10 éves az Éjszakai Pincetúra a Somlón

A bor és a kultúra találkozása 25 helyszínen a Somlón, 2023. június 16-án és 17-én immár 10. esztendeje.

A Somlói Éjszakai Pincetúra a régió legnagyobb szabadtéri boros-borszakmai eseménye. A Somló Fesztivállal kiegészült kétnapos eseménnyel hagyományt teremtettek a helyi szervezők. Az idei év különleges, hiszen az Éjszakai  Pincetúra 10. születésnapját ünneplik a Somlóra látogató vendégek a hely borászokkal együtt. Ennek örömére szervezik meg a helyi gazdák az ország legnagyobb koccintását - tájékoztatták lapunkat a szervezők.

A fesztiválon 25 helyszín várja a borvidék szerelmeseit, és azokat is, akik még csak most ismerkednek ezzel a korántsem “magányos” tanúheggyel és a Somló OEM eredetvédett boraival. Az egykori vulkáni láva helyén gazdálkodó borászatok más-más programmal várják a vendégeket. Pénteken, június 16-án, a Somló Kapujában rendezik  a Somlói Borgála díjátadót és sétáló kóstolót a Borvidéki borverseny aranyérmes borászataival, boraival. Ezzel a programmal hivatalosan is megnyitják  a hétvégét a Somlón. Június 17-én, szombat délelőtt 10 órakor a Somlói Borok Boltja alatti parkolóból Geotúra indul, kora délután a Somló Kapujánál gyerekprogramokkal várják a lurkókat és a szüleiket.



Az idei jubileumi év méltán ad okot a koccintásra, ezért a helyiek úgy döntöttek, hogy megszervezik az ország legnagyobb koccintását: szombaton 18 órakor egy pohár borra vendégül látnak mindenkit a Szent Margit kápolna parkolójában.

Tíz év alatt  a régió legnagyobb szabadtéri boros rendezvényévé nőtt Somlói Éjszakai Pincetúra hagyományos időpontját a nyári napfordulóhoz kötik és szorosan kapcsolódik a helyi, szentivánéji tűzgyújtás hagyományaihoz. Szombaton este 10 órakor a hagyományos tűzgyújtással kezdődik a hajnalig tartó Éjszakai Pincetúra.


Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.