470 milliárd forinttal csökkent a vendéglátóipar bevétele

A koronavírus járvány és az erre reagáló intézkedések rengeteg turizmus-vendéglátásban dolgozó vállalkozásnak megnehezítették az életét: a vendéglátóipar bevétele harmadával esett vissza, amin a karácsonyi - szilveszteri időszak (a lezárások miatt) már nem tud javítani.

A szilveszteri vendégek elmaradása okozta kieséssel együtt hozzávetőleg 470 milliárd forinttal lesz kisebb a vendéglátóipar bevétele ebben az évben: az előző évi 1464 milliárd forinthoz képest idén ezer milliárd forint körüli bevétellel alakulhat az év - tájékoztat a Napi.hu.

Áprilisban negyedére esett a piac, a nyáron javult a helyzet azonban a téli kényszerű bezárás az áprilisit közelítő mélységbe taszította a vendéglátást. A házhoz szállítás/elvitel, az áfakulcs csökkentése és a némi célzott állami támogatás van akinek elég lehet a túlélésre, de szilveszter lefújása és ennek okán megjelenő komoly bevételkiesés többeket a végleges bezárás felé terelt.

A hagyományos vendéglátás kényszerül szembenézni a nagyobb eséssel (ebben a vendéglő, a büfé és a cukrászda is benne van). 2019-ben a teljes 1464 milliárdos vendéglátó forgalomból 1331 milliárd forint volt ez az ág, mellette tizede a munkahelyi vendéglátás, mely 132 milliárd forintot könyvelhetett el. Utóbbiaknak nem kellett bezárniuk, de a home office és a digitális tanrend nekik is komoly nehézségeket okozott.

Mindemellett senki sem tudja, hogy a teljes zár meddig tart, és utána milyen lehetőségei lesznek az ágazatnak. Ahogy azt sem, hogy mikor lehet újra számottevő forgalom.

Forrás: Napi.hu


Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.