A világ tíz legjobb kávézója

A világ legjobb kávézója a legnevesebb baristák szerint Ausztráliában található, Olaszország helyei pedig nincs benne az első tízben. Sőt, Brazília sem.

Ennek oka bizonyára – objektivitásukat és szakértelmüket nem kétségbe vonva –, hogy a baristák nemzetiségétől és az ízlésétől is függ véleményük. Európai alig található a tízes listán, annál több ausztrál, amelyekről mifelénk keveset hallhatunk.

Az amerikai Travel and Leisure online szaklap szerint az ausztráliai Toby's Estate Coffee Roasters lett a világ legjobb kávézója. Több mint egymilliárd ember iszik kávét minden nap, a szaklap szerint.

Az elmúlt fél évszázad a gyorséttermek terjedésének köszönhetően a gyenge, hosszú, utántölthető kávék korszakát hozta el, divatba jöttek a latték, a capuccino-k és a koffeinmentes kávék –

vagyis inkább tehát a kávézás élménye az, ami főleg az angolszász és a skandináv országokban számít, nem pedig a koffeintartalom.

Ugyanakkor kezdik meghódítani a világot a specialty kávék, amelyek legfontosabb jellemzői közé tartozik, hogy

a vendég tudja, hol szüretelték a kávébabot, milyen körülmények között dolgoznak az ültetvényeken a munkások, vagy azt, hogy fenntartható módon készült a kapszula.

oby's Estate Coffee Roasters
oby's Estate Coffee Roasters
Fotó: Facebook/oby's Estate Coffee Roasters

A győztes ausztrál kávézó mindezen túl lép: nagyon precízen mérik ki hány kávébabszem kell az optimális kávéhoz, a vizet használat előtt megszűrik és gondosan kiválasztják a megfelelő hőmérsékletet.

Örömmel tölt el bennünket, hogy az ausztrál kávét feltehettük a világ kávé- színpadára

– olvasható a tophely blogjában győzelmükről. A győztes cég a listára felkerült többi ausztrál kávézót is megemlíti, mint például a Melbourne- i Proud Mary-t és a Brisbane -i Coffee Anthology-t, amelyek szintén bekerültek a legjobb 10-be. 

A győztes hely különlegessége, hogy itt a baristák szinte a vendégek között dolgoznak, sőt, minden mozdulatukat nagyító tükrökön lehet figyelni. A hatalmas üvegfal mögött a helyszíni pörkölőben nyomon követhető, ahogy a munkások végzik a friss őrlést.

Az egész helynek Willy Wonka hangulata van: örömteli, derűs, ötletes – és ami fontos, itt nem félnek a koffeintől – jegyzi meg a lap újságírója.

A világ kávézóit rangsoroló szervezet, a The World's 100 Best Coffee Shops hozta nyilvánosságra a legjobb koffeinforrások listáját. A közönségszavazatok adatait (ezek adták a pontszám 30 százalékát) és egy szakértői testület meglátásait (amelyek a pontszám 70 százalékát adták) használták fel a listához. A pontok összeadása után nevezték ki a világ legjobbjának a Toby's Estate Coffee Roasters-t, amelynek zászlóshajója Sydney Chippendale negyedében van.

De nézzük az előkelő top10-es lista többi szereplőjétt is: 

az Onyx Coffee Lab Rogersben, Arkansasban, a Gota Coffee Experts Bécsben, a Proud Mary Coffee Melbourne-ben, a Tim Wendelboe Oslóban, az Apartman Coffee Szingapúrban, a Kawa kávé Párizsban, a Coffee Anthology Brisbane-ben, az Ono’s Story Petaling Jayában, Malajziában, és a Tropicalia kávé Bogotában, Kolumbia fővárosában.

 

 


Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolója

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolója  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.