Kontrasztok konyhája

Az ellentétek vonzzák egymást – tartja a mondás, és Bart de Pooter főzési stílusát, módját, konyháját elnézve és közelebbről megismerve ez a kitétel különösen igaz. Ugyanis első pillantásra mintha káosz és teljes átláthatatlanság uralkodna nála. Azonban ez csak a látszat, mert aztán kiderül, hogy a belga sztárséfnél a klasszikus vonal és a modern gasztronómia keveredése nagyon is körülhatárolt, és tulajdonképpen mindennek megfelelő helye és magyarázata van…

Bart éttermének helyszíne sem éppen hétköznapi: ez tulajdonképpen egyszerű téglaépület egy puritán, kispolgári városkában, Rumst-Reetben, ahol természetesen mindenki ismer mindenkit, és ahol nincsenek titkok.

KÜLÖNÖS ÍZLÉSEGYVELEG

Nyikorgó, régi lépcső vezet fel a vendégtérbe, ahová viszont már egy ultramodern üvegajtón át vezet az út. Egy híres belga építész, Arne Quinze felelős a hely designjának kialakításáért, és nála is a ház, sőt a kert minden szegletében találkozik a modern művészet a régi korok divatjával – akárcsak a séfnél a konyhában. Például szinte a jövőt idézi néhány forma és berendezés, de a kert bokrai Versaille-t idézik: éppúgy formára vágják őket, ám a bokrok között látható például egy űrhajós szkafanderbe bújtatott karmester bronzszobra, kis piros kutyák kíséretében…

FŐ A REGIONALITÁS

Ám szakadjunk el a kertben látottak okozta döbbenettől, és inkább nézzük, mi a helyzet a konyhában! Frissesség, ízletesség és könnyű ételek – sokszor hagyományos módszerekkel készíti a különös belga kreációit, azonban arra mindig ügyel, hogy elsősorban a környékről szerezze be az alapanyagokat – amelyek többsége bio –, és étlapjának kialakításánál fő jelszó a szezonalitás.

„EGYSZERŰEN, SZÉPEN…”

Sárgarépa mézzel? Mivel mással párosítanák a különc belga konyháján? Bart de Pooternél még a desszertek is különlegesek, méghozzá azért, mert teljesen hagyományosak: cseresznye mogyoróval, csokoládéval és karamellel. Csupa esztétikus, szemet gyönyörködtető kreáció kerül a vendégek elé a tányérokon, amelyeknél mind a puritánság, az egyszerűség dominál.

…AHOGY A CSILLAG MEGY AZ ÉGEN”

Belgiumban a Gault & Millau-bizottság 2012-ben az Év séfjének választotta Bart de Pootert, 2003-ban megkapta első Michelin-csillagját, amelyhez rá három évre adtak még egyet. Ő a belga séfek közül máig az egyetlen, aki ilyen fiatalon megszerezte a szakácsvilág Oscarjának számító kitüntetést. Közben még arra is jutott ideje, hogy szakácskönyvet írjon, 2009-ben jelent meg műve Just cooking címmel.

HAUTE CUISINE – BELGA MÓDRA

Könyvében olvashatjuk: „A sikerhez vezető út, hogy sohasem lehet megelégedni azzal, amit elértünk.” 1991-ben nyitotta meg saját – kissé eklektikus ízlésre valló – éttermét, a Pastorale-t, amelynek konyháján azt vallja: „A tökéletesség számomra utópia. Azonban aki eljön hozzánk, az minden fogás és hozzá kortyolt bor közben azzal szembesül: váratlan és szokatlan gasztronómiát ismerhet meg, és minden fogásban az érzelmek dominálnak.”


Jön az Országos Étterem Hét

Jön az Országos Étterem Hét 

Szerdától lehet asztalt foglalni a tavaszi Országos Étterem Hét rendezvényre, amelyen több mint 200 vendéglátóhely, köztük 14, Michelin-ajánlással rendelkező étterem menüiből lehet majd választani.
Egy korty Ázsia reggelire

Egy korty Ázsia reggelire 

Kulturális ízkavalkáddal hódít az új belvárosi brunchozó.
Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.