Kint vagyunk a vízből?

Gyógy- és termálvizeink jobb hasznosítása évtizedek óta a hazai turizmusfejlesztés fókuszában áll.

Az utóbbi tíz évben azonban valóban sok, komoly beruházás valósult meg ezen a területen. Uniós és állami forrásokból, milliárdokból modernizáltuk, bővítettük fürdőinket, építettük vagy újítottuk fel wellness szállodáinkat.

A beruházási roham korántsem ért még véget – erről olvashatnak Címlapsztorinkban –, ellenben úgy tűnik, mintha a jelentősen kibővült kínálattal nem tudna versenyezni a kereslet. Legalábbis ezt állítja három bezárt fürdő példáján Kovacsics Imre, a Nemzeti Fürdőszövetség elnöke.

A legtöbb hazai fürdőt tömörítő másik szakmai szervezet, a Magyar Fürdőszövetség legutóbbi közgyűlésén Vancsura Miklós elnök ellenben arról tájékoztatott, hogy a 60 legnagyobb hazai fürdő összesített árbevétele 2008 óta 20 százalékkal emelkedett. Ennek az adatnak örülhetnénk, bár érdemes végiggondolni, hogy két év alatt ekkora növekedés elégséges-e a befektetett milliárdok megtérüléséhez. Nagyobb probléma, hogy nem ismerjük az idei adatokat, pedig lassan véget ér az év – és míg például a szállodai szakma egy hónapos késéssel már tudja az országos eredményeket, addig a fürdők esetén részletes és teljes országos adatsort nem is kaphatunk. Hogy miért nem, arról már 2008-ban is írtunk: mivel nincs a létesítmények számára kötelező adatszolgáltatás előírva. Azóta jó sok víz lefolyt a Dunán, a helyzet mit sem változott. Ma sem tudjuk pontosan, hogy melyik fürdőt hányan látogatják. Pedig nem ártana végre tiszta vizet engedni a medencékbe!

Addig is boldog karácsony és sikerekben gazdag új évet kívánok a szerkesztőség nevében minden kedves partnerünknek és olvasónknak.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.