A Budapest Week Publishing kiadó tulajdonosa, Freed Péter által több mint két évtizede alapított Best of Budapest & Hungary napjainkra olyan multimédia platformmá vált, amely egyaránt szolgálja és tájékoztatja a magyarországi gasztronómia, vendéglátás és turizmus szereplőit: a szolgáltatókat és a fogyasztókat. A kiadó 1993 óta minden évben megkérdezi olvasóit és üzleti partnereit, illetve a kiadó bizottságának tagjait arról, hogy kit tartanak a hazai vendéglátó, szállodai és más idegenforgalmi szolgáltató szféra legjobbjainak.
Az idén a Budapest Week Publishing tíz kiemelt díjat is átadott, amelyek közül a legrangosabb az ÉLETMŰ DÍJ. Ezt ezúttal a Best of Budapest & Hungary szakmai zsűrije Bock Józsefnek ítélte, aki több évtizede aktív résztvevője és alakítója nemcsak a magyar borkultúrának, de a vendéglátásnak és gasztronómiának is, és oroszlánrészt vállal a villányi régió fellendítésében.
A kiemelt díjak között egy új kategória is helyet kapott: a kiadó első alkalommal jutalmazta az Év Gasztrobloggerét. A blogolás manapság sokaknak olyan, mint a levegővétel, a gasztronómiai témájú blogok, internetes főzőnaplók száma gombamód szaporodik, jelentőségük és népszerűségük egyre nő. Úgy gondoljuk, hogy a gasztrobloggerek munkájukkal sokat tehetnek azért, hogy a fogyasztók és a vendéglátóhelyek közelebb kerüljenek egymáshoz, ezért felelősségük vitathatatlan. A gasztrobloggereknek személyes hitelességükkel és szakmaiságukkal kell kivívniuk olvasóik bizalmát, ezért a Best of Budapest & Hungary szakmai zsűrije e két szempont alapján mérlegelt és választotta Csíki Sándort. A minőségi írásairól, alaposságáról, felkészültségéről és szerteágazó érdeklődéséről ismert gasztroblogger a Food&Wine blogot vezeti.
Az Év Séfje díjra Wolf Andrást találta érdemesnek a kiadó szakmai zsűrije. A fiatalember nem mindennapi feladatot teljesít: egyszerre séfje egy ötcsillagos szállodának, a világ legszebb kávéházának és a belváros egyik legelegánsabb éttermének. A New York Kávéház és a Salon étterem a csúcsgasztronómiát képviselve együtt fáradozik azon, hogy a magyar gasztronómia nemzetközi megítélése minél pozitívabb legyen.
Az Év Cukrásza elismerés idén Raj Ráchel tortadizájnert illeti. A Tortaszalon tulajdonosa az egyik legismertebb tortatervező Magyarországon, aki a süteménykészítést művészeti tevékenységnek tekinti, és marcipánból bármit képes megalkotni. Workshopjain, rádió- és TV-műsorokban kész ezt a tudást tovább is adni – biztosan sok-sok ember életét fogja még megédesíteni.
Az Év Éttermese díjjal Modern kategóriában a zsűri László Árpádot, a Robinson – Timeless kitchen és a BRGR-lánc jövőbelátó tulajdonosát díjazta, többek között azért a tehetségéért, hogy folyamatosan képes megújulni, és nemcsak követi a trendeket, hanem teremti is azokat.
Az Év Éttermese Classic kategóriában Rudits Károly, aki hazánkban a francia gasztronómia nagykövete. Nem kis vállalás, tekintve, hogy a francia gasztronómia 2014-ben felkerült az UNESCO világörökségi listájára.
Az Év Szállodása díjat Thomas M. Fischer, a Corinthia Hotel Budapest igazgatója kapta. Vezetése alatt a szálloda új lendületet kapott: a hotel MICE-piacot célzó szolgáltatásai Budapesten egyedülálló elemekkel gazdagodtak (pl. „Sleep to perform” és „Food for thought”), CSR-tevékenysége erősödött, lakosztályai folyamatosan megújulnak. A szálloda nemrég elindított management trainee programja pedig a jövő szállodai vezetőit neveli.
Negyedik alkalommal díjazta a Best of Budapest & Hungary az éttermek, vendéglátóhelyek szavazatai alapján az Év Gasztro-borászát, aki nemcsak az általa készített nedűvel, de a vendéglátóhelyek szakemberei iránti odafigyelésével, szakmai támogatásával, sommelier-k tréningjével, borvacsorák szervezésével is elnyerte a gasztro szakma szimpátiáját. A 2014-es év gasztro-borásza ifj. Figula Mihály lett, akinek ugyan szíve csücske a Balaton-felvidék és környéke, és a régió népszerűsítésében is szerepet vállal, mégis lelkesen járja az egész országot. „A bor az utolsó romantika” mai rohanó világunkban – vallja szent meggyőződéssel. 2012 óta, amikor a Best of Budapest Best of Budapest & Hungary néven egész Magyarországra kiterjesztette tevékenységét, a vidék vendéglátásának legjobbjai is bekerülnek a díjazottak körébe.
Az Év éttermese – Budapesten kívüli elismerést ezúttal Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd vehették át, nemcsak azért, mert sokak szerint még mindig ők sütik a legjobb pizzát az országban, hanem mert példaértékű, ahogyan sikerre vitték éttermüket: az Anyukám Mondta sarok-bárból lett sarok-pizzéria, majd egy olyan bisztró, amely miatt érdemes átutazni akár több megyét is. A fivérek a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) gasztronómiai mozgalomban is nagy szerepet vállalnak.
Az Év szállodása a Budapesten kívüli szállodák vezetői közül ezúttal Katz Péter, a büki és sárvári Danubius Health Spa Resort szállodák igazgatója lett. A kiadó díjazta a már-már merésznek is nevezhető fejlesztéseit (pl. a büki szálloda profilváltása és az all-inclusive szolgáltatások bevezetése), melyekkel képes volt jelentősen növelni szállodái vonzerejét.
Forrás: Vendég & Hotel
Forrás: Budapest Week Publishing