Víz és kolbász, papír és acél – a sokarcú Dunaújváros

Adventi forgatag, disznótoros buli, papírmúzeum, kézműves sörök, retro kisvendéglő, megújult kemping, szoborpark – Dunaújváros nem szűkölködik programokban, látnivalókban.

Rock és metál

Dunaújvárosban, közvetlenül a vízparton a Szalki-szigeten, távol a város zajától 28000 négyzetméteren frissen felújított kemping várja a vendégeket. Közepén áll a rendezvényház, amelyben egész évben működik a büfé és van ingyenes wifi szolgáltatás is. A sziget területén bográcsozó helyeket alakítottak ki, sportpályák és szaunapark várja a vendégeket. Itt rendezik meg jövőre is a nagysikerű Rockmaratont július 11-16. között, amelyen akár 40 ezer ember is részt vesz. A vízi turizmus fellendítése érdekében a város tervei közt szerepel, hogy olyan pontonkikötőt építsenek, ahol kiköthetnek a nagyobb hajók.

A fém és a vas használata az egyetemes művészetben, a modern építészettel összefüggésben, a második világháború után kezdett elterjedni. A városban néhány évtizede vendégművészeket hívtak, akik alkotásaikat náluk hagyták. Az Acélszobrász Alkotótelepeken elkészült szobrokat a Duna-parton a Szoborparkban helyezték el, itt 58 nagyméretű műalkotás nézhető meg.

Papírjuk van róla

Magyarországon 700 éve használunk papírt, 500 éve van önálló papírkészítésünk és 185 éve saját papírgyártásunk. Ez alatt az idő alatt 200 magyar papírmalom és 104 magyar papírgyár működött. A Magyar Papírmúzeum ennek a páratlanul gazdag és látványos örökségnek a bemutatására törekszik. Komoly igény van rá, hiszen 2010-ben a magyarországi papírhasználat 700 éves évfordulója alkalmából rendezett időszaki kiállítások látogatottsága minden eddigi rekordot megdöntött.

A néhány hónapja megnyitott kiállítást Pelbárt Jenővel, a múzeum igazgatójával, valamint Bedő József papírrégiség-gyűjtővel, a múzeum társkurátorával néztük meg. A Hamburger Hungária Kft., a Magyar Papírmúzeumért Alapítvány valamint a Magyar Papír- és Vízjeltörténeti Társaság összefogásának köszönhető a múzeum szeptemberi megnyitása, ahol ezer négyzetméteren mutatják be a papír történetét. Érdekesség a többi között a tanyalevél, a marhalevél, a mini könyvek és a kultúrához köthető papírtermékek. Mindenki mást talál érdekesnek, a zárjegyek és a magyar szükségpénzek előtt is hosszasan állnak a nézelődők.

Pelbárt Jenő lelkesen meséli, hogy 50 éve vár egy ilyen múzeum megnyitására, ennek szükségességét bizonyítja, hogy a megnyitó napján 1200 látogató volt kíváncsi a csodás papírbemutatóra, mára pedig már összesen kétezren látták. A múzeumpedagógiai terembe is ellátogattunk, tartanak itt rendhagyó történelem és technika-történeti órákat, papíripari vetélkedőket, vízjelkutatási pályázatokat, papírmerítést is.

Kolbász, lazac és sztrapacska

Aki jót akar enni Dunaújvárosban, annak a Kiskohászt ajánlják. Horváth Attila tulajdonosnak 1980-ban ez volt az első munkahelye, régi Kohász étterem hangulatát igyekeznek máig megőrizni. Hagyományos ételek és mai fogásokat egyaránt felvettek az étlapra. Az ínyencek kedvéért van itt lazac és juhtúrós sztrapacska is. Náluk gyakorolhatnak a pincér- és szakácstanulók. Dunaújvárosban programot is találunk bőven. A hagyományokhoz híven december 3-án immár hetedik alkalommal rendezték meg a Pentelei Kolbászfesztivált a Városháza téren. Szabó Tamás, az eseményt szervező egyesület elnöke elmondta, hogy 500 adagos kóstolót készítettek, amely el is fogyott az utolsó falatig. Az ízletes kolbász titka a turmixolt fokhagyma – tudom meg tőle. Majd szó esik a múltról: az ötvenes években pirított kenyeret, ma rizst használnak a hurkához. Tizenhárom csapat versenyzett, mentorunk és kalauzunk, Fekete Györgyi segítségével mi is zsűriztük a termékeket.

Kultúrkocsma

Milyen a sült tea? Melyik az a pub, ahol hétfajta sört is csapolnak és 16 féle pálinka közt lehet választani? Ez a város Kultúr kézműves kocsmája, amely nemrégiben nyílt meg az egykori Aranycsillag szálloda földszintjén. Közben szépen ránk esteledett. Ennyi fért bele egy napba Dunaújvárosban.


Végzetes fürdőzés a tóban

Végzetes fürdőzés a tóban  

Egész éjszakába nyúló kutató tevékenységet folytatott a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának egyik mentőegysége.
Nem lesz többet Balaton Sound?

Nem lesz többet Balaton Sound? 

A rendezvény esetleges megszűnéséről már korábban is felreppentek pletykák.
Így kerülhetőek el a nyári balesetek

Így kerülhetőek el a nyári balesetek 

A nyári szabadságok veszélyeire figyelmeztetnek a szakértők.
Itt az elmúlt időszakot elemző, legfrissebb Turizmus Konjunktúra Index

Itt az elmúlt időszakot elemző, legfrissebb Turizmus Konjunktúra Index 

A VIMOSZ szakmai társszervezetekkel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet.
Sétáló Utca Zene programsorozat Keszthelyen

Sétáló Utca Zene programsorozat Keszthelyen 

A keszthelyi sétálóutcán felállított színpadon keszthelyi és keszthelyi kötődésű zenészek mutatják be produkcióikat a júliusi és augusztusi estéken.
Kulturális turizmus díj  pályázat - hazai településeknek

Kulturális turizmus díj pályázat - hazai településeknek 

Megnyílt a jelentkezési és jelölési lehetőség a 6. Art is Business Díjra.
Zendaya beköltözött a Madame Tussauds-ba

Zendaya beköltözött a Madame Tussauds-ba 

Zendaya egy igazán különleges teremben kapott helyet...
 Látványos Disney szökőkút-show érkezik Budapestre

Látványos Disney szökőkút-show érkezik Budapestre 

A Disney idén nyáron egy különleges műsorral örvendezteti meg a közönséget, kicsiket és nagyok egyaránt elrepítve egy kalandokkal, varázslattal és felejthetetlen hősökkel teli világába
Egyedi koncepció, festői környezet - ez a Váralja Akusztik

Egyedi koncepció, festői környezet - ez a Váralja Akusztik 

Boldogkőváralja kivételes helyszínén, a Téka tábor festői környezetében jön idén is a rusztikus könnyűzenei fesztivál 2024 augusztus 9-10-11 között.
Beindult a koncertszezon a fertődi kastély falai között

Beindult a koncertszezon a fertődi kastély falai között 

A fertődi Esterházy-kastély csodálatos Apolló-terme ad otthont az immár hagyományosnak számító nyári programsorozatnak.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.