1 millió jár a jövő borászának

A Borászok Borásza Alapítványa ismét kiírta azt a pályázatot, amely egy életre szóló lehetőséggel kecsegtet szőlész-borász hallgatók számára. Az Ösztöndíjprogram keretien belül a nyertes pályázó többek között 1 millió forintot kap külföldi szakmai gyakorlatra és szüreti tapasztalatot szerezhet valamely Borászok Borászánál vagy a díj jelöltjeinél.

Az idén már harmadik alkalommal kiírt pályázatot az első két év tapasztalatai alapján meg is újították: plusz témákkal bővítették a pályázási lehetőséget, illetve ehhez igazodva az alábbiak szerint fejlesztették a bírálati rendszert is.

Az Ösztöndíjprogram szakmai vezetőjének Nyitrainé dr. Sárdy Diána Ágnest (egyetemi docens, mb. dékán, PhD, Szent István Egyetem, Kertészettudományi Kar, Borászati Tanszék) kérte fel a pályázatot kiíró alapítvány, akinek javaslatára már az alább részletezett három téma közül választhatnak a fiatal borászok:

  • Szőlészet:       „Klímaváltozás”
  • Borászat:        „Innovatív borászati megoldások”
  • Marketing:     „Magyarország borfogyasztási szokásainak elemzése a borértékesítés növelése érdekében”

 {youtube|id=LfbQYHN0TB4}

Pályázni 2018. november 15-ig lehet egy legalább 15 és legfeljebb 25 oldalas dolgozattal. A pontos részleteket tartalmazó pályázati kiírás és jelentkezési lap megtalálható az illetékes tanszékeken, illetve elérhető és letölthető a https://boraszokborasza.hu/hu/osztondijprogram oldalról.  

A beérkező dolgozatok értékelésére egy bíráló bizottságot hoztak létre, amelynek elnöke dr. Kocsis László (DSc. egyetemi tanár), tagjai pedig dr. Szőke Barna (NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet) és dr. Szolnoki Gergely (Hochschule Geisenheim University).

 

Pontosan mit is nyer a győztes pályázó?

  • a „Jövő Borásza” cím viselése egy évig,
  • féléves külföldi szakmai gyakorlat bruttó 1.000.000,- forintos anyagi támogatása,
  • szüret valamely Borászok Borászánál vagy Borászok Borásza jelöltnél,
  • tiszteletjegy a következő Borjog és Bormarketing Konferenciára,
  • meghívó a Borászok Borásza Díjátadógálára az ünnepélyes eredményhirdetésre.

 

A Borászok Borásza Ösztöndíjprogram célja a jövő Borászok Borászának megtalálása, aki választott hivatása iránt elkötelezett, határozott jövőképpel rendelkezik és számára a „tökéletes bor” elkészítése mellett a közösség építése, ápolása egyaránt fontos.

Forrás: Élelmiszer Online


Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.