A borászok tehercsökkentést kérnek

Az import borok következetes ellenőrzését, az adminisztrációs terhek csökkentését, és együttműködő hivatalokat kér a kormánytól a borásztársadalom – hangzott el egy balatonlellei konferencián a Somogy Televízió tudósítása szerint. A jó szándékot érzik a kormány részéről, ám az elmúlt években olyan sok probléma halmozódott fel, hogy ezek megoldása nem megy egyik napról a másikra – jelentette ki Horváth Csaba, a Hegyközség Nemzeti Tanácsa (HNT) főtitkára.

Horváth szerint ha egy magyar borász egy tízliteres kanna bort el akar vinni a pincészetéből, akkor hivatalos zárral kell lezárnia a kannát, miközben Olaszországból a kamion 240 hektoliter borral mindenféle zárjegy nélkül bejöhet. „Jó lenne, ha ezek a szabályok, ha a kicsire vonatkoznak, akkor a nagyra is vonatkozzanak” – mondta Horváth Csaba.

Tisztában vannak a probléma súlyával és az elmúlt évben több intézkedést is tettek a hazai borászok és nedűik védelmében – állította Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára. Mint mondta „komoly konkrét ellenőrzésekre, s akár üzembezárásokra is sor került ezzel kapcsolatban”. Tavaly óta működik a másodlagos élelmiszervizsgálati rendszer, amelynek keretében, valamennyi nagyobb tételt import borok tekintetében be kell jelenteni az illetékes hatóságnak, s minden olyan típusú bejelentés után a hatóság az ellenőrzést el tudja végezni, és ha kockázatot lát, ezt meg is teszi – tette hozzá.

A borászok azt mondják, látják a kormány jó szándékát, ám olyan sok a probléma, hogy annak megoldása akár évekbe telhet. A szőlősgazdák többek között azt szeretnék, ha tovább csökkennének az adminisztrációs terhek, így könnyebb lenne az alkalmi munkavállalók bejelentése is. A hatóságoknak pedig nem akadályozniuk, hanem segíteniük kellene a borász munkáját – fogalmazták meg kritikájukat.(forrás: Agromonitor / Somogy TV)


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.