Hamarosan kiderül, melyik a 10 legjobb magyar étterem

Már csak néhány napot kell várni és kiderül, hogy mely éttermek büszkélkedhetnek idén azzal, hogy bekerültek Magyarország gasztronómiai TOP 10-es listájába. A Hennessy-Dining Guide Év Étterme díjátadó gáláján, amelyre március első hétfőjén kerül sor a Sofitel Paris Budapest Éttermében, több elismerés is gazdára talál majd. Most először díjazzák az „Az év ifjú séftehetségét” valamint „Az év legprogresszívebb konyháját”, a Magyar Konyha szerkesztőségének „Magyar Konyha Termelői Díj 2013” nevet viselő címet pedig a szerkesztőbizottság elnöke, Dr. Lévai Anikó adja át.

A gasztronómia ma már vitathatatlanul a kultúra része, az idegenforgalom egyik döntő eleme. Országok, régiók kommunikálnak az ételeikkel, határozzák meg magukat egy-egy emblematikus ételen, fogáson keresztül. Tíz esztendővel ezelőtt a magyar éttermek elismerésére hozta létre a Dining Guide az Év Étterme díjat, idéntől pedig a Hennessy konyakkal közösen díjazza a legkiválóbbak munkáját. A szakmai fórum értelemszerűen pár lépéssel mindig előrébb jár, mint a közízlés, de célja egyértelműen megfogalmazott: felhívni a figyelmet az igényes fogyasztásra és az előremutató gasztronómiai teljesítményekre. De vajon változott-e a szempontrendszer és az értékelés módszere az előző évekhez képest? Vajda Péter, a Dining Guide főszerkesztője szerint alapvetően nem, továbbra is azonos kritériumok mentén próbálják megítélni az éttermeket.

Mitől jó egy étterem?

„A hangsúly az étterem szón van, tehát nagyon fontos, hogy kulináris vonatkozásban kifogástalan legyen, de ugyanakkor más tulajdonsággal is bírnia kell. Egy étteremnek ugyanúgy van személyisége, mint egy élő szervezetnek. Számít a helyszín, a design, a szerviz, de természetesen, ha csupán ezek alapján értékelnénk, félrevezető lenne. Mégiscsak a gasztronómiai teljesítmény a legfontosabb. Fontos a szezonalitás, a nyersanyagok szezononkénti változásai, azok minősége, az is előny, ha lokális sajátosságokkal is bír a konyha. Innováció és hagyomány-ismeret, ezek egyéni ízzel való vegyítése. Technológiai tökéletesség, és a nemzetközi trendek ismerete, hazai alkalmazhatósága. Mára nem csak a csúcsgasztronómiában kötelező a műgond, a fogások arculata, színe, geometriája, hanem az úgynevezett lazább bisztró stílusban is helye van. Nagyon sokat számít, hogy egy-egy étterem mit kommunikál önmagáról és, hogy annak a valóságban megfelel-e.”

A pozitívumokon van a hangsúly

A végeredmény kialakításában, az értékelésben közel 20 fő vesz részt, akik rendszeresen járják az éttermeket és végül összegzik a benyomásaikat, tapasztalataikat. Nehéz folyamat, mert egy egyszeri alkalom alapján nem lehet mindent eldöntő véleményt alkotni, az együttes vélemény, a többszöri alkalmak alapján kialakult kép nyomán kerül sor az értékelésre. Ahogy Vajda Péter mondja: „Ami megkülönböztet minket másoktól, az az, hogy mi minden esetben a kimutatható pozitívumokra hívjuk fel a figyelmet, és a hiányosságokat is szelíden kezeljük, de rámutatunk.”

Korai lenne még eredményekről beszélni, de annyit megtudtunk, hogy az élmezőnyben lesznek újrázók is, de azért vannak meglepetések, amiket különdíjakkal is elismer a Dining Guide. Néhány új formáció helyet követelt magának, és lesznek olyanok, akiket most már hiába keresnénk a TOP 10-es listán. A megtisztelő „Hennessy-Dining Guide Év Étterme” díj mellett idén lesznek olyan díjak is, amelyek egyéni teljesítményeket ismernek el. „Az év ifjú séftehetsége” díj arra hívja fel a figyelmet, hogy lehet nagyon fiatalon is csúcséttermi konyhát vezetni, annak minden felelősségével és nehézségeivel. „Az év legprogresszívebb konyhája” díj azt jelenti, hogy az értékelő csapat talált olyan éttermet, amely aránylag rövid időn belül látványos fejlődést ért el, hiszen szó szerint berobbant a köztudatba.

„Külön öröm számunkra, hogy a Dining Guide gálán adja át a Magyar Konyha szerkesztőségének Magyar Konyha Termelői Díj 2013 elismerését a szerkesztőbizottság elnöke, Dr. Lévai Anikó, hiszen a minőségi nyersanyagok felkutatása és széleskörű bemutatása az alfája a minőségi gasztronómiának. A magyar gasztronómiai kultúra ápolása, fejlesztése pedig kétségkívül közös és kiemelt célunk” – mondta Vajda Péter.

A Paris Budapest Étteremben tartandó fogadásról távozva a vendégek nemcsak az élménydús este emlékét vihetik magukkal, hanem egyúttal segíthetnek is. A díjátadó főtámogatója, a Hennessy nem csupán koccintásra szolgál, hanem Jeremy Cayron jóvoltából egy limitált macaron kollekció alapanyaga is lesz. A konyakkal ízesített macaronokból egy összeállítás a helyszínen is megvásárolható, a bevétel a Média a Családért Alapítvány munkáját támogatja majd.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.