Helyi ízek határon innen és túl

Magyar és horvát Baranya gasztro-kulináris történetét kutatták uniós források felhasználásával  a határ két oldalán működő turisztikai szervezetek.

A Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület a Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Szövetséggel, a Horvátországi Magyar Vállalkozók Egyesületével és a Batinai Borász Egyesülettel közösen Helyi ízek-helyi értékek címmel az IPA Horvátország-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Programjának keretében elnyert források segítségével két éves programot valósítottak meg.

Mint Gonda Tibor, a Pécs-Mecseki Borút Egyesület elnöke elmondta, sikeres volt a most záruló program. A mellett, hogy elkészült egy magyar és horvát gasztronómiai értékeket tartalmazó honlap, a partner szervezetek között is jobban megismerték egymás tevékenységét.

Kitért arra is, hogy ennek eredményeként újabb uniós programok körvonalazódnak, többek között a Pécs-Mecsek Borút Egyesület segítségével valósulhat meg a horvátországi Krizevci város által megálmodott nemzetközi borút-fejlesztési program. E mellett a Falusi Turizmus Szövetség pedig a Horvátországi Magyar Vállalkozók Egyesületével közösen öko-turisztikai programot kíván megvalósítani.

Szólt arról, a most záródó programhoz kapcsolódóan közös fesztiválokat, főzőversenyeket szerveztek, három nyelvű – magyar, horvát, angol - gasztronómiai témájú könyv és kisfilm készül, valamint Pécsett egy Baranya termelési – kiemelten szőlészettel és borászattal kapcsolódó – kultúráját bemutató kiállítás is nyílt a napokban.

A 2011-ben indult és most zárult projekt során uniós források felhasználásával a magyar és horvát Baranya hagyományaiknak megőrzésére tettek lépéseket, valamint gasztro-kulináris történetét kutatták. Az eltelt idő alatt az elnyert 95.000 euró felhasználásával adatbázist hoztak létre a határ mindkét oldalán elterülő Baranya vidéke gasztronómiai, borászati hagyományairól, kiemelve azok egyediségét, jellegzetességeit, valamint a különbségeket. Magyar-horvát-angol nyelvű honlapokat hoztak létre, amelyen a helyi termékek, borok, sajtok, füstölt áruk, tradicionális főtt ételek nevei mellett azok elkészítési módjai is helyet kaptak.

A www.gasztrobaranya.eu és a www.baranjagastro.eu internetcímeken elérhető honlapok azon túl, hogy foglalkoznak a két Baranyához tartozó tizenegy tájegység gasztronómiai arculatával, az ott élő magyar, sváb, cigány, horvát és szerb lakosság ételkészítési hagyományaival, ünnepi és évszakos ételeivel, valamint azok receptjeivel, folyamatosan informálnak a kezdeményezés keretében megvalósított és tervezett eseményekről, azaz bor- és gasztronómiai fesztiválokról, ünnepekről, örökségi rendezvényekről.

A projektben résztvevő turisztikai szervezetek a projekt részeként gyerekeknek vetélkedőket szerveztek, az érdeklődő felnőtteknek, falusi turisztikai szolgáltatóknak pedig elméleti képzést, főzéssel, kóstolással egybekötött "gasztroakadémiát" tartottak, ezzel is segítve az ételkészítési hagyományok ápolását.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.