A Csabagyöngyével kezdődött a szüret Európában

(MTI) - A dél-balatoni, korai érésű csabagyöngyével szerdán megkezdődött a szőlőszüret Európában, a jónak mondható idei termés átvételi ára a tavalyi 100 forintról 110 forintra emelkedett - mondta Varga Péter, a Varga Pincészet tulajdonos ügyvezetője az MTI-nek Ordacsehiben, a szüret indításakor.

A magyar nemesítésű, hungarikumnak számító csabagyöngyéből az országban egyedül a dél-balatoni borvidéken termelnek jelentős mennyiséget. A szőlőből a Varga Pincészet évente átlagosan 200 ezer palack bort állít elő. A szüretelést egy uniós forrásokból megvásárolt, közel százmillió forintos szőlő-kombájn is segíti, amely naponta akár 10 hektárról is képes betakarítani a szőlőt.
A csabagyöngyéből készülő fehérbort kíméletes hideg erjesztés és szűrés után érlelés nélkül palackozzák azonnal, így néhány hét múlva Európa első újboraként kerül a boltok polcaira.
A pincészet a csabagyöngyéből idén a tavalyihoz hasonló mennyiséget, mintegy 1000-1300 mázsát vásárol fel a balatoni gazdáktól. Az átvételi ár azért alakul kedvezően a jó termés ellenére, mert idén a muskotályos fajták virágzása nem jól sikerült, így ebben a fajtakörben nagyobb terméskiesésre számítanak a borászok.
A csabagyöngye termőterülete nem nőtt az utóbbi években, viszont az ültetvények megújításával hatékonyabb lett a termesztése. Míg a régebbi telepítésű ültetvényeken 60 mázsa szőlőt szüretelnek le hektáronként, addig az új telepítésűeken az idén már 80-90 mázsa, a következő években akár a 100 mázsa termésre számítanak.
Varga Péter az idei szőlőtermés egészéről szólva elmondta, benne van a lehetőség csúcsminőségű borok előállítására, ha a vénasszonyok nyara is kedvezően alakul, hiszen jó állapotban vannak az ültetvények: volt bőven napsütés, csapadék, és jelenleg is megfelelő a talajnedvesség.


Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.