10 éves az Éjszakai Pincetúra a Somlón

A bor és a kultúra találkozása 25 helyszínen a Somlón, 2023. június 16-án és 17-én immár 10. esztendeje.

A Somlói Éjszakai Pincetúra a régió legnagyobb szabadtéri boros-borszakmai eseménye. A Somló Fesztivállal kiegészült kétnapos eseménnyel hagyományt teremtettek a helyi szervezők. Az idei év különleges, hiszen az Éjszakai  Pincetúra 10. születésnapját ünneplik a Somlóra látogató vendégek a hely borászokkal együtt. Ennek örömére szervezik meg a helyi gazdák az ország legnagyobb koccintását - tájékoztatták lapunkat a szervezők.

A fesztiválon 25 helyszín várja a borvidék szerelmeseit, és azokat is, akik még csak most ismerkednek ezzel a korántsem “magányos” tanúheggyel és a Somló OEM eredetvédett boraival. Az egykori vulkáni láva helyén gazdálkodó borászatok más-más programmal várják a vendégeket. Pénteken, június 16-án, a Somló Kapujában rendezik  a Somlói Borgála díjátadót és sétáló kóstolót a Borvidéki borverseny aranyérmes borászataival, boraival. Ezzel a programmal hivatalosan is megnyitják  a hétvégét a Somlón. Június 17-én, szombat délelőtt 10 órakor a Somlói Borok Boltja alatti parkolóból Geotúra indul, kora délután a Somló Kapujánál gyerekprogramokkal várják a lurkókat és a szüleiket.



Az idei jubileumi év méltán ad okot a koccintásra, ezért a helyiek úgy döntöttek, hogy megszervezik az ország legnagyobb koccintását: szombaton 18 órakor egy pohár borra vendégül látnak mindenkit a Szent Margit kápolna parkolójában.

Tíz év alatt  a régió legnagyobb szabadtéri boros rendezvényévé nőtt Somlói Éjszakai Pincetúra hagyományos időpontját a nyári napfordulóhoz kötik és szorosan kapcsolódik a helyi, szentivánéji tűzgyújtás hagyományaihoz. Szombaton este 10 órakor a hagyományos tűzgyújtással kezdődik a hajnalig tartó Éjszakai Pincetúra.


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.