A világ tíz legjobb kávézója

A világ legjobb kávézója a legnevesebb baristák szerint Ausztráliában található, Olaszország helyei pedig nincs benne az első tízben. Sőt, Brazília sem.

Ennek oka bizonyára – objektivitásukat és szakértelmüket nem kétségbe vonva –, hogy a baristák nemzetiségétől és az ízlésétől is függ véleményük. Európai alig található a tízes listán, annál több ausztrál, amelyekről mifelénk keveset hallhatunk.

Az amerikai Travel and Leisure online szaklap szerint az ausztráliai Toby's Estate Coffee Roasters lett a világ legjobb kávézója. Több mint egymilliárd ember iszik kávét minden nap, a szaklap szerint.

Az elmúlt fél évszázad a gyorséttermek terjedésének köszönhetően a gyenge, hosszú, utántölthető kávék korszakát hozta el, divatba jöttek a latték, a capuccino-k és a koffeinmentes kávék –

vagyis inkább tehát a kávézás élménye az, ami főleg az angolszász és a skandináv országokban számít, nem pedig a koffeintartalom.

Ugyanakkor kezdik meghódítani a világot a specialty kávék, amelyek legfontosabb jellemzői közé tartozik, hogy

a vendég tudja, hol szüretelték a kávébabot, milyen körülmények között dolgoznak az ültetvényeken a munkások, vagy azt, hogy fenntartható módon készült a kapszula.

oby's Estate Coffee Roasters
oby's Estate Coffee Roasters
Fotó: Facebook/oby's Estate Coffee Roasters

A győztes ausztrál kávézó mindezen túl lép: nagyon precízen mérik ki hány kávébabszem kell az optimális kávéhoz, a vizet használat előtt megszűrik és gondosan kiválasztják a megfelelő hőmérsékletet.

Örömmel tölt el bennünket, hogy az ausztrál kávét feltehettük a világ kávé- színpadára

– olvasható a tophely blogjában győzelmükről. A győztes cég a listára felkerült többi ausztrál kávézót is megemlíti, mint például a Melbourne- i Proud Mary-t és a Brisbane -i Coffee Anthology-t, amelyek szintén bekerültek a legjobb 10-be. 

A győztes hely különlegessége, hogy itt a baristák szinte a vendégek között dolgoznak, sőt, minden mozdulatukat nagyító tükrökön lehet figyelni. A hatalmas üvegfal mögött a helyszíni pörkölőben nyomon követhető, ahogy a munkások végzik a friss őrlést.

Az egész helynek Willy Wonka hangulata van: örömteli, derűs, ötletes – és ami fontos, itt nem félnek a koffeintől – jegyzi meg a lap újságírója.

A világ kávézóit rangsoroló szervezet, a The World's 100 Best Coffee Shops hozta nyilvánosságra a legjobb koffeinforrások listáját. A közönségszavazatok adatait (ezek adták a pontszám 30 százalékát) és egy szakértői testület meglátásait (amelyek a pontszám 70 százalékát adták) használták fel a listához. A pontok összeadása után nevezték ki a világ legjobbjának a Toby's Estate Coffee Roasters-t, amelynek zászlóshajója Sydney Chippendale negyedében van.

De nézzük az előkelő top10-es lista többi szereplőjétt is: 

az Onyx Coffee Lab Rogersben, Arkansasban, a Gota Coffee Experts Bécsben, a Proud Mary Coffee Melbourne-ben, a Tim Wendelboe Oslóban, az Apartman Coffee Szingapúrban, a Kawa kávé Párizsban, a Coffee Anthology Brisbane-ben, az Ono’s Story Petaling Jayában, Malajziában, és a Tropicalia kávé Bogotában, Kolumbia fővárosában.

 

 


Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.