Tiffán Zsolt hangsúlyozta, a rendszer indításának hírét örömmel és bizakodással fogadta a borásztársadalom, mert – annak nyilvánvaló hasznain túl – szakértők közreműködésével arra a következtetésre jutottak, hogy a rendszer eszköz lehet a borászokat sújtó kiemelkedő adminisztrációs terhek csökkentésében és végső soron abban, hogy az üdvözölt kormányzati törekvéseknek megfelelően a borászok adatszolgáltatása is „egy ablaknál” történhessen.
Mint az ismeretes, a borászoknak az élelmiszer előállításával kapcsolatos folyamatos nyilvántartási kötelezettségein túl szakmai és jövedéki adatszolgáltatási kötelezettségeik is vannak, évi több alkalommal több hatóság részére. Egységes nyilvántartási rendszer működése esetén, „egy ablakkal” elkerülhető, hogy adott esetben ugyanazon adat több hatóság részére több alkalommal kerüljön közlésre bonyolult adatlapok töltögetésével, illetőleg lehetővé válik, hogy a borász az adatszolgáltatás helyén teljes körű tájékoztatást kapjon adatszolgáltatási kötelezettségeiről.
Tiffán Zsolt elmondta, az egy ablaknál történő adatszolgáltatás kívánatos a hazai borászok szempontjából, hiszen ez a fajta adatszolgáltatás nem elhanyagolható a borhamisítás és adóelkerülés elleni küzdelem szempontjából sem, hogy valamennyi vonatkozó adat egy rendszerben kerülne rögzítésre, amelyből az illetékes hatóságok (így a NAV, az Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) a megfelelő jogosultságokkal időveszteség nélkül tudnának hozzájutni a hatékony eljáráshoz szükséges adatokhoz.
Kiemelte, jelenleg az eljáró hatóságok számára a különböző forrásokból származó adatok beszerzése komoly nehézséggel jár, az adatok sok esetben érthetetlen eltéréseket mutatnak (pl.: befizetett forgalomba hozatali járulékok és a jövedéki nyilvántartások számai). Egységes rendszerben ezeknek az eltéréseknek a külön kutatása sem szükséges, a rendszer automatikusan érzékelhetné és jelezhetné a „természetellenes” eltéréseket (pl.: forgalomba hozott eredetvédett borok mennyisége és a termelő szőlőterületeinek nagysága).
Tiffán Zsolt álláspontja szerint szükséges a rendszer kialakításának során a vámhatóságként eljáró NAV, illetőleg a jövedéki adatgyűjtésre tekintettel a Nemzetgazdasági minisztérium bevonása. (Forrás: Baranya Megyei Önkormányzat / Pécs Ma)
A borászatról beszélt Tiffán Zsolt a Parlamentben
A Baranya Megyei Önkormányzat elnöke a tegnapi napirend előtti felszólalásában elmondta, közel három éve beépítésre került a jogrendszerbe (127/2009 FVM rendeletbe) az integrált szőlészeti és borászati nyilvántartó rendszer. Ennek az informatikai rendszernek az elsődleges feladata, hogy a szőlő-bor ágazat nyilvántartással, adatszolgáltatással, ellenőrzéssel kapcsolatos közösségi és tagállami kötelezettségek teljesítését támogassa.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.