A borászatról beszélt Tiffán Zsolt a Parlamentben

A Baranya Megyei Önkormányzat elnöke a tegnapi napirend előtti felszólalásában elmondta, közel három éve beépítésre került a jogrendszerbe (127/2009 FVM rendeletbe) az integrált szőlészeti és borászati nyilvántartó rendszer. Ennek az informatikai rendszernek az elsődleges feladata, hogy a szőlő-bor ágazat nyilvántartással, adatszolgáltatással, ellenőrzéssel kapcsolatos közösségi és tagállami kötelezettségek teljesítését támogassa.

Tiffán Zsolt hangsúlyozta, a rendszer indításának hírét örömmel és bizakodással fogadta a borásztársadalom, mert – annak nyilvánvaló hasznain túl – szakértők közreműködésével arra a következtetésre jutottak, hogy a rendszer eszköz lehet a borászokat sújtó kiemelkedő adminisztrációs terhek csökkentésében és végső soron abban, hogy az üdvözölt kormányzati törekvéseknek megfelelően a borászok adatszolgáltatása is „egy ablaknál” történhessen.
Mint az ismeretes, a borászoknak az élelmiszer előállításával kapcsolatos folyamatos nyilvántartási kötelezettségein túl szakmai és jövedéki adatszolgáltatási kötelezettségeik is vannak, évi több alkalommal több hatóság részére. Egységes nyilvántartási rendszer működése esetén, „egy ablakkal” elkerülhető, hogy adott esetben ugyanazon adat több hatóság részére több alkalommal kerüljön közlésre bonyolult adatlapok töltögetésével, illetőleg lehetővé válik, hogy a borász az adatszolgáltatás helyén teljes körű tájékoztatást kapjon adatszolgáltatási kötelezettségeiről.
Tiffán Zsolt elmondta, az egy ablaknál történő adatszolgáltatás kívánatos a hazai borászok szempontjából, hiszen ez a fajta adatszolgáltatás nem elhanyagolható a borhamisítás és adóelkerülés elleni küzdelem szempontjából sem, hogy valamennyi vonatkozó adat egy rendszerben kerülne rögzítésre, amelyből az illetékes hatóságok (így a NAV, az Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) a megfelelő jogosultságokkal időveszteség nélkül tudnának hozzájutni a hatékony eljáráshoz szükséges adatokhoz.
Kiemelte, jelenleg az eljáró hatóságok számára a különböző forrásokból származó adatok beszerzése komoly nehézséggel jár, az adatok sok esetben érthetetlen eltéréseket mutatnak (pl.: befizetett forgalomba hozatali járulékok és a jövedéki nyilvántartások számai). Egységes rendszerben ezeknek az eltéréseknek a külön kutatása sem szükséges, a rendszer automatikusan érzékelhetné és jelezhetné a „természetellenes” eltéréseket (pl.: forgalomba hozott eredetvédett borok mennyisége és a termelő szőlőterületeinek nagysága).
Tiffán Zsolt álláspontja szerint szükséges a rendszer kialakításának során a vámhatóságként eljáró NAV, illetőleg a jövedéki adatgyűjtésre tekintettel a Nemzetgazdasági minisztérium bevonása. (Forrás: Baranya Megyei Önkormányzat / Pécs Ma)


Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme

Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme 

Az Alelí egy mediterrán vidékeken őshonos dísznövény - ezt a nevet adta a spanyol éttermének három Michelin-csillagot szerzett sztárséf, Dani García, aki Budapesten nyitotta meg brandjének legújabb egységét.
Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején

Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején 

Komplex élmények és különleges koktélok is várnak a Hilton Budapest tetején található White Raven skybarban.
Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon

Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon 

Átadták a skybart a WING fejlesztésű ibis&TRIBE Budapest Stadium Hotelben, teljes szolgáltatáspalettájával várja látogatóit a Libertyben lévő szálloda-duo.
Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben

Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben 

Május 15-én a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) vezetősége és tagsága a Gundel étteremben tartotta éves közgyűlését.
Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO

Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO 

A hely koncepciója a négy alapelem, a tűz, a víz, a föld, és a levegő köré rendeződött, ahol a vendég minden érzékszervére egyszerre hatnak a multikulturális gasztronómiai élmények.
Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?

Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?  

Azokat, akik sütögetni szoktak leginkább az ételek ízvilága, a jó idő, a társaság és a tűz hangulata csábítja a grillezésre.
Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán

Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán 

Művészet, kultúra és kikapcsolódás városlakóknak.
Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál 

A rajongók állítólag rohamosan felvásárolják a még piacon lévő készleteket.
BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait

BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait 

A BUD Wine címért öt kategóriában mérettettek meg a borászatok.
Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.