A boltinál jobban nőtt az éttermek forgalma

Nagyobb mértékben nőtt a vendéglátóhelyek bevétele a nyári utószezonban, mint a boltok forgalma – tolmácsolja a KSH heti monitorának adatait a vg.hu.

Felülmúlta a vendéglátás forgalmi felfutása a bolti kiskereskedelméét, míg az előbbi 15,1 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban, addig az utóbbi 10,8-del – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) heti monitorának adataiból, amelyek az augusztus 21. és szeptember 17. közötti bevételek alapján a 2019-es, járvány előtti szinthez képest értendők. Becslése alapján a Blokkk.com rámutatott, hogy a vendéglátóhelyek szeptemberi, 144 milliárd forintos bevétele rekord, akárcsak a nyári hónapokban sorrendben mért, 130, 160, illetve 174 milliárdos érték. 

A KSH egyébként azért tekint 2020 helyett 2019-re bázisidőszakként, hogy a Covid-hatásokat kiszűrve objektívebb képet alkothasson heti monitorával. A statisztikai hivatal kimutatása az online kasszák adatain alapul, a webáruházak forgalmát nem tartalmazza. 

Igaz, az utóbbi a kereskedelmi szektor egyre fajsúlyosabb szegmense, a csomagküldő és internetes kiskereskedelem részesedése júliusban 8 százalék volt, miután a forgalma 16 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A vendéglátóhelyek és a boltok összesített többletértékesítését is felülmúlják néhány kategória részeredményei: ilyen az üzemanyag- (34,2 százalék) és a gyógyszer-kiskereskedelem (18,4). De két számjegyű bővülést tudhat magáénak az élelmiszer- és iparcikk jellegű bolti vegyes kiskereskedelem (14,1) és az ebben az esetben külön vizsgált élelmiszer-, ital- és dohányáruszegmens (14,7). Az egyéb, máshová nem sorolható áruk kiskereskedelme a korábbi lejmenetet megtörve a vizsgált időszakban 4,8 százalékkal nőtt, az egyéb háztartási cikkek forgalma viszont negatív tartományban maradt, ezúttal a két évvel korábbi bázishoz képest 21,1-del teljesített alul, a kulturális, szabadidős cikkek értékesítése pedig 1,3-del maradt el a 2019-es szinttől.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője is azt emelte ki, hogy a háztartások feltehetően a vásárlások élénkülése helyett a megnyíló szabadidős tevékenységek felé fordultak, mivel a bérdinamika továbbra is erőteljes, a munkaerőpiac pedig elérte a járvány előtti szintet. 

 

Forrás: KSH / Store Insider


Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.