Újabb milliárdos fejlesztésre készülnek a Zsóryban

Tavaly csaknem négyszázezer gyógyulni vágyó vendéget fogadtak a Zsóry-fürdőben. Mezőkövesd legkiemelkedőbb turisztikai látványosságát a következő években is továbbfejlesztik.

Az immár 75 éves fürdő történetét a Matyó Múzeumban nyitott kiállításon mutatják be az érdeklődőknek. Agócsné Halász Andrea, az intézmény vezetője a Turizmus Online-nak elmondta, hogy ezt a tárlatot Szlovák Sándor, Mezőkövesd díszpolgára, nyugalmazott gimnáziumi tanár több évtizedes gyűjtőmunkájának köszönhetően láthatják a nézők. A fürdő életére vonatkozó hét és fél évtized fotó- és sajtóanyagát, írásos dokumentumait, kiadványait, illetve a létesítmények makettjeit öleli fel ez a kiállítás, amely április 15-ig várja a látogatókat.

Olaj helyett gyógyvíz tört a felszínre

Ezen a bemutatón az érdeklődők megtudhatják, hogy 1938-ben Zsóry Lajos főszolgabíró, országgyűlési képviselő birtokán államilag támogatott fúrásokat kezdtek. Olajat és földgázt kerestek, de ezek helyett egy évvel később 68-72 fokos meleg víz tört a felszínre. A forrásnál Zsóry Lajos 1940-ben létesítette az első fürdőmedencét. A ma már nemzetközi hírű fürdőtelep különleges összetételű vize - amely főleg ízületi gyulladások és kopások, különböző nőgyógyászati betegségek gyógyítására, valamint utókezelésekre alkalmas - a folyamatos fejlesztéseknek köszönheti az elismertségét. Ezek hatására ma már élményelemeket nyújtó medencék, csúszda, gyermekpancsoló és wellness részleg is segíti a vendégek kikapcsolódását.

Fedett élményfürdő gyerekeknek, családoknak

Lázárné Csirmaz Henriett, a mezőkövesdi Tourinform Iroda vezetője arról tájékoztatta munkatársunkat, hogy 1968-ban gyógyvízzé, 1986-ban gyógyfürdővé, 2013-ban pedig gyógyhellyé nyilvánították Mezőkövesd legkiemelkedőbb turisztikai attrakcióját. A szálláshelyek egy része ezen a területen található, ahol a kempingtől a panzión át a négycsillagos hotelig - igény szerint - széles választékot találhatnak a turisták. Jelenleg is tart a fejlesztés a 3-as főközlekedési út közelében, a jól megközelíthető gyógyfürdő területén. Új kerítést, illetve öntözőrendszert készítettek, strandröplabdapályát építettek és ezekben a hetekben fedett élményfürdőt alakítanak ki. A fejlesztésekkel különösen a gyerekeknek, a családoknak igyekeznek örömet szerezni. A jelenlegi beruházások összértéke - európai uniós támogatással - meghaladja az egymilliárd forintot.
Azt is megtudtuk, hogy a mezőkövesdi önkormányzat pályázatot nyújtott be az üdülőhelynek - mint gyógyhelynek - a fejlesztésére. Ez is várhatóan uniós támogatással valósul meg. A tervek szerint a fürdő előtti téren szökőkutat, szabadtéri színpadot, emléktárgyboltot, információs pontot létesítenek. A tér mögötti, zöldövezeti, egészségmegőrző szabadtéri területen pedig játszóteret, sétálóparkot, érintőképernyős tájékoztató pontokat alakítanak ki. Ez a komplex fejlesztés újabb egymilliárd forintból valósul meg.

Fürdőfesztivál júliusban

A Zsóry-fürdő 1986-óta szolgája az immár egy évtizede, közel kétszáz ágyassá bővített rehabilitációs központ balneológiai kezelésre beutalt betegeit is. Ez ma már Kelet-Magyarország legnagyobb mozgásszervi és reumatológiai egészségügyi intézménye. A Zsóry a fesztiválok fürdője is. Ezt a legrangosabb rendezvényt a hagyományosan július közepén tartott fesztivál jelenti, ahol többek között ismert hazai zenekarok és hagyományőrzők lépnek fel. Ezek mellett sportrendezvényekkel és vetélkedőkkel is szórakoztatják a vendégeket. Nyaranta pedig a főbejárat mellett levő információs pontnál kaphatnak tájékoztatást és kiadványokat az érdeklődő turisták.

A betegek gyógyulását, pihenését a kiváló minőségű gyógyvízen kívül az esztétikus környezet és a jó levegő biztosítja. Több távolsági autóbusz is megáll a fürdőnél utasaival, a vasútállomástól pedig helyi járatos buszok szállítják oda a vendégeket.


Itt a vidéki vállalkozások díjazottjainak névsora

Itt a vidéki vállalkozások díjazottjainak névsora 

Az est során 1.751.000 Ft gyűlt össze az alapítvány javára, mely során igazgyöngyös gyerekek által festett öt festmény is kalapács alá került.
Ilyen még nem volt: kultúrbuli a Millennium Házában

Ilyen még nem volt: kultúrbuli a Millennium Házában 

A fergeteges zene mellett lendületes, informatív és izgalmas tárlatvezetések is várnak ránk, hiszen ez az utolsó este, amikor ebben a formában.
Egyedülálló kortárs kiállítás Köveskálon

Egyedülálló kortárs kiállítás Köveskálon 

Kihirdették a 4. Káli Art-Park szobrászati pályázatának eredményét.
Fiatal kortárs művész festményei az Oktogonon

Fiatal kortárs művész festményei az Oktogonon 

„Éld át az ismeretlent” hirdetik a kiállítás plakátjai és molinói városszerte.
Új kiállítás Balatonfüreden

Új kiállítás Balatonfüreden 

A reformkorba repít vissza a balatonfüredi látógatóközpont.
Összművészeti programkavalkád a Dunakanyarban

Összművészeti programkavalkád a Dunakanyarban 

2024. június 20-án indítja a nyarat a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó.
Nyertes művek a a Hungarian Art & Business központi falán

Nyertes művek a a Hungarian Art & Business központi falán 

A hathetente egymásnak helyet adó nyertes alkotások mindegyike megtekinthető lesz a HAB épületébe lépve, elsőként Hajgató Terézia művét láthatják az érdeklődők.
Hamarosan indul a Közösségek Hete a Skanzenben

Hamarosan indul a Közösségek Hete a Skanzenben 

A Közösségek Hete egyhetes időszakában hét különböző tematikához kapcsolódóan több mint 150 intézmény és szervezet közel 300 programmal várja a látogatókat az ország 120 településén.
Négy év után újra felbukkant a titokzatos Esernyős Ember

Négy év után újra felbukkant a titokzatos Esernyős Ember  

Ezúttal a soproni Tűztorony tetején tűnt fel.
A fenntartható épített környezetre való törekvés

A fenntartható épített környezetre való törekvés 

  Az életünk nagy részét az épített környezetben töltjük, melynek fenntarthatósága, dekarbonizációja létfontosságú az emberiség és a Föld jövőjét tekintve. Gazdasági szempontból nagyjából a GDP 10%-át adja ez a terület, de ha a globális energiafelhasználást nézzük, akkor több, mint 33%-ról beszélhetünk. Ha az üvegházhatású gázkibocsátást nézzük, akkor pedig máris közel 40%-nál tartunk.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.