1 millió jár a jövő borászának

A Borászok Borásza Alapítványa ismét kiírta azt a pályázatot, amely egy életre szóló lehetőséggel kecsegtet szőlész-borász hallgatók számára. Az Ösztöndíjprogram keretien belül a nyertes pályázó többek között 1 millió forintot kap külföldi szakmai gyakorlatra és szüreti tapasztalatot szerezhet valamely Borászok Borászánál vagy a díj jelöltjeinél.

Az idén már harmadik alkalommal kiírt pályázatot az első két év tapasztalatai alapján meg is újították: plusz témákkal bővítették a pályázási lehetőséget, illetve ehhez igazodva az alábbiak szerint fejlesztették a bírálati rendszert is.

Az Ösztöndíjprogram szakmai vezetőjének Nyitrainé dr. Sárdy Diána Ágnest (egyetemi docens, mb. dékán, PhD, Szent István Egyetem, Kertészettudományi Kar, Borászati Tanszék) kérte fel a pályázatot kiíró alapítvány, akinek javaslatára már az alább részletezett három téma közül választhatnak a fiatal borászok:

  • Szőlészet:       „Klímaváltozás”
  • Borászat:        „Innovatív borászati megoldások”
  • Marketing:     „Magyarország borfogyasztási szokásainak elemzése a borértékesítés növelése érdekében”

 {youtube|id=LfbQYHN0TB4}

Pályázni 2018. november 15-ig lehet egy legalább 15 és legfeljebb 25 oldalas dolgozattal. A pontos részleteket tartalmazó pályázati kiírás és jelentkezési lap megtalálható az illetékes tanszékeken, illetve elérhető és letölthető a https://boraszokborasza.hu/hu/osztondijprogram oldalról.  

A beérkező dolgozatok értékelésére egy bíráló bizottságot hoztak létre, amelynek elnöke dr. Kocsis László (DSc. egyetemi tanár), tagjai pedig dr. Szőke Barna (NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet) és dr. Szolnoki Gergely (Hochschule Geisenheim University).

 

Pontosan mit is nyer a győztes pályázó?

  • a „Jövő Borásza” cím viselése egy évig,
  • féléves külföldi szakmai gyakorlat bruttó 1.000.000,- forintos anyagi támogatása,
  • szüret valamely Borászok Borászánál vagy Borászok Borásza jelöltnél,
  • tiszteletjegy a következő Borjog és Bormarketing Konferenciára,
  • meghívó a Borászok Borásza Díjátadógálára az ünnepélyes eredményhirdetésre.

 

A Borászok Borásza Ösztöndíjprogram célja a jövő Borászok Borászának megtalálása, aki választott hivatása iránt elkötelezett, határozott jövőképpel rendelkezik és számára a „tökéletes bor” elkészítése mellett a közösség építése, ápolása egyaránt fontos.

Forrás: Élelmiszer Online


Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.