Főzőverseny, jelentős médiavisszhanggal

Főzőverseny, jelentős médiavisszhanggal

Jól kezdődik: hárman is a sztárok közül, akik először örömmel vállalták, hogy eljönnek egyre sikeresebb főzőprogramunkra – ezúttal a budaörsi METRO Vevőakadémia tökéletes rendezvényhelyszínére, 12 állásos, professzionális főzőkonyhájába –, az utolsó utáni pillanatban jelzik, hogy mégsem sikerül időben odaérniük.

Váratlan időben főpróba, utolsó pillanatban beállított pótforgatási nap, nincs kire hagyni a gyereket –

van itt minden, amitől fejreáll az előre elkészített program, és kezdődhet az újratervezés. Aztán mégiscsak elcsitulnak a nehézségek, elérkezik a főzés napja, lassan gyülekezik a társaság. Elsőként Jeremy Cayron, a Hotel Sofitel Budapest Chain Bridge új executive chefje érkezik, ő amúgy már két órával a rendezvény kezdete előtt ott toporog a bejáratnál. Pedig nem akármilyen szakácsról van szó: Párizsban, Alain Ducasse sztárséf mellett dolgozott korábban jó ideig, sőt, akkor is a konyháján tevékenykedett, amikor az étterem Michelin-csillagot kapott. Jeremy – és ebből sosem csinált titkot – a molekuláris gasztronómia feltétlen híve, ezért aki ismeri gasztronómiai elképzeléseit, nem csodálkozik azon, hogy mit csomagol ki először a főzőhelyén a budaörsi METRO-ban:

injekciós tűt helyez nagy gondossággal a tűzhely mellé.

A francia topszakács helyettesével, Katona Dániellel érkezik, hozzájuk csatlakozik a QUAESTOR-csoport két hazai szállodájának dolgozója: a mátraházai LIFESTYLE HOTEL MÁTRA****superior képviseletében Kovács Tibor executive chef, valamint a győri ETO PARK HOTEL**** konyhájáról Papp Győző sous chef. Közben egyik meghívott hírességünk, Imre Géza világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes párbajtőröző is megérkezik, és a rá jellemző szerénységgel csendben a háttérbe húzódik. Nem így a három további meghívott sztár: Rékasi Károly színész, új párja, Pikali Gerda művésznő és a bejáratnál az utolsó cigi elszívása közben velük összefutó negyedik „főzőbajnokunk”, Pindroch Csaba színművész feltelefonál a rendezvényre:

Mi lenne, ha mégsem jönnének fel, mert túl zajosnak ígérkezik a médiafelhajtás…

Mit tesz ilyenkor a szervező: természetesen azonnal infarktus közeli állapotba kerül. Aztán próbálja nyugodt hangon elmagyarázni a bejáratnál tébláboló színészeknek, mégis mit gondoltak, a hazai média- és azon belül főként a bulvárvilág elsiklik amellett, hogy ha a Détár–Rékasi házaspár meglehetősen botrányosra sikeredett szakítása után most először jelenik meg a sajtónyilvánosság előtt új párjával a színész – pont ezt hagynák ki?! Végül mindenki kötélnek áll, felsorakoznak a „versenyzők”, közben kialakulnak a csapatok is, a moderátor pedig elmondja a feladatot. Kiderül, nemcsak a francia sztárszakács, hanem mások is tisztában vannak a csirkés/ boros témával, hiszen

Rékasi Károly például előre elkérte az alapanyagok listáját, hogy odahaza kitalálja, mit főz majd a METRO-ban.

Negyven perc áll rendelkezésre, a főzőpárosok kapnak tanyasi csirkét és fehérbort, minden egyéb hozzávalót a sztároknak kell kiválasztaniuk egy nagy közös asztalról, ahol egymás hegyén-hátán ott sorakoznak a zöldségek, egyéb húsok, más hozzávalók. Pikali Gerda épp egy jókora zellert kap fel, és szakértő szemmel méregeti a szalonnafelhozatalt is. Végül egy jó húsos darabot választ, és ráérősen sétál vissza alkalmi párjához, Papp Győzőhöz, aki serényen lát hozzá a munkához. Nicsak, a szomszédos főzőállásnál, Rékasiéknál azonban felcserélődnek a szerepek, hiszen

a színész teszi fel az olajat a tűzre, pirítja a hagymát, rá a csirkét, illatos fűszereket, kakukkfüvet, rozmaringot –

séfpartnere, Kovács Tibor pedig lelkesen kuktáskodik neki, ugyanis a főzésben (is) jártas művész előre elképzelt koncepció szerint halad a végkifejlet, azaz a tálalás felé.

Bezzeg Pindroch Csaba hagyja társát, a francia séfet kibontakozni, a gombát, cukkinit kérésre már hozza is az alapanyagok közül (örül, hogy egyáltalán felismeri őket), utána vág, apróz, de alapvetően igazi jó színész módjára csak úgy csinál, mintha főzne, a javát a profira hagyja.

Az élsportoló viszont, úgy tűnik, elveszik a részletekben: bár annak ő is nagyon örül, hogy az alapanyagkupacban felismerte a krumplit meg a petrezselymet, ideje nagy részét cukkinihámozásba és -aprításba öli, bár már félóra is eltelik a főzésből, ő még mindig szinte szerelmesen nézeget egy cukkinihámozót, és azzal pucolja a zöldséget, miközben érdeklődéssel hallgatja profi társát, Kovács Dánielt, hogy melyik zöldséghámozó mire való.

„Működik köztünk a kémia” –

mondja sokat sejtetően Pindroch Csaba, azzal fejével Jeremy felé int, aki egymaga süt, főz, aprít, tálal – sőt, int a lelkesen fotózó, kamrázó médiának –, hiszen épp beinjekciózza a csirkét.

Nemcsak Pindrochék, hanem Rékasi és Pikali Gerda között is működik a kémia. Igaz, egész másképp, mint az előző pár esetében, ők ugyanis folyton egymásra nevetnek, megsimogatják a másikat, sőt, Rékasi ölébe is kapja szerelmét, miközben játékosan egy üveg bor fölött évődnek.

Ajaj, az idő megy, Imre Géza pedig még mindig ugyanazon cukkini fölé hajolva próbálja megfejteni a pucolás és szeletelés titkát, miközben Rékasi Károly ördögi gyorsasággal (és meg kell mondani, profizmussal) isteni illatú szalonnás-gombás ragut kavar. Gerda is egyre gyorsabban vágja össze a krumplit, és dolgozik Papp Győző keze alá, és a zöldségpüré-készítő profi turmixszal is meglepően jól bánik.

„Ó, én már sok injekciózott csirkét készítettem” –

ad épp rögtönzött interjút a francia sztárséf helyett a magyar színész a médiának, ami azért Pindroch Csaba esetében erős túlzásnak tűnik…

„Megszerettem ezt a kis eszközt” – jegyzi meg közben halkan Imre Géza, miközben szeretettel néz a zöldségpucolóra.

Hohó, Rékasiék kicsit csalnak: ugyanis keményítőt kevernek a csirkéjük mellé, Pindroch is észreveszi a fortélyt, „kispályásokkal nem foglalkozunk” – mondja, lepillantva kuktasapkája alól.

Idő van, a két tányért – egyet zsűrizésre, a másikat fotózásra, illetve kóstolásra – szervírozni kell. Egyedül Imre Gézáék indulnak időben a közben nevet is kapott ételükkel (csirkés cukkinipappardelle) az ítészek felé, a sportoló meg is jegyzi:

„a többieket diszkvalifikálni kellene”.

Mert Pikali és Rékasi még mindig a médiának bohóckodik, Pindroch ugyan már vinné az injekciózott csirkét, azonban a mester még nincs kész, így zavartan téblábol körülötte. Végül mindenki leteszi tányérját az ítészek elé, ahol a munkát elismert szakember, Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke vezeti, a zsűri munkájában mellette részt vesz Bérczi Róbert, a METRO Vevőakadémia főszakácsa, valamint lapunk képviseletében Vágó Ágnes felelős szerkesztő.

Konyhai munka és tisztaság, ételek névválasztása, tálalás, ízvilág, állag, illat, megjelenés – minden terítékre kerül. Nemcsak a szakmai zsűri, hanem a sztár–szakács párok is pontozhatják egymás munkáját, így születik meg a végeredmény:

a győztes Pindroch Csaba és legfőképp Jeremy Cayron műalkotása, az injekciózott csirke lesz,

de sok pontot, szép elismerést és METRO-ajándékosarat kap a Pikali–Rékasi pár, valamint Imre Géza szintén. A jó hangulatú versenyben derekas munkát végző séfek egy-egy METRO professzionális szakácskönyvet vihetnek magukkal konyhájukra, ahol kezdődik számukra a médiafelhajtás nélküli harmadik műszak: a napi vacsorához készülnek majd elő.


Jön az Országos Étterem Hét

Jön az Országos Étterem Hét 

Szerdától lehet asztalt foglalni a tavaszi Országos Étterem Hét rendezvényre, amelyen több mint 200 vendéglátóhely, köztük 14, Michelin-ajánlással rendelkező étterem menüiből lehet majd választani.
Egy korty Ázsia reggelire

Egy korty Ázsia reggelire 

Kulturális ízkavalkáddal hódít az új belvárosi brunchozó.
Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.