Köszönhetően az étterem központi elhelyezkedésének a Westend Váci úti utcafrontján, a lengyel Tremend építész stúdió tervezte enteriőr intim, izgalmas atmoszférájának és a megközelíthető, nemzetközi színvonalú menünek.
A séf ars poeticája, hogy soha nem kezd kísérletezni egy jól bevált módszer kárára, hanem a meglévő technikákból a legjobbat alkalmazza, ugyanakkor mindig nyitott az 21. századi egészséges étkezés vívmányaira és alapanyagaira. A most induló őszi menü ezt minden eddiginél jobban képviseli.
Fő az egészség
Az Axis vállaltan egészséges konyhát visz, és őszi menüjére még az eddiginél is több egészséges és vegán étel került fel. A főételek között szerepel a vegán húsgolyó, amely mellé a séf vörös, fekete és barna lencséből készült köretet készít. A lencséket különböző ideig főzi, majd fűszeres, paradicsomos szószban korianderrel és lime-mal tálalja.
Az étlapon eddig is nagyon népszerű volt a quinoa saláta avokádóval, pácolt répával, sült csicseriborsóval és kesudióval, ami mellé most felkerült a sült répa és avokádósaláta, amelyet pekándióval, spenóttal, kókusszal, és opcionálisan vegán 'csirkével' lehet rendelni.
Erdők mélyéről
Az őszi menüben külön hangsúlyt kaptak a gombák, az alapanyagok között fellelhető a laska, a vargánya, az ördögszekér, a shimei, a shiitake, vagy akár a szegfűgomba. Ezekből mindjárt az előételeknél ízelítőt kaphatunk serpenyőben sült kacsamájjal, melyet erdei gombákkal sütve, szarvasgombás gombakrémmel megkent kovászos kenyérrel kínálnak.
Ökofarmos együttműködés
A konyha egyik fontos vállalása a helyi gazdaságokkal való együttműködés és az elmúlt bő egy év alatt sikerült a Szomor ökofarmmal szoros kapcsolatot kialaktani. A kis hazai farmgazdaság jó minőségű portékájából - bivaly szalámiból, mangalica kolbászból, mangalica sonkából - kaphatunk ízelítőt, ha az előételek közül a sonka és szalámi válogatást rendeljük.
Szintén a Szomor farmról érkezik az őszi étlap főételei között szereplő szürkemarha bélszín, amelyet a séf chimichurri szósszal, karamellizált cipollini hagymával tálal, valamint a szürkemarhából készült hamburger is, amelynek húspogácsáját a konyhán keverik. A hamburger bucija saját recept alapján készül, melyet egy pékséggel együttműködve tökéletesítettek. A hamburger cheddar sajttal és korianderes, lime-os káposztasalátával érkezik és van vegán verziója is, amelyet avokádóval és vegán tanúsítással rendelkező pogácsával készítenek teljes kiőrlésű zsemlében.
Széles magyar borválaszték, costa ricai kávékínálat
Az étterem bejáratánál kiemelt szerepet kapott a borhűtő, amely kiváló magyar borokkal büszkélkedhet. Van itt a balatonfüredi Zelna borászat 2021-es olaszrizlingje, amely platina érmes lett a világ egyik legtekintélyesebb borversenyén, a Londonban megrendezett 19. Decanter World Wine Awards-on.
A bor mellett a koncepciójában kiemelt szerepet kap a kávé, amelyben a costa ricai magyar kávétermesztő, Bányai László specialty Csokis Kuglóf és Natural kávéjával dolgoznak.
Forrás: zerocomagency.hu / Turizmus Online
Forrás: Fotók: Fekete Antonio