Hollókő örök?

A harminc szerző együttes alkotását, a „Hollókő öröksége” címmel megjelent kötetet június 24.-én mutatták be az alkotók és a falu örökségvédelmén dolgozó szakemberek a FUGA nagytermében. A hihetetlen precizitással és korabeli képanyaggal összeállított, NKA-támogatásban megszülető ICOMOS-kiadvány nem egyszerűen csak egy könyv, amely 282 oldalon, 34 tanulmányban eleveníti fel a műemlékesek és a falu lakosságának együttes értékmentő munkáját, annál jóval több, hiszen ahogy hallhattuk a bemutatón: ez a falu egy egész világ!

A kérdés valóban ez: Hollókő örök? Igen a válasz, ha az elődök nyomdokain járva, sikerül megőrizni a világörökség-település élő hagyományait. Ez a munka nem állhat meg ma sem, komplex módon kell bevonni az építészt, a kutatót és a kivitelezőt, és erre van is esély, hiszen, ahogy Szabó Csaba polgármester úr jelezte is, sikerült megállapodniuk a kormányzattal, hogy egy építészt foglalkoztassanak. Ez az a hely, ahol ma sem hellóval köszönnek az emberek, hogy csak egyet idézzünk azon hagyományok közül, amelyek méltón igazolják Hollókő 25 éves világörökségi múltját, amelyet a budai látképpel egy időben nyert el.

A negyven éve védelem alatt álló, az ötvenes években még igencsak elmaradott falu a műemlékesek kísérleti terepe volt tulajdonképpen, és az első igazán nemzetközi rangú példája a hazai értékmegőrzésnek. A könyv egy alapos nemzetközi kitekintést is nyújt a hasonló falu-világörökségek körében végzett tanulmányában; megtudhatjuk, hogyan is folyik ez a munka akár a távoli Kínában. A világörökség-címre történő előterjesztési dokumentáció e kötet végén tanulmányozható először magyar nyelven, de ahogy Antal Anna és Kovács Dezső, a tanulmány-kötet szerkesztői is utaltak erre, céljuk a 2012-ben a legszebb magyar falu történetébe való lehető legteljesebb betekintés. Az eredeti dokumentumokkal, tervekkel, tanulmányokkal összeállított mű szakmailag igen sokrétűen összeállított fejezeteiben megszólal Piroska néni és a falubeliek is. Nem pusztán bemutat, ábrázol, de elgondolkodtat és vitára inspirál.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.