Hungarikumok háza

Igazi hungarikum, bár eredetileg a törökök hozták magukkal, ők idővel elmentek – a rétes pedig szerencsére maradt, és azóta is egyik legkülönlegesebb finomságunk. Lehet édes, lehet sós, sőt a hagyományos ízek mellett lehet kalocsai, hortobágyi vagy lazacos rétest is rendelni. Hol? Budapest szívében, egy eredetileg 1812-ben épült, műemlék épületben, ahol 2007-től – karácsony szent napja kivételével – mindig nyitva van az Első Pesti Rétesház.

A réteskészítésről azt tartják: egyszerre hagyomány és művészet. Olyan, több évszázados tradíció, amelyet csak igen kevesen tudtak eleiktől ellesni. Nem véletlenül tartják, hogy rétestésztát nyújtani sem kezdő, sem középhaladó házias�- szony nem tud, kellő gyakorlat és nagy-nagy kézügyesség kell hozzá.

A nyújtás művészete

 Egy 1800-as években íródott szakácskönyvben Zilahy Ágnes ekképp szól róla: „A gazdasszonyok ezt az igazi magyar süteményt sehol a világon, rajtunk kívül, nem tudják készíteni.” Az Első Pesti Rétesházban épp az az egyik fő vendéghívogató, hogy minden egyes általuk kínált réteshez eredeti recept alapján, hosszú évek tudásával a hátuk mögött, a legtisztább, legnemesebb alapanyagok felhasználásával, magas sikértartalmú magyar lisztből, kézi munkával, igazi autentikus környezetben készülnek a finomságok. Ha kívánják, akár a vendégek is átélhetik azt az élményt, amelyet elkészítése – szó szerint – nyújt.

A telt ház titka

 Manapság a fővárosi éttermek sora áll üresen, vannak, akik ezt a válsággal okolják, mások a Budapesten egyre csökkenő vendégszámmal. Az Első Pesti Rétesháznál sosem hallunk ilyen magyarázatokat, ők „csak” teszik a dolgukat, és szinte mindennap, főleg ebédidőben tele a ház. Vajon mi lehet ennek az oka? Egyrészt az a különleges és máshol fel nem lelhető hungarikumprogram, amelyet az alapján alakítottak ki, hogy mi érdekelheti a hozzájuk látogató egyéni és csoportos vendégeket. Ebben éppúgy szerepel a vendégekkel közös rétesnyújtás, hajtogatás, amint egy 12 perces, saját készítésű film is Magyarországról, Budapestről és persze a rétesről (magyar, angol, német, francia, olasz és japán változatban). Másrészt az étterem á la carte étlapját úgy állították össze, hogy abban a hagyományos magyar fogások mellett a nemzetközi konyha finomságai is szerepelnek, amelyek mellé kiváló magyar borokat és pálinkát kínálnak. És ami nem mellékes: áraik még a magyar vendégkör számára is elfogadhatóak, nem verdesik a csillagos eget, a déli menüsor meg olyan népszerű, hogy a környék irodáiból, bankjaiból nap mint nap tömegesen érkeznek.

Az otthon melege

 Van még egy magyarázata annak, hogy miért olyan sikeres a ház: a miliője, a hangulata, a berendezése, a sok-sok apró és nagyobb tárgy mind olyan, mintha a vendég hazaérkezett volna. Mintha egy jó ebédet vagy egy finom vacsorát követően megpihenne a nagyszülői vagy a szülői házban, ahol magával ragadja a sok emlék. Ahol egy-egy sarok, szeglet, a berendezés, az illatok a családi összetartozást sugallják, ahol jó megpihenni, együtt lenni azokkal, akik fontosak, akik a legkedvesebbek. A ház gazdái – a Leidal család – az utolsó darabig úgy válogatták össze a berendezést, mintha az otthonukat díszítették volna. Csupa értékes, míves, antik tárgy található az étteremben, nemcsak a földszinti részen, hanem jó időben kint, a teraszon és főleg a hagyományőrző galériában. Egy hely, ahová bármikor, bárhonnan betérhet, visszajöhet a vendég. Kopognia sem kell, hanem csak nyitni az ajtót, érezni a sülő rétes mindent betöltő illatát és vele az otthon melegét.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.