A Dalai Láma szót emelt a kíméletlen hústermelés ellen

Kétnapos előadássorozatot tartott Budapesten a XIV. Dalai Láma. Őszentsége hallgatói kérdésre válaszolva foglalkozott a vegetarianizmussal és a mértéktelen hústermeléssel is.

Tendzin Gyaco, a XIV. Dalai Láma előadásait a szombati és vasárnapi napon összesen 22 ezren hallgatták a helyszínen, további 40 ezren pedig interneten követték az eseményeket.

A hallgatóság soraiból feltett kérdések egyikére válaszolva a 75 esztendős vallási vezető elmondta, hogy a vegetarianizmusnak évezredes hagyománya van, ezt a hagyományt mindenképpen tisztelnünk kell. Életének egy periódusában rövid ideig ő maga is mellőzte a húsfogyasztást, azonban ebben az időben olyan egészségkárosodást szenvedett (epehólyag problémák léptek fel nála), melynek következtében szükségessé vált, hogy ismételten húst fogyasszon.

Ugyanakkor Tendzin Gyaco hozzátette, hogy ma már szinte egyetlen lámakolostorban nem főznek húsételeket, és ezt a gyakorlatot követik a legtöbb tibeti településen is.

„Érkezett olyan kérés hozám, hogy engedélyezzem néhány településen a tojástermelés miatt a szárnyasok tenyésztését. Megkérdeztem, mi lesz a szárnyasokkal, ha már nem tojnak több tojást? Azt mondták, akkor továbbra is etetni fogják azokat. Mivel ez veszteséges vállalkozás lett volna, megkértem őket, ne tartsanak fenn szárnyas telepet. Ma már egyetlen tibeti településen sincsenek sertés, vagy szárnyas telepek és halgazdaságok. Persze azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Tibet egyes területei nem alkalmasak semmilyen mezőgazdasági termelésre, így az ott élők számára szinte kizárólag az állati eredetű élelmiszerek az elérhetők.”

Fontosnak tartotta kiemelni, hogy a vallási szempontokon túl a mértéktelen húsfogyasztást kiszolgáló hústermelés súlyos ökológiai problémákat okozhat. A világban hatalmas telepeken termelik a sertés, marha és szárnyas húst, és ezek az állatok mind szörnyű, természetellenes körülmények között élnek. Gyakran vegyszereket alkalmaznak a takarmányukban, csak hogy gyorsabban fejlődjenek. Aggasztónak nevezte a tengerek halállományának túlzott lehalászását is.

„Azt hiszem, ez egy helytelen tevékenység, és ezzel szemben az organikus termelés előtérbe helyezése lenne a kívánatos irány – tette hozzá a XIV. Dalai Láma.- Nem szabad elvárni, hogy az egész emberiség vegetariánussá váljon, de fontos lenne bizonyos önkorlátozás bevezetése a húsfogyasztásban és a hústermelében.”


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.