A világ tíz legjobb kávézója

A világ legjobb kávézója a legnevesebb baristák szerint Ausztráliában található, Olaszország helyei pedig nincs benne az első tízben. Sőt, Brazília sem.

Ennek oka bizonyára – objektivitásukat és szakértelmüket nem kétségbe vonva –, hogy a baristák nemzetiségétől és az ízlésétől is függ véleményük. Európai alig található a tízes listán, annál több ausztrál, amelyekről mifelénk keveset hallhatunk.

Az amerikai Travel and Leisure online szaklap szerint az ausztráliai Toby's Estate Coffee Roasters lett a világ legjobb kávézója. Több mint egymilliárd ember iszik kávét minden nap, a szaklap szerint.

Az elmúlt fél évszázad a gyorséttermek terjedésének köszönhetően a gyenge, hosszú, utántölthető kávék korszakát hozta el, divatba jöttek a latték, a capuccino-k és a koffeinmentes kávék –

vagyis inkább tehát a kávézás élménye az, ami főleg az angolszász és a skandináv országokban számít, nem pedig a koffeintartalom.

Ugyanakkor kezdik meghódítani a világot a specialty kávék, amelyek legfontosabb jellemzői közé tartozik, hogy

a vendég tudja, hol szüretelték a kávébabot, milyen körülmények között dolgoznak az ültetvényeken a munkások, vagy azt, hogy fenntartható módon készült a kapszula.

oby's Estate Coffee Roasters
oby's Estate Coffee Roasters
Fotó: Facebook/oby's Estate Coffee Roasters

A győztes ausztrál kávézó mindezen túl lép: nagyon precízen mérik ki hány kávébabszem kell az optimális kávéhoz, a vizet használat előtt megszűrik és gondosan kiválasztják a megfelelő hőmérsékletet.

Örömmel tölt el bennünket, hogy az ausztrál kávét feltehettük a világ kávé- színpadára

– olvasható a tophely blogjában győzelmükről. A győztes cég a listára felkerült többi ausztrál kávézót is megemlíti, mint például a Melbourne- i Proud Mary-t és a Brisbane -i Coffee Anthology-t, amelyek szintén bekerültek a legjobb 10-be. 

A győztes hely különlegessége, hogy itt a baristák szinte a vendégek között dolgoznak, sőt, minden mozdulatukat nagyító tükrökön lehet figyelni. A hatalmas üvegfal mögött a helyszíni pörkölőben nyomon követhető, ahogy a munkások végzik a friss őrlést.

Az egész helynek Willy Wonka hangulata van: örömteli, derűs, ötletes – és ami fontos, itt nem félnek a koffeintől – jegyzi meg a lap újságírója.

A világ kávézóit rangsoroló szervezet, a The World's 100 Best Coffee Shops hozta nyilvánosságra a legjobb koffeinforrások listáját. A közönségszavazatok adatait (ezek adták a pontszám 30 százalékát) és egy szakértői testület meglátásait (amelyek a pontszám 70 százalékát adták) használták fel a listához. A pontok összeadása után nevezték ki a világ legjobbjának a Toby's Estate Coffee Roasters-t, amelynek zászlóshajója Sydney Chippendale negyedében van.

De nézzük az előkelő top10-es lista többi szereplőjétt is: 

az Onyx Coffee Lab Rogersben, Arkansasban, a Gota Coffee Experts Bécsben, a Proud Mary Coffee Melbourne-ben, a Tim Wendelboe Oslóban, az Apartman Coffee Szingapúrban, a Kawa kávé Párizsban, a Coffee Anthology Brisbane-ben, az Ono’s Story Petaling Jayában, Malajziában, és a Tropicalia kávé Bogotában, Kolumbia fővárosában.

 

 


Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.
Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében

Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében 

Országos ellenőrzés lesz a főszezonban bizonyos vendéglátóhelyeken.
Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait

Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait 

Az idei pálinkafesztiválon az év gyümölcse a cseresznye, így külön kategóriaként bírálta a szakmai zsűri a cseresznyepálinkával töltött 27 bonbont.
Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.