Tiffán Zsolt hangsúlyozta, a rendszer indításának hírét örömmel és bizakodással fogadta a borásztársadalom, mert – annak nyilvánvaló hasznain túl – szakértők közreműködésével arra a következtetésre jutottak, hogy a rendszer eszköz lehet a borászokat sújtó kiemelkedő adminisztrációs terhek csökkentésében és végső soron abban, hogy az üdvözölt kormányzati törekvéseknek megfelelően a borászok adatszolgáltatása is „egy ablaknál” történhessen.
Mint az ismeretes, a borászoknak az élelmiszer előállításával kapcsolatos folyamatos nyilvántartási kötelezettségein túl szakmai és jövedéki adatszolgáltatási kötelezettségeik is vannak, évi több alkalommal több hatóság részére. Egységes nyilvántartási rendszer működése esetén, „egy ablakkal” elkerülhető, hogy adott esetben ugyanazon adat több hatóság részére több alkalommal kerüljön közlésre bonyolult adatlapok töltögetésével, illetőleg lehetővé válik, hogy a borász az adatszolgáltatás helyén teljes körű tájékoztatást kapjon adatszolgáltatási kötelezettségeiről.
Tiffán Zsolt elmondta, az egy ablaknál történő adatszolgáltatás kívánatos a hazai borászok szempontjából, hiszen ez a fajta adatszolgáltatás nem elhanyagolható a borhamisítás és adóelkerülés elleni küzdelem szempontjából sem, hogy valamennyi vonatkozó adat egy rendszerben kerülne rögzítésre, amelyből az illetékes hatóságok (így a NAV, az Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) a megfelelő jogosultságokkal időveszteség nélkül tudnának hozzájutni a hatékony eljáráshoz szükséges adatokhoz.
Kiemelte, jelenleg az eljáró hatóságok számára a különböző forrásokból származó adatok beszerzése komoly nehézséggel jár, az adatok sok esetben érthetetlen eltéréseket mutatnak (pl.: befizetett forgalomba hozatali járulékok és a jövedéki nyilvántartások számai). Egységes rendszerben ezeknek az eltéréseknek a külön kutatása sem szükséges, a rendszer automatikusan érzékelhetné és jelezhetné a „természetellenes” eltéréseket (pl.: forgalomba hozott eredetvédett borok mennyisége és a termelő szőlőterületeinek nagysága).
Tiffán Zsolt álláspontja szerint szükséges a rendszer kialakításának során a vámhatóságként eljáró NAV, illetőleg a jövedéki adatgyűjtésre tekintettel a Nemzetgazdasági minisztérium bevonása. (Forrás: Baranya Megyei Önkormányzat / Pécs Ma)
A borászatról beszélt Tiffán Zsolt a Parlamentben
A Baranya Megyei Önkormányzat elnöke a tegnapi napirend előtti felszólalásában elmondta, közel három éve beépítésre került a jogrendszerbe (127/2009 FVM rendeletbe) az integrált szőlészeti és borászati nyilvántartó rendszer. Ennek az informatikai rendszernek az elsődleges feladata, hogy a szőlő-bor ágazat nyilvántartással, adatszolgáltatással, ellenőrzéssel kapcsolatos közösségi és tagállami kötelezettségek teljesítését támogassa.

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf
Vajon mit keresett ott?

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál
Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron
A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból
A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról
Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést
Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?
Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese
Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte
Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori
Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.