A csírákkal továbbra is vigyázni kell

A háztartásokban és egyéb helyeken még lehetnek olyan magvak, amelyek vélhetően a németországi hasmenésjárványt okozták, ezért az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szerint (ÁNTSZ ) továbbra is azt ajánlja, mindenki kerülje a csírák fogyasztását. Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatása szerint "a Németországból induló, súlyos szövődményekkel járó hasmenéses járvány kórokozója egy korábban igen ritkán észlelt, O104:H4 szerotípusú E.coli" - adta hírül az Agromonitor.

Francia és német epidemiológiai vizsgálatok eredményei alapján a fertőzések legvalószínűbb forrásai a nyersen elfogyasztott, csíráztatásra használt görögszéna magok, míg kisebb számban emberről emberre terjedő másodlagos fertőzést is igazoltak - olvasható az ÁNTSZ közleményében.

Mint emlékeztettek, az Európai Bizottság július 5-i határozatában a forgalomból kivonta, átmenetileg megtiltotta az Egyiptomból származó bizonyos típusú magok behozatalát az Európai Unió országaiba. Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra is, hogy a korábbiakban megvásárolt magok, illetve az azokból termesztett csírák valószínűleg még jó ideig fellelhetők lesznek a háztartásokban, vagy egyéb helyeken, ezért esetleg további megbetegedések is előfordulhatnak.

Ennek elkerülése érdekében az ÁNTSZ azt javasolja, hogy mindenki kerülje a saját termesztésű csíráztatott magok, vagy vásárolt csírák nyersen fogyasztását. Mivel a magvak csomagolása során fennáll a "keresztszennyeződés" veszélye, nemcsak a csíráztatott görögszéna magokat és csírákat érdemes kerülni, hanem valamennyi, hőkezelés nélküli csíra fogyasztását.

Az ÁNTSZ emellett ismételten felhívta a figyelmet az általános személyi higiénés szabályok betartására, többek között a gyakori alapos kézmosásra. Az ételkészítéssel kapcsolatos higiénés szabályok és az alapvető élelmiszer-biztonsági előírások betartása kapcsán hangsúlyozták: az ételkészítéstől, kiszolgálástól tartózkodjanak azok, akik hányással, hasmenéssel járó megbetegedés tüneteit észlelték magukon. A gyümölcsöket, zöldségeket folyó vízben alaposan meg kell mosni, és amennyiben lehetséges meghámozni. A zöldségfélék és a húsok hőkezelése pedig többféle baktérium és vírus által okozott megbetegedést előzhet meg - írta az ÁNTSZ.

Németországban múlt csütörtökön jelentették be, hogy véget ért az EHEC-járvány. A Robert Koch országos járványügyi intézet nyilatkozata szerint új megbetegedések immár alig vannak, visszaszorult a különleges kóli bélbaktérium okozta, véres hasmenéssel járó kór.

A hivatalos mérleg szerint a május elején kitört járvány 51 halálos áldozatot követelt Németországban. A járványügyi intézet összesen 3602 fertőzéses megbetegedést regisztrált. Közülük 838-at tett ki azoknak a száma, akik a legsúlyosabb tünetekkel, a súlyos vérszegénységgel és veseelégtelenséggel járó, úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómával (HUS) küzdöttek.

A kórokozó terjedésével kapcsolatban a hatóságok még mindig nem jutottak egyértelmű következtetésre, a különböző nyers zöldségek után a növényi csírákra és ennek kapcsán egy alsó-szászországi biokertészetre terelődött a gyanú. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ egy közelmúltban közzétett jelentése szerint a járvány Egyiptomból 2009-ben és 2010-ben Európába is behozott görögszéna magokról indult. Emellett bebizonyosodott az is, hogy a járvány emberről emberre is terjedhet. (Agromonitor)


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.