Víz és kolbász, papír és acél – a sokarcú Dunaújváros

Adventi forgatag, disznótoros buli, papírmúzeum, kézműves sörök, retro kisvendéglő, megújult kemping, szoborpark – Dunaújváros nem szűkölködik programokban, látnivalókban.

Rock és metál

Dunaújvárosban, közvetlenül a vízparton a Szalki-szigeten, távol a város zajától 28000 négyzetméteren frissen felújított kemping várja a vendégeket. Közepén áll a rendezvényház, amelyben egész évben működik a büfé és van ingyenes wifi szolgáltatás is. A sziget területén bográcsozó helyeket alakítottak ki, sportpályák és szaunapark várja a vendégeket. Itt rendezik meg jövőre is a nagysikerű Rockmaratont július 11-16. között, amelyen akár 40 ezer ember is részt vesz. A vízi turizmus fellendítése érdekében a város tervei közt szerepel, hogy olyan pontonkikötőt építsenek, ahol kiköthetnek a nagyobb hajók.

A fém és a vas használata az egyetemes művészetben, a modern építészettel összefüggésben, a második világháború után kezdett elterjedni. A városban néhány évtizede vendégművészeket hívtak, akik alkotásaikat náluk hagyták. Az Acélszobrász Alkotótelepeken elkészült szobrokat a Duna-parton a Szoborparkban helyezték el, itt 58 nagyméretű műalkotás nézhető meg.

Papírjuk van róla

Magyarországon 700 éve használunk papírt, 500 éve van önálló papírkészítésünk és 185 éve saját papírgyártásunk. Ez alatt az idő alatt 200 magyar papírmalom és 104 magyar papírgyár működött. A Magyar Papírmúzeum ennek a páratlanul gazdag és látványos örökségnek a bemutatására törekszik. Komoly igény van rá, hiszen 2010-ben a magyarországi papírhasználat 700 éves évfordulója alkalmából rendezett időszaki kiállítások látogatottsága minden eddigi rekordot megdöntött.

A néhány hónapja megnyitott kiállítást Pelbárt Jenővel, a múzeum igazgatójával, valamint Bedő József papírrégiség-gyűjtővel, a múzeum társkurátorával néztük meg. A Hamburger Hungária Kft., a Magyar Papírmúzeumért Alapítvány valamint a Magyar Papír- és Vízjeltörténeti Társaság összefogásának köszönhető a múzeum szeptemberi megnyitása, ahol ezer négyzetméteren mutatják be a papír történetét. Érdekesség a többi között a tanyalevél, a marhalevél, a mini könyvek és a kultúrához köthető papírtermékek. Mindenki mást talál érdekesnek, a zárjegyek és a magyar szükségpénzek előtt is hosszasan állnak a nézelődők.

Pelbárt Jenő lelkesen meséli, hogy 50 éve vár egy ilyen múzeum megnyitására, ennek szükségességét bizonyítja, hogy a megnyitó napján 1200 látogató volt kíváncsi a csodás papírbemutatóra, mára pedig már összesen kétezren látták. A múzeumpedagógiai terembe is ellátogattunk, tartanak itt rendhagyó történelem és technika-történeti órákat, papíripari vetélkedőket, vízjelkutatási pályázatokat, papírmerítést is.

Kolbász, lazac és sztrapacska

Aki jót akar enni Dunaújvárosban, annak a Kiskohászt ajánlják. Horváth Attila tulajdonosnak 1980-ban ez volt az első munkahelye, régi Kohász étterem hangulatát igyekeznek máig megőrizni. Hagyományos ételek és mai fogásokat egyaránt felvettek az étlapra. Az ínyencek kedvéért van itt lazac és juhtúrós sztrapacska is. Náluk gyakorolhatnak a pincér- és szakácstanulók. Dunaújvárosban programot is találunk bőven. A hagyományokhoz híven december 3-án immár hetedik alkalommal rendezték meg a Pentelei Kolbászfesztivált a Városháza téren. Szabó Tamás, az eseményt szervező egyesület elnöke elmondta, hogy 500 adagos kóstolót készítettek, amely el is fogyott az utolsó falatig. Az ízletes kolbász titka a turmixolt fokhagyma – tudom meg tőle. Majd szó esik a múltról: az ötvenes években pirított kenyeret, ma rizst használnak a hurkához. Tizenhárom csapat versenyzett, mentorunk és kalauzunk, Fekete Györgyi segítségével mi is zsűriztük a termékeket.

Kultúrkocsma

Milyen a sült tea? Melyik az a pub, ahol hétfajta sört is csapolnak és 16 féle pálinka közt lehet választani? Ez a város Kultúr kézműves kocsmája, amely nemrégiben nyílt meg az egykori Aranycsillag szálloda földszintjén. Közben szépen ránk esteledett. Ennyi fért bele egy napba Dunaújvárosban.


Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.