A borászok tehercsökkentést kérnek

Az import borok következetes ellenőrzését, az adminisztrációs terhek csökkentését, és együttműködő hivatalokat kér a kormánytól a borásztársadalom – hangzott el egy balatonlellei konferencián a Somogy Televízió tudósítása szerint. A jó szándékot érzik a kormány részéről, ám az elmúlt években olyan sok probléma halmozódott fel, hogy ezek megoldása nem megy egyik napról a másikra – jelentette ki Horváth Csaba, a Hegyközség Nemzeti Tanácsa (HNT) főtitkára.

Horváth szerint ha egy magyar borász egy tízliteres kanna bort el akar vinni a pincészetéből, akkor hivatalos zárral kell lezárnia a kannát, miközben Olaszországból a kamion 240 hektoliter borral mindenféle zárjegy nélkül bejöhet. „Jó lenne, ha ezek a szabályok, ha a kicsire vonatkoznak, akkor a nagyra is vonatkozzanak” – mondta Horváth Csaba.

Tisztában vannak a probléma súlyával és az elmúlt évben több intézkedést is tettek a hazai borászok és nedűik védelmében – állította Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára. Mint mondta „komoly konkrét ellenőrzésekre, s akár üzembezárásokra is sor került ezzel kapcsolatban”. Tavaly óta működik a másodlagos élelmiszervizsgálati rendszer, amelynek keretében, valamennyi nagyobb tételt import borok tekintetében be kell jelenteni az illetékes hatóságnak, s minden olyan típusú bejelentés után a hatóság az ellenőrzést el tudja végezni, és ha kockázatot lát, ezt meg is teszi – tette hozzá.

A borászok azt mondják, látják a kormány jó szándékát, ám olyan sok a probléma, hogy annak megoldása akár évekbe telhet. A szőlősgazdák többek között azt szeretnék, ha tovább csökkennének az adminisztrációs terhek, így könnyebb lenne az alkalmi munkavállalók bejelentése is. A hatóságoknak pedig nem akadályozniuk, hanem segíteniük kellene a borász munkáját – fogalmazták meg kritikájukat.(forrás: Agromonitor / Somogy TV)


Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.
NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon

NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.
Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját

Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját 

A kísérletre Dobos C. József cukrász halálának 100. évfordulójának tiszteletére került sor.
Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől

Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől 

Közös pizzázással támogatja a Virtuózok fiatal tehetségeit az Alelí Budapest étterem.
Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája

Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája 

A fináléban hat darab lángost fogyasztott el a korai mokpang influenszer.
Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál

Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál 

Budakalászon nyitotta meg 59. magyarországi egységét a gyorsétteremlánc.
Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.