2024-ben is Év Pálinkás Bonbonja verseny

Mint a verseny indítói írják, ez egy egyedülálló megmérettetés, amely a Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvényeként kerül megszervezésre.

A verseny célja a magyar pálinka, mint nemzeti italunk, és a kiváló minőségi csokoládék közös kulináris élvezeti értékeinek népszerűsítése. További cél a hazai kézműves csokoládés műhelyek, cukrászüzemek, édesipari termékeket is előállító vendéglátóhelyek, és a minőségi gyümölcspálinkákat gyártó cégek szakmai együttműködésének előmozdítása.

A tavalyi győztes csokoládémanufaktúra / Forrás: harrercsokolademuhely.com
A tavalyi győztes csokoládémanufaktúra / Forrás: harrercsokolademuhely.com

A tavalyi esztendőben első alkalommal kihirdetett megmérettetésre 107 nevezés érkezett. A krémtöltelékkel (trüffel, ganache, marcipán, karamell, gyümölcs, réteges, egyéb) készült kézműves pálinkás bonbon kategóriába 66 mintával neveztek, míg a meggypálinkával (bármilyen fajtájú nemes meggy, vagy vadmeggy) készült kézműves bonbon esetében 41 nevezés érkezett.

Az Év Pálinkás Bonbonjának fődíját végül a Harrer Csokoládéműhely Feketecseresznye – Málna Pálinkabonbonja nyerte el.

Fabulya Attila versenyigazgató:

„2023-ban felbuzdult a csokoládé szakma, felbuzdult a pálinkás szakma, amely kapcsán nagyon komoly kooperációk születtek. Ez volt a cél, amelyet 2024-ban folytatni szeretnénk.”

Veszely Attila zsűrielnök:

„Két új kategóriát határoztunk meg. Lesz egy mindenmentes kategória, illetve szintén új kategóriaként az oktatási intézmények jelentkezését is várjuk, hiszen nagyon fontos, hogy a szakiskolák, szakképzési centrumok, technikumok képzésein résztvevő cukrász tanulók is megmérettethessék magukat egy-egy rangos versenyen„

Nevezési időszak: 2024. február 1. és 2024. április 12. között

Termék beérkezési határidő: 2024. április 17.

Zsűrizés  2024. április 18. 

Eredményhirdetés: 2024. május 18. 

 


Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 
Franciaországban csökkenő borfogyasztás, ellenben hódít a sör

Franciaországban csökkenő borfogyasztás, ellenben hódít a sör 

Különösen a vörösbor szenvedi meg a trendek változását.
A miskolci étteremben lehúzták a rolót

A miskolci étteremben lehúzták a rolót 

A miskolci Grill Farm étterem, mint közölték, végleg bezárt.
Bezárta budapesti gyárát az ikonikus édességgyár

Bezárta budapesti gyárát az ikonikus édességgyár 

A budapesti gyár több mint 150 évig működött.
Eladó a Káli-medence menő pékségének épülete

Eladó a Káli-medence menő pékségének épülete 

A tavaly tavasszal bezárt Andriska Pékbisztró az egyik legnépszerűbb pékség volt a Balaton környékén. 
Pezsgők és aszúk arzenálja várja e héten a pesti ötcsillagos házban

Pezsgők és aszúk arzenálja várja e héten a pesti ötcsillagos házban 

Hagyományos érlelésű pezsgőkből és tokaji aszúkból rendez kóstolót a Winelovers december 27-én, a budapesti Hotel Intercontinentalban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.