Tiffán Zsolt hangsúlyozta, a rendszer indításának hírét örömmel és bizakodással fogadta a borásztársadalom, mert – annak nyilvánvaló hasznain túl – szakértők közreműködésével arra a következtetésre jutottak, hogy a rendszer eszköz lehet a borászokat sújtó kiemelkedő adminisztrációs terhek csökkentésében és végső soron abban, hogy az üdvözölt kormányzati törekvéseknek megfelelően a borászok adatszolgáltatása is „egy ablaknál” történhessen.
Mint az ismeretes, a borászoknak az élelmiszer előállításával kapcsolatos folyamatos nyilvántartási kötelezettségein túl szakmai és jövedéki adatszolgáltatási kötelezettségeik is vannak, évi több alkalommal több hatóság részére. Egységes nyilvántartási rendszer működése esetén, „egy ablakkal” elkerülhető, hogy adott esetben ugyanazon adat több hatóság részére több alkalommal kerüljön közlésre bonyolult adatlapok töltögetésével, illetőleg lehetővé válik, hogy a borász az adatszolgáltatás helyén teljes körű tájékoztatást kapjon adatszolgáltatási kötelezettségeiről.
Tiffán Zsolt elmondta, az egy ablaknál történő adatszolgáltatás kívánatos a hazai borászok szempontjából, hiszen ez a fajta adatszolgáltatás nem elhanyagolható a borhamisítás és adóelkerülés elleni küzdelem szempontjából sem, hogy valamennyi vonatkozó adat egy rendszerben kerülne rögzítésre, amelyből az illetékes hatóságok (így a NAV, az Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) a megfelelő jogosultságokkal időveszteség nélkül tudnának hozzájutni a hatékony eljáráshoz szükséges adatokhoz.
Kiemelte, jelenleg az eljáró hatóságok számára a különböző forrásokból származó adatok beszerzése komoly nehézséggel jár, az adatok sok esetben érthetetlen eltéréseket mutatnak (pl.: befizetett forgalomba hozatali járulékok és a jövedéki nyilvántartások számai). Egységes rendszerben ezeknek az eltéréseknek a külön kutatása sem szükséges, a rendszer automatikusan érzékelhetné és jelezhetné a „természetellenes” eltéréseket (pl.: forgalomba hozott eredetvédett borok mennyisége és a termelő szőlőterületeinek nagysága).
Tiffán Zsolt álláspontja szerint szükséges a rendszer kialakításának során a vámhatóságként eljáró NAV, illetőleg a jövedéki adatgyűjtésre tekintettel a Nemzetgazdasági minisztérium bevonása. (Forrás: Baranya Megyei Önkormányzat / Pécs Ma)
A borászatról beszélt Tiffán Zsolt a Parlamentben
A Baranya Megyei Önkormányzat elnöke a tegnapi napirend előtti felszólalásában elmondta, közel három éve beépítésre került a jogrendszerbe (127/2009 FVM rendeletbe) az integrált szőlészeti és borászati nyilvántartó rendszer. Ennek az informatikai rendszernek az elsődleges feladata, hogy a szőlő-bor ágazat nyilvántartással, adatszolgáltatással, ellenőrzéssel kapcsolatos közösségi és tagállami kötelezettségek teljesítését támogassa.

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjúk könyvheti séfajánlatában
Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.

Kovász, kreativitás, kézművesség – hamarosan kiderül, melyik kenyér lesz a nyertes
2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak
A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál
Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka
A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?
Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok
Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep
A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown
Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe
Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.