A világ tíz legjobb kávézója

A világ legjobb kávézója a legnevesebb baristák szerint Ausztráliában található, Olaszország helyei pedig nincs benne az első tízben. Sőt, Brazília sem.

Ennek oka bizonyára – objektivitásukat és szakértelmüket nem kétségbe vonva –, hogy a baristák nemzetiségétől és az ízlésétől is függ véleményük. Európai alig található a tízes listán, annál több ausztrál, amelyekről mifelénk keveset hallhatunk.

Az amerikai Travel and Leisure online szaklap szerint az ausztráliai Toby's Estate Coffee Roasters lett a világ legjobb kávézója. Több mint egymilliárd ember iszik kávét minden nap, a szaklap szerint.

Az elmúlt fél évszázad a gyorséttermek terjedésének köszönhetően a gyenge, hosszú, utántölthető kávék korszakát hozta el, divatba jöttek a latték, a capuccino-k és a koffeinmentes kávék –

vagyis inkább tehát a kávézás élménye az, ami főleg az angolszász és a skandináv országokban számít, nem pedig a koffeintartalom.

Ugyanakkor kezdik meghódítani a világot a specialty kávék, amelyek legfontosabb jellemzői közé tartozik, hogy

a vendég tudja, hol szüretelték a kávébabot, milyen körülmények között dolgoznak az ültetvényeken a munkások, vagy azt, hogy fenntartható módon készült a kapszula.

oby's Estate Coffee Roasters
oby's Estate Coffee Roasters
Fotó: Facebook/oby's Estate Coffee Roasters

A győztes ausztrál kávézó mindezen túl lép: nagyon precízen mérik ki hány kávébabszem kell az optimális kávéhoz, a vizet használat előtt megszűrik és gondosan kiválasztják a megfelelő hőmérsékletet.

Örömmel tölt el bennünket, hogy az ausztrál kávét feltehettük a világ kávé- színpadára

– olvasható a tophely blogjában győzelmükről. A győztes cég a listára felkerült többi ausztrál kávézót is megemlíti, mint például a Melbourne- i Proud Mary-t és a Brisbane -i Coffee Anthology-t, amelyek szintén bekerültek a legjobb 10-be. 

A győztes hely különlegessége, hogy itt a baristák szinte a vendégek között dolgoznak, sőt, minden mozdulatukat nagyító tükrökön lehet figyelni. A hatalmas üvegfal mögött a helyszíni pörkölőben nyomon követhető, ahogy a munkások végzik a friss őrlést.

Az egész helynek Willy Wonka hangulata van: örömteli, derűs, ötletes – és ami fontos, itt nem félnek a koffeintől – jegyzi meg a lap újságírója.

A világ kávézóit rangsoroló szervezet, a The World's 100 Best Coffee Shops hozta nyilvánosságra a legjobb koffeinforrások listáját. A közönségszavazatok adatait (ezek adták a pontszám 30 százalékát) és egy szakértői testület meglátásait (amelyek a pontszám 70 százalékát adták) használták fel a listához. A pontok összeadása után nevezték ki a világ legjobbjának a Toby's Estate Coffee Roasters-t, amelynek zászlóshajója Sydney Chippendale negyedében van.

De nézzük az előkelő top10-es lista többi szereplőjétt is: 

az Onyx Coffee Lab Rogersben, Arkansasban, a Gota Coffee Experts Bécsben, a Proud Mary Coffee Melbourne-ben, a Tim Wendelboe Oslóban, az Apartman Coffee Szingapúrban, a Kawa kávé Párizsban, a Coffee Anthology Brisbane-ben, az Ono’s Story Petaling Jayában, Malajziában, és a Tropicalia kávé Bogotában, Kolumbia fővárosában.

 

 


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.