.

Balaton
Balaton
Fotó: depositphotos

Az egészséges életmód egyre elterjedtebb a Balatonon

"A jövőben egyre több lesz az egészséges életmódot előnyben részesítő turista is a Balatonon", teszi hozzá a tanácsadó, és kiemeli, hogy

a változás jelei sok helyen megjelentek, a büfék kínálatában is fel-fel tűnnek  az egészségesebb gyümölcsös és zöldséges ételek. Egyre több helyen lehet laktóz- vagy gluténmentes ételeket is kapni, ám az étkezési problémákkal küszködő turisták még gyakorta panaszkodnak szűkös kínálat miatt.

Összességében azonban elmondható a Balatonról, hogy azok, akik tudatosan, előre megtervezik utazásukat, azok mind árban, mind minőségben megtalálhatják azokat a helyeket, amelyekkel elégedettek lehetnek. Ez az állítás nem csak a nyári időszakra igaz, egyre többen vannak nyitva az év mind a négy évszakában. Így már egész évben kiváló uticél a Balaton az egyébként rendkívül kritikus, tudatosan utazók számára is.


Izgalmas enteriőrök és vadiúj dizájntrendek az idei S/ALON Budapesten

Izgalmas enteriőrök és vadiúj dizájntrendek az idei S/ALON Budapesten 

A szeptember minden lakberendezés iránt rajongó számára izgalmas élményhétvégét tartogat.
Szlovák zarándokturisták özöne várható a hétvégi csapnivaló időben

Szlovák zarándokturisták özöne várható a hétvégi csapnivaló időben 

Minden évben közel 1500 szlovák és magyar hívő érkezik Magyarország katolikus nemzeti kegyhelyére, Mátraverebély-Szentkútra.
MTÜ: magyar sikerek az Európai Virágos Városok és Falvak idei versenyén

MTÜ: magyar sikerek az Európai Virágos Városok és Falvak idei versenyén 

A tájékoztatás szerint a virágos városok és falvak idei európai versenyén összesen 7 ország 11 települése vett részt.
Turisztikai kitüntetés az artistának

Turisztikai kitüntetés az artistának 

Különleges elismerésben részesült Ifj. Richter József, a Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatója, amelyet kivételesen nem cirkuszművészeti teljesítményéért, hanem az ország egyetlen autós szafari parkjának vezetéséért ítéltek oda.
Kevés a magyar dió, indulnak a fejlesztési pályázatok

Kevés a magyar dió, indulnak a fejlesztési pályázatok 

Még több dió kellene, de ehhez szemléletváltásra van szükség.
Születésnapját ünnepli a Skanzen vasútja

Születésnapját ünnepli a Skanzen vasútja 

A múzeum 75 hektáros területének hat megállóhelye között korhűen felújított Ganz-Jendrassik motorvonat szállítja a látogatókat.
Új kulturális sorozatot indít a VIRTU Restaurant

Új kulturális sorozatot indít a VIRTU Restaurant  

A magyar kultúra és irodalom kiváló alakjainak főszereplésével indít egy új, kulturális programsorozatot Budapest legmagasabb épületének tetején lévő VIRTU Restaurant.
Zenei programok szeptemberben a város szívében

Zenei programok szeptemberben a város szívében 

Ősszel is vár a Városháza pop-up park.
Kiállítás a szegedi egyetem Nobel-díjas kutatóiról

Kiállítás a szegedi egyetem Nobel-díjas kutatóiról 

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke a tárlat megnyitóján azt mondta, Karikó Katalint nemcsak különleges egyénisége, hanem tudományos munkásságának jelentősége is egyedivé teszi a Nobel-díjasok között.

Interjú

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.  
Vylyan Pincészet: Feketén-fehéren, nyáron zöldre váltva

Vylyan Pincészet: Feketén-fehéren, nyáron zöldre váltva 

Indul a verjus-szüret a Villány-siklósi-borvidék egyik legjelentősebb, patinás, több mint 30 éves múlttal rendelkező pincészeténél, a Vylyan birtokon.