Apácamell, Suhajda csemege és kézzel írott recept

Nem mindennapi értékmentő programba kezdett a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete. A Kortárs Cukrászat rendezvénysorozat találkozóján a többgeneráción keresztül működő, ma is jól ismert Suhajda és a Végvári cukrászdák tulajdonosai, családtagjai, cukrászai meséltek történetükről és mindennapjaikról.

Az 'Apácamell' nem más, mint a Végvári cukrászda olasz ihletésű tojássárgás krémes citromos piskótája, melyet a különleges formája miatt az olaszok is így neveznek. A Suhajda csemege pedig Suhajda Józsefnek az a híres desszertje, mely 1912-ben Párizsban megkapta a Grand Prix kitüntetést, majd 1913-ban ismét aranyéremmel jutalmazták. Mindkét süteményt megkóstolhatták és egy exkluzív datolyaszelet kézzel írott receptjét is megkapták a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Kortárs Cukrászat rendezvényének szakmai vendégei.

A Kortárs Cukrászat programsorozat célja olyan hagyományos, többgenerációs családtörténettel rendelkező cukrászdák bemutatása, melyek folyamatosan képesek voltak a megújulásra és magas minőséggel, jó alapanyagokkal, kiváló szakértelemmel a XXI. századdal is lépést tudnak tartani. A programsorozaton mindemellett szerepelnek majd olyan ifjú cukrászok is, akiknek fiatalságuk ellenére az elhivatottságuk és eddigi munkásságuk példaértékű.

A múzeum Dobos szalonjában érdekes és színes történetek, életutak, szakmai műhelytitkok nyomában sütemények és csokoládék kóstolgatása és kötetlen beszélgetések közben ismerkedhetnek a szakmai résztvevők a múlt, jelen és az új generáció képviselőivel. Az ínycsiklandó kérdéseket Kiss Imre múzeumigazgató és Vojtek Éva, a Cukrászmester magazin főszerkesztője tette fel a meghívott vendégeknek.

„A legfontosabb, hogy ez egy értékmentő akció. Szeretnénk ugyanis, ha lenne egy archivált anyagunk ezekről a cukrászatokról, melyet megmutathatunk majd a jövő nemzedékének is. Az Ipartestület szándéka ugyanakkor az is, hogy ezzel a rendezvénnyel is felhívja a figyelmet a minőségi termékeket készítő cukrászokra, cukrászatokra. Minőség, alázat és magas szintű szakmai tudás, a régi történetek erről mesélnek és a sikeres maiak ezt csinálják” -vallja Vojtek Éva a Cukrászmester magazin főszerkesztője.

Számos családi titkot tudtunk meg a a 105 éves Ilonka nagymamától a megmaradt töredékek alapján a Suhajda cukrászdáról. Egy régi álom vált valóra az eredetileg Szegeden, később Budapesten nyitott, az államosítás során elvett, majd 60 év után, 2012 decemberében Budaörsön történő üzlet megnyitásával – árulta el szerkesztőségünknek Szentandrási- Szabó Emese tulajdonos, üzemeltető. A budaörsi cukrászdában ápolják a Suhajda hagyományokat és szellemiséget, mely szerint 'jót csak jóból lehet készíteni'. Mindezt modern köntösben, a mesterséges alapanyagok nélkül, a süteményekhez is csak vajat használnak, a tej, a tejszín állati eredetű, a bonbonjaik kizárólag magas kakaótartalmú minőségi csokoládékból, a gyümölcsfagyi pedig gyümölcsből készül, minden helyben, manufakturális módszerekkel. A tulajdonosok vallják, hogy a kultúra is fontos a süteményezés mellett. A Suhajda cukrászda lakásszínházat is berendezett, nyáron pedig egy terasszal bővül ki az üzlet, ahol színházi estekkel várják a vendégeket.

A Rákoshegyi Végvári cukrászda régi történetét a mama, Végvári Gabriella eleveníti fel. 1902-ben még az ő nagypapája alapította meg a cukrászatot az Üllői úton. Szomorúan idézi fel az 50-es évek államosítását, amikor még gyermek volt. „Három fiatalember bejött, jegyzőkönyvet írt, majd ki kellett mindenkinek mennie az üzletből. Másnap nem tudtam megérteni miért nem mehetek be és miért nem játszhatok a többiekkel.” 1957-ben csak nagy összeköttetések révén tudták megnyitni a Rákoshegyi cukrászdát, mely mind a mai napig üzemel.

A Végvári fiúk, Hajduk Viktor és Barna, akiknek édesanyjuk később átadta az ipart, így emlékeznek: „Ott nőttünk fel az üzletben, a napi rutinban benne voltunk. Számunkra mind a mai napig az alapanyag minősége a fontos. Régi receptek alapján dolgozunk, ahol követjük a családi hagyományt. Látható a régi papíron: tiszta teavajból készült termékek, ezt mi is igyekszünk folytatni. Manapság a multikkal kell versenyeznünk. Aki azonban szereti a minőséget és az eredeti dolgokat, nálunk megtalálja.”

A Végváriak voltak az elsők a magyar cukrászatban, akik a marketing és az értékesítés részt kiadták a kezükből és profikra bízták. „Túl sok mindenre kell figyelnie egy cukrásznak. Csak dolgoztunk és nem értettük, hogy a végén miért nem marad pénz”- mesélik a Hajduk testvérek. Ma már öt Végvári cukrászda van az országban, s a gazdasági szemlélettel sokkal jobban mennek az üzletek is, figyelik az áramfogyasztást, a különféle adók, a zeneszolgáltatási díj befizetését és már jóval előre tervezik az akciókat is, míg korábban ezek teljesen spontán módon történtek.A fagylaltversenyen is aranyérmes és több rangos díjat is nyert cukrászda szlogenje mindent elárul a megpróbáltatásokról és az örömökről:

„Az élet bizonytalan, kezd a desszerttel!”

Az egyedülálló rendezvénysorozat és ezzel a cukrászati értékek őrzése, archiválása tovább folytatódik a Vendéglátóipari Múzeumban, miközben a régi emléktárgyak, cukrászati ereklyék a decemberben nyílt kereskedelmi kiállításon megcsodálhatók.

Forrás: Vendég & Hotel


Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.