A boltinál jobban nőtt az éttermek forgalma

Nagyobb mértékben nőtt a vendéglátóhelyek bevétele a nyári utószezonban, mint a boltok forgalma – tolmácsolja a KSH heti monitorának adatait a vg.hu.

Felülmúlta a vendéglátás forgalmi felfutása a bolti kiskereskedelméét, míg az előbbi 15,1 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban, addig az utóbbi 10,8-del – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) heti monitorának adataiból, amelyek az augusztus 21. és szeptember 17. közötti bevételek alapján a 2019-es, járvány előtti szinthez képest értendők. Becslése alapján a Blokkk.com rámutatott, hogy a vendéglátóhelyek szeptemberi, 144 milliárd forintos bevétele rekord, akárcsak a nyári hónapokban sorrendben mért, 130, 160, illetve 174 milliárdos érték. 

A KSH egyébként azért tekint 2020 helyett 2019-re bázisidőszakként, hogy a Covid-hatásokat kiszűrve objektívebb képet alkothasson heti monitorával. A statisztikai hivatal kimutatása az online kasszák adatain alapul, a webáruházak forgalmát nem tartalmazza. 

Igaz, az utóbbi a kereskedelmi szektor egyre fajsúlyosabb szegmense, a csomagküldő és internetes kiskereskedelem részesedése júliusban 8 százalék volt, miután a forgalma 16 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A vendéglátóhelyek és a boltok összesített többletértékesítését is felülmúlják néhány kategória részeredményei: ilyen az üzemanyag- (34,2 százalék) és a gyógyszer-kiskereskedelem (18,4). De két számjegyű bővülést tudhat magáénak az élelmiszer- és iparcikk jellegű bolti vegyes kiskereskedelem (14,1) és az ebben az esetben külön vizsgált élelmiszer-, ital- és dohányáruszegmens (14,7). Az egyéb, máshová nem sorolható áruk kiskereskedelme a korábbi lejmenetet megtörve a vizsgált időszakban 4,8 százalékkal nőtt, az egyéb háztartási cikkek forgalma viszont negatív tartományban maradt, ezúttal a két évvel korábbi bázishoz képest 21,1-del teljesített alul, a kulturális, szabadidős cikkek értékesítése pedig 1,3-del maradt el a 2019-es szinttől.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője is azt emelte ki, hogy a háztartások feltehetően a vásárlások élénkülése helyett a megnyíló szabadidős tevékenységek felé fordultak, mivel a bérdinamika továbbra is erőteljes, a munkaerőpiac pedig elérte a járvány előtti szintet. 

 

Forrás: KSH / Store Insider


Vezérváltás a világ egyik legjelentősebb élelmiszeripari cégénél

Vezérváltás a világ egyik legjelentősebb élelmiszeripari cégénél 

Hein Schumacher vezérigazgató helyére Fernando Fernandez pénzügyi igazgató kerül.
Nagy Márton: pályázati lehetőség falusi kiskocsmáknak

Nagy Márton: pályázati lehetőség falusi kiskocsmáknak 

Egymilliárd forintra pályázhatnak az ezer fő alatti településen működő kiskocsmák, bárok és borozók.
Cukrászok, szakácsok, pincérek versenyeznek Tatán

Cukrászok, szakácsok, pincérek versenyeznek Tatán 

Farsang Kupa néven rendezik meg az ország ételkészítőinek legnagyobb versenyét szombaton a városban.
Kihirdették az Év Mentes Séfjeit

Kihirdették az Év Mentes Séfjeit 

Február 20-án, csütörtökön a METRO Gasztroakadémián idén 7. alkalommal rendezték meg az Év Mentes Séfje versenyt. 
Megvan az ország legjobb lekvárja

Megvan az ország legjobb lekvárja 

Több kategóriában keresték az ország legjobb helyi termékét, a legjobb lekvár címet a Szatmári Éden nyerte el.
Hat furcsa étterem a nagyvilágból

Hat furcsa étterem a nagyvilágból 

A világ számos pontján találhatók olyan éttermek, amelyek nemcsak kulináris élvezeteket kínálnak, hanem egyedi és szokatlan környezetükkel is maradandó élményt nyújtanak.
Milyen lesz idén az Év pálinkás bonbonja?

Milyen lesz idén az Év pálinkás bonbonja? 

Idén is meghirdetik az Év pálinkás bonbonja versenyt a 25. Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvényeként – közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.
Gasztronómia, piac és oldtimerek egy helyen: új közösségi hely Buda szívében

Gasztronómia, piac és oldtimerek egy helyen: új közösségi hely Buda szívében 

Budapest egyik legújabb közösségi tere, a GlassHouse Kolosy a II. és III. kerület határán nyitotta meg kapuit, izgalmas gasztronómiai és kulturális élményeket kínálva.
A mesterséges intelligencia már a konyhában van

A mesterséges intelligencia már a konyhában van 

Okoseszközök a közelgő Konyhakiállítás idei sztárjai
Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.