25 éves a Gastroblues fesztivál

Mások mellett az SBB, Cliff Moore, Julian Sas, a Texas Flood, Ana Popovic és Erja Lyytinen is fellép a 25. Gastroblues Fesztiválon július 3. és 9. között Pakson. A rendezvényt az eddigi történetet bemutató Kárpát-medencei vándorkiállítás vezeti fel.

Csibi Krisztina, a tárlatnak Budapesten otthont adó Magyarság Háza igazgatója a kiállításmegnyitóval egybekötött pénteki sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az esemény része a nemzeti összetartozás napja idei programsorozatának. "Pakson nemcsak remek koncertek lesznek, hanem hagyományosan magyar ételek, italok és főzőverseny" - tette hozzá.


Süli János paksi bővítésért felelős miniszter, volt polgármester emlékeztetett arra, hogy a Gastroblues támogatásával decemberben a kárpátaljai Visken magyar nyelvű óvoda nyílt. Visk református lelkipásztora, Jenei Károly a sajtótájékoztatón köszönetet mondott, amiért több mint száz magyar gyerek járhat az új óvodába.
   

A fesztivál eddigi 25 évét fotókkal és adatokkal, dokumentumokkal felidéző, februárban indult Kárpát-medencei vándorkiállítás a jövő héten zárul Kézdivásárhelyen. Az erdélyi város Paks testvértelepülése, ahonnan - mint azt a város képviseletében Kelemen András elmondta - az elmúlt években a Gastroblues koncertjeit filmfelvételeken rögzítő csapat is érkezik. Szintén testvértelepülés a felvidéki Galánta és a kárpátaljai Visk, utóbbi két helyen is látható volt a tárlat az elmúlt hónapokban, akárcsak Szegeden, Hódmezővásárhelyen vagy a vajdasági Zentán.


Gárdai Ádám, a fesztivál szervezője beszámolt arról, hogy az idei rendezvényen öt színpadon ötven koncertet rendeznek egy hét alatt. Már megszokottá vált, hogy nemcsak hagyományos blues-, dzsessz- és rockkoncertek lesznek, hanem különleges hangulatú akusztikus műsorok is szerepelnek a programban, ezúttal a paksi evangélikus templomban.


Mint elhangzott, a Gastroblues idei fellépői között a közönség kívánságait figyelembe véve lesz öt kedvelt külföldi gitáros a fesztivál korábbi vendégei közül. Eljön a progresszív rock lengyel alapcsapata, az SBB, a néhai Gary Moore öccse, az ír Cliff Moore, aki mindkét formációjával (Cliff Moore Band, Saffron Monkey) játszani fog. Szintén koncertet ad megújult formációjával a holland Julian Sas, a gitáros Nenad Zlatanoviccsal felálló belgrádi Texas Flood, a szintén szerbiai születésű, jelenleg az Egyesült Államokban élő és dolgozó Ana Popovic, valamint a finn Erja Lyytinen.

A hazai színtérről látható és hallható lesz mások mellett az Ismerős Arcok, Szekeres Tamás és barátai, a Deák Bill Blues Band, valamint a női vonósnégyessel kiegészülő Török Ádám és Papp Gyula. A jubileum kapcsán készül egy díszkiadvány, amelyben koncert DVD-k, fotóalbum és egy különleges cuvée bor is szerepel, utóbbi elkészítésében a fesztiválhoz kötődő hét borász vett részt.  

A fesztivál felvezetéseként pénteken este a budai Várban a Magyarság Házában borbarát találkozót és koncertet rendeztek, a fellépők között volt a Kormorán, Török Ádám, Szarka Tamás, Varga János, a kézdivásárhelyi Márkus Liza és Bejan Norbert, valamint az Ismerős Arcok.

Forrás: Vendég & Hotel/MTI


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.