A boltinál jobban nőtt az éttermek forgalma

Nagyobb mértékben nőtt a vendéglátóhelyek bevétele a nyári utószezonban, mint a boltok forgalma – tolmácsolja a KSH heti monitorának adatait a vg.hu.

Felülmúlta a vendéglátás forgalmi felfutása a bolti kiskereskedelméét, míg az előbbi 15,1 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban, addig az utóbbi 10,8-del – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) heti monitorának adataiból, amelyek az augusztus 21. és szeptember 17. közötti bevételek alapján a 2019-es, járvány előtti szinthez képest értendők. Becslése alapján a Blokkk.com rámutatott, hogy a vendéglátóhelyek szeptemberi, 144 milliárd forintos bevétele rekord, akárcsak a nyári hónapokban sorrendben mért, 130, 160, illetve 174 milliárdos érték. 

A KSH egyébként azért tekint 2020 helyett 2019-re bázisidőszakként, hogy a Covid-hatásokat kiszűrve objektívebb képet alkothasson heti monitorával. A statisztikai hivatal kimutatása az online kasszák adatain alapul, a webáruházak forgalmát nem tartalmazza. 

Igaz, az utóbbi a kereskedelmi szektor egyre fajsúlyosabb szegmense, a csomagküldő és internetes kiskereskedelem részesedése júliusban 8 százalék volt, miután a forgalma 16 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A vendéglátóhelyek és a boltok összesített többletértékesítését is felülmúlják néhány kategória részeredményei: ilyen az üzemanyag- (34,2 százalék) és a gyógyszer-kiskereskedelem (18,4). De két számjegyű bővülést tudhat magáénak az élelmiszer- és iparcikk jellegű bolti vegyes kiskereskedelem (14,1) és az ebben az esetben külön vizsgált élelmiszer-, ital- és dohányáruszegmens (14,7). Az egyéb, máshová nem sorolható áruk kiskereskedelme a korábbi lejmenetet megtörve a vizsgált időszakban 4,8 százalékkal nőtt, az egyéb háztartási cikkek forgalma viszont negatív tartományban maradt, ezúttal a két évvel korábbi bázishoz képest 21,1-del teljesített alul, a kulturális, szabadidős cikkek értékesítése pedig 1,3-del maradt el a 2019-es szinttől.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője is azt emelte ki, hogy a háztartások feltehetően a vásárlások élénkülése helyett a megnyíló szabadidős tevékenységek felé fordultak, mivel a bérdinamika továbbra is erőteljes, a munkaerőpiac pedig elérte a járvány előtti szintet. 

 

Forrás: KSH / Store Insider


Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.