Helyi ízek határon innen és túl

Magyar és horvát Baranya gasztro-kulináris történetét kutatták uniós források felhasználásával  a határ két oldalán működő turisztikai szervezetek.

A Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület a Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Szövetséggel, a Horvátországi Magyar Vállalkozók Egyesületével és a Batinai Borász Egyesülettel közösen Helyi ízek-helyi értékek címmel az IPA Horvátország-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Programjának keretében elnyert források segítségével két éves programot valósítottak meg.

Mint Gonda Tibor, a Pécs-Mecseki Borút Egyesület elnöke elmondta, sikeres volt a most záruló program. A mellett, hogy elkészült egy magyar és horvát gasztronómiai értékeket tartalmazó honlap, a partner szervezetek között is jobban megismerték egymás tevékenységét.

Kitért arra is, hogy ennek eredményeként újabb uniós programok körvonalazódnak, többek között a Pécs-Mecsek Borút Egyesület segítségével valósulhat meg a horvátországi Krizevci város által megálmodott nemzetközi borút-fejlesztési program. E mellett a Falusi Turizmus Szövetség pedig a Horvátországi Magyar Vállalkozók Egyesületével közösen öko-turisztikai programot kíván megvalósítani.

Szólt arról, a most záródó programhoz kapcsolódóan közös fesztiválokat, főzőversenyeket szerveztek, három nyelvű – magyar, horvát, angol - gasztronómiai témájú könyv és kisfilm készül, valamint Pécsett egy Baranya termelési – kiemelten szőlészettel és borászattal kapcsolódó – kultúráját bemutató kiállítás is nyílt a napokban.

A 2011-ben indult és most zárult projekt során uniós források felhasználásával a magyar és horvát Baranya hagyományaiknak megőrzésére tettek lépéseket, valamint gasztro-kulináris történetét kutatták. Az eltelt idő alatt az elnyert 95.000 euró felhasználásával adatbázist hoztak létre a határ mindkét oldalán elterülő Baranya vidéke gasztronómiai, borászati hagyományairól, kiemelve azok egyediségét, jellegzetességeit, valamint a különbségeket. Magyar-horvát-angol nyelvű honlapokat hoztak létre, amelyen a helyi termékek, borok, sajtok, füstölt áruk, tradicionális főtt ételek nevei mellett azok elkészítési módjai is helyet kaptak.

A www.gasztrobaranya.eu és a www.baranjagastro.eu internetcímeken elérhető honlapok azon túl, hogy foglalkoznak a két Baranyához tartozó tizenegy tájegység gasztronómiai arculatával, az ott élő magyar, sváb, cigány, horvát és szerb lakosság ételkészítési hagyományaival, ünnepi és évszakos ételeivel, valamint azok receptjeivel, folyamatosan informálnak a kezdeményezés keretében megvalósított és tervezett eseményekről, azaz bor- és gasztronómiai fesztiválokról, ünnepekről, örökségi rendezvényekről.

A projektben résztvevő turisztikai szervezetek a projekt részeként gyerekeknek vetélkedőket szerveztek, az érdeklődő felnőtteknek, falusi turisztikai szolgáltatóknak pedig elméleti képzést, főzéssel, kóstolással egybekötött "gasztroakadémiát" tartottak, ezzel is segítve az ételkészítési hagyományok ápolását.


Egy korty Ázsia reggelire

Egy korty Ázsia reggelire 

Kulturális ízkavalkáddal hódít az új belvárosi brunchozó.
Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.