Egyszerűen nagyszerű

Hivatalos neve köszméte, másutt pöszméte, de van, ahol tüskeszőlőnek, csipkeszőlőnek, piszkének vagy brüszkének hívják. Mi régóta egresként ismerjük. A legelsőként beérő kerti gyümölcs, és az a jó benne, ha itt az egres, akkor már biztos, hogy jön a nyár!

Az egres kimondottan kedveli a sziklás, hűvösebb éghajlatú területeket, ezért egész Eurázsiában megtalálhatók termőterületei. Legyen szó a Himalája alacsonyabb területeiről vagy az Alpok, a Kaukázus lejtőiről – mindenütt otthon érzi magát, még az északi szélesség 65. fokán túl is bőven található belőle.

Egres vagy szőlő?

 Egyre megy! Tudatos termesztése csak a XVI. században kezdődött, azonban ezt megelőzően, a középkorban is keresték, gyűjtögették vadon termő fajtáit. Hamar rájöttek, hogy nemcsak megenni lehet az egrest, hanem gyógyítani is lehet vele, ehhez viszont éretlen, savanyú állapotban kellett szüretelni a bogyókat. A korabeli „gyógyszerészek” gyógykenőcsöket készítettek belőle. Bár egy római író, polihisztor, az ókori Plinius azt írja, hogy ezt nem egresből, hanem éretlen szőlőbogyókból készítik, a XVI. századi latin– magyar szótárak az orvosság fordításaként már az egrest jelölik meg. A latin kifejezés jelentése mezei, vad, ami nyilván a termőterület jellegére utal. Más források a kései latin agresta (éretlen szőlő; savanyú bor) szóból vezetik le, a hivatalosan használt köszméte név pedig a szláv eredetű kosmačka leképeződése, nem véletlen, hogy Zemplénben ma is koszmacskának hívják.

Angliai sikertörténet – egresklubokkal

 Talán meglepő, de az egres tudatos termesztése Angliában kezdődött. A vadegrest a szigetországban már régebben ismerték és szerették, mert a különleges éghajlati körülmények között is bőven szüretelhették a gyümölcsöt. Nemcsak gyógyászati célokra gyűjtötték a bogyót – hűsítő, lázcsillapító hatása közismert volt –, hanem levest, mártást, gyümölcssajtot készítettek belőle. A szigetországban a XVIII. században több mint száz fajtát ismertek, egresklubok is alakultak, amelyek nemes versenyre keltek, hogy ki képes nagyobb, lédúsabb egresfajtát létre hozni.

A szőlőt elvitte a filoxéra, a hazai egrest a lisztharmat

 A gyümölcstermesztéséről híres Franciaországban, valamint Németországban csak a XX. században vált mindennapossá az egres. Magyarországon nagyobb telepítések csak az 1875-ben megjelenő filoxéra pusztítása után kezdődtek. Az egész országon végigsöprő járvány gyakorlatilag megsemmisítette az ország szőlőültetvényeit, és annak helyére olyan mennyiségű, nemesített köszmétét telepítettek, hogy még Németországot, sőt az „őshazának” számító Angliát is mi láttuk el egressel. A diadalmenet azonban rövid életű volt, ugyanis az Amerikából behurcolt köszmételisztharmat véget vetett az egres tündöklésének.

Ez az egres nem az az egres...

 Az egres termőterületeinek hatalmas méretét jelzi, hogy a történelmi Magyarország területén számtalan település nevében szerepel a gyümölcs neve. Az erdélyi Egrestől a kárpátaljai Szőlősegresen át a felvidéki Szácsegresig, a Fejér megyei Sáregrestől a mai Cece részeként, ám egykoron önálló településként ismert Alsó- és Felsőegres vagy a Tordától nyugatra elterülő Tordaegres neve is erre utal. Csakhogy ezek nagy többsége nem a gyümölcsről, hanem a környéken, nagy területen élő égerfáról kapta a nevét, a két növénynek pedig az égadta világon semmi köze egymáshoz...

Leveshez, krémhez, mártáshoz való

 Magyarországon a termés nagy részét éretlenül szedik le. A kemény, savanyú bogyó ilyen formában étkezési célokra nem alkalmas, viszont magas pektintartalma miatt kitűnően használható nehezen kocsonyásodó gyümölcsökből készülő dzsemek állagának szilárdítására. A gasztronómiában levesek, krémek, mártások hozzávalója, főtt és sült húsok köreteként szerepel. A francia gasztronómiában a makréla kísérőjeként, máshol vadhúsok társaként népszerű. Egy internetes recept szerint „ha almával és gyömbérrel meg egy kis cukor és víz hozzáadásával egy-két percig főzzük, különösen finom krémet készíthetünk belőle.”


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.