Apácamell, Suhajda csemege és kézzel írott recept

Nem mindennapi értékmentő programba kezdett a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete. A Kortárs Cukrászat rendezvénysorozat találkozóján a többgeneráción keresztül működő, ma is jól ismert Suhajda és a Végvári cukrászdák tulajdonosai, családtagjai, cukrászai meséltek történetükről és mindennapjaikról.

Az 'Apácamell' nem más, mint a Végvári cukrászda olasz ihletésű tojássárgás krémes citromos piskótája, melyet a különleges formája miatt az olaszok is így neveznek. A Suhajda csemege pedig Suhajda Józsefnek az a híres desszertje, mely 1912-ben Párizsban megkapta a Grand Prix kitüntetést, majd 1913-ban ismét aranyéremmel jutalmazták. Mindkét süteményt megkóstolhatták és egy exkluzív datolyaszelet kézzel írott receptjét is megkapták a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Kortárs Cukrászat rendezvényének szakmai vendégei.

A Kortárs Cukrászat programsorozat célja olyan hagyományos, többgenerációs családtörténettel rendelkező cukrászdák bemutatása, melyek folyamatosan képesek voltak a megújulásra és magas minőséggel, jó alapanyagokkal, kiváló szakértelemmel a XXI. századdal is lépést tudnak tartani. A programsorozaton mindemellett szerepelnek majd olyan ifjú cukrászok is, akiknek fiatalságuk ellenére az elhivatottságuk és eddigi munkásságuk példaértékű.

A múzeum Dobos szalonjában érdekes és színes történetek, életutak, szakmai műhelytitkok nyomában sütemények és csokoládék kóstolgatása és kötetlen beszélgetések közben ismerkedhetnek a szakmai résztvevők a múlt, jelen és az új generáció képviselőivel. Az ínycsiklandó kérdéseket Kiss Imre múzeumigazgató és Vojtek Éva, a Cukrászmester magazin főszerkesztője tette fel a meghívott vendégeknek.

„A legfontosabb, hogy ez egy értékmentő akció. Szeretnénk ugyanis, ha lenne egy archivált anyagunk ezekről a cukrászatokról, melyet megmutathatunk majd a jövő nemzedékének is. Az Ipartestület szándéka ugyanakkor az is, hogy ezzel a rendezvénnyel is felhívja a figyelmet a minőségi termékeket készítő cukrászokra, cukrászatokra. Minőség, alázat és magas szintű szakmai tudás, a régi történetek erről mesélnek és a sikeres maiak ezt csinálják” -vallja Vojtek Éva a Cukrászmester magazin főszerkesztője.

Számos családi titkot tudtunk meg a a 105 éves Ilonka nagymamától a megmaradt töredékek alapján a Suhajda cukrászdáról. Egy régi álom vált valóra az eredetileg Szegeden, később Budapesten nyitott, az államosítás során elvett, majd 60 év után, 2012 decemberében Budaörsön történő üzlet megnyitásával – árulta el szerkesztőségünknek Szentandrási- Szabó Emese tulajdonos, üzemeltető. A budaörsi cukrászdában ápolják a Suhajda hagyományokat és szellemiséget, mely szerint 'jót csak jóból lehet készíteni'. Mindezt modern köntösben, a mesterséges alapanyagok nélkül, a süteményekhez is csak vajat használnak, a tej, a tejszín állati eredetű, a bonbonjaik kizárólag magas kakaótartalmú minőségi csokoládékból, a gyümölcsfagyi pedig gyümölcsből készül, minden helyben, manufakturális módszerekkel. A tulajdonosok vallják, hogy a kultúra is fontos a süteményezés mellett. A Suhajda cukrászda lakásszínházat is berendezett, nyáron pedig egy terasszal bővül ki az üzlet, ahol színházi estekkel várják a vendégeket.

A Rákoshegyi Végvári cukrászda régi történetét a mama, Végvári Gabriella eleveníti fel. 1902-ben még az ő nagypapája alapította meg a cukrászatot az Üllői úton. Szomorúan idézi fel az 50-es évek államosítását, amikor még gyermek volt. „Három fiatalember bejött, jegyzőkönyvet írt, majd ki kellett mindenkinek mennie az üzletből. Másnap nem tudtam megérteni miért nem mehetek be és miért nem játszhatok a többiekkel.” 1957-ben csak nagy összeköttetések révén tudták megnyitni a Rákoshegyi cukrászdát, mely mind a mai napig üzemel.

A Végvári fiúk, Hajduk Viktor és Barna, akiknek édesanyjuk később átadta az ipart, így emlékeznek: „Ott nőttünk fel az üzletben, a napi rutinban benne voltunk. Számunkra mind a mai napig az alapanyag minősége a fontos. Régi receptek alapján dolgozunk, ahol követjük a családi hagyományt. Látható a régi papíron: tiszta teavajból készült termékek, ezt mi is igyekszünk folytatni. Manapság a multikkal kell versenyeznünk. Aki azonban szereti a minőséget és az eredeti dolgokat, nálunk megtalálja.”

A Végváriak voltak az elsők a magyar cukrászatban, akik a marketing és az értékesítés részt kiadták a kezükből és profikra bízták. „Túl sok mindenre kell figyelnie egy cukrásznak. Csak dolgoztunk és nem értettük, hogy a végén miért nem marad pénz”- mesélik a Hajduk testvérek. Ma már öt Végvári cukrászda van az országban, s a gazdasági szemlélettel sokkal jobban mennek az üzletek is, figyelik az áramfogyasztást, a különféle adók, a zeneszolgáltatási díj befizetését és már jóval előre tervezik az akciókat is, míg korábban ezek teljesen spontán módon történtek.A fagylaltversenyen is aranyérmes és több rangos díjat is nyert cukrászda szlogenje mindent elárul a megpróbáltatásokról és az örömökről:

„Az élet bizonytalan, kezd a desszerttel!”

Az egyedülálló rendezvénysorozat és ezzel a cukrászati értékek őrzése, archiválása tovább folytatódik a Vendéglátóipari Múzeumban, miközben a régi emléktárgyak, cukrászati ereklyék a decemberben nyílt kereskedelmi kiállításon megcsodálhatók.

Forrás: Vendég & Hotel


Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?