Teher alatt nő a pálma, de a turizmus nem

Csökkenteni kell a vendéglátás ÁFA terhelését, az indokolatlan mértékű szerzői jogdíjat, az étkezési utalványok közterheit és minden adminisztrációs terhet meg kell szüntetni a Jobbik szerint, a turisztikai, vendéglátós ágazat segítése érdekében.

Szerkesztőségünknek eljuttatott közleményében a hazai turizmus és vendéglátás helyzetét vizsgálja Zakó László, a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselője, a Sport- és turizmusbizottság tagja. Az írás szerint a hazai GDP 7%-át adja a turizmus, mely ágazat az Új Széchenyi-terv kiemelt fejlesztési területét is jelenti. A hazai vállalkozásokon belül az idegenforgalomban, a vendéglátásban érintetteket különösen sújtotta a gazdasági válság. A családok leghamarabb a szabadidős tevékenységükön kezdtek el takarékoskodni, így nem csoda, hogy 2010-ben országos szinten tovább csökkent turizmus árbevétele. A turizmus, mint iparág számtalan más szakmát képes – akár önállóan is – életben tartani, de legalábbis olyan bevételhez juttatni, ami az egyéni vállalkozásoktól a legnagyobb cégekig meghatározó jelentőségű az adott társaság életében.

Több, egymással gyakran ellentmondó adat van a turizmusban foglalkoztatottak számára vonatkozóan. A KSH adatai szerint 85 ezer főről van szó, amihez rögtön tegyük hozzá, hogy ez nem igaz. Az építőipar mellett itt van a legtöbb feketén foglalkoztatott munkavállaló. A fenti szám még annak fényében is alulbecsült, hogy a KSH 2009. évi kimutatásában a szektorban foglalkoztatottak száma még 153.000 fő volt. Szintén KSH adat a következő: a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 202.600 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 206.800 forint, a legkevesebbet a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (122.700 forint), illetve a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat (143.900 forint) ágakban dolgozók kerestek. Ezek bruttó fizetések, nettóban ez a szám nem éri el a 90.000 Ft-ot.

Tehát van egy húzóágazatnak kikiáltott terület – a turizmus, azon belül is a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás –, amit leginkább sújtott a gazdasági válság, ahol magas a fekete munkavállalók aránya, ahol legalacsonyabbak a bérek.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom emiatt elsősorban a kisvállalkozásokat feleslegesen terhelő sarcként tekint az új szállodai minősítési rendszer bevezetésére. 

A kormányzat valami miatt mostohagyermekként tekint a vendéglátásra, ez megmutatkozott az alkalmi munkavállalásról szóló törvénymódosítás kapcsán, ahol hátrányos megkülönböztetésben részesítette az itt dolgozókat az idegenforgalom szereplőivel szemben, írja a közlemény. A hazai 57 ezer étterem pedig – eddig titkosként kezelt – csodafegyvere lehetne a magyar gazdaságnak, ha lerúghatná magáról azokat a béklyókat, amelyeket ciklusról-ciklusra akasztanak rájuk a kormányok. A vendéglátásban alkalmazott ÁFA mérséklésével, az ARTISJUS-nak fizetendő díjak (vendéglátóhelyek negyedévente 45.000 Ft, szállodák méretüktől függően évente százezres-milliós összegek) csökkentésével, a belföldön megtermelt, előállított élelmiszerek felhasználását honoráló kedvezményekkel és a különböző szakhatóságok szorításának engedésével az egész magyar társadalom életvitelében történne kedvező fordulat.

A hazai vendéglátás 25 %-os ÁFA kulcsánál magasabbat nem alkalmaznak az EU-ban. Kedvezőbb árak mellett az embereknek nem tűnne illúziónak egy éttermi vacsora, a TV rabságából kiszabadulva pedig újból közösségi életet élhetnének. Az étkezési utalványok után fizetendő terhek mérséklése multiplikátorként hatna a szektorra, rajta keresztül a gazdaságra. A fenti könnyítések a fekete- és szürkegazdaság kifehérítését is szolgálná. A korrupciós csábítás ereje mérséklődne az adminisztrációs terhek könnyítésével, mert egy átlagos vendéglátóhelyre, illetve szállodába most hetente érkező ellenőrök (adóhatóság, ÁNTSZ, fogyasztóvédelem, állategészségügy, munkaügyi-, munkavédelmi hatóság, tűzoltóság, ARTISJUS) gyakran bírságolási kényszer alatt vannak, olvasható a közleményben.

Zakó László úgy véli, csökkenteni kell a szálláshely- és az éttermi szolgáltatás ÁFA terhét, ezzel kapcsolatban március elején módosító javaslatot is benyújtott, amit azonban leszavaztak. Mérsékelni kellene az indokolatlan mértékű szerzői jogdíjat, az étkezési utalványok közterheit. Az IFA-t 100%-ban az idegenforgalom fejlesztésére kell fordítani és minden felesleges adminisztrációs terhet meg kell szüntetni, véli a politikus.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.