Tendzin Gyaco, a XIV. Dalai Láma előadásait a szombati és vasárnapi napon összesen 22 ezren hallgatták a helyszínen, további 40 ezren pedig interneten követték az eseményeket.
A hallgatóság soraiból feltett kérdések egyikére válaszolva a 75 esztendős vallási vezető elmondta, hogy a vegetarianizmusnak évezredes hagyománya van, ezt a hagyományt mindenképpen tisztelnünk kell. Életének egy periódusában rövid ideig ő maga is mellőzte a húsfogyasztást, azonban ebben az időben olyan egészségkárosodást szenvedett (epehólyag problémák léptek fel nála), melynek következtében szükségessé vált, hogy ismételten húst fogyasszon.
Ugyanakkor Tendzin Gyaco hozzátette, hogy ma már szinte egyetlen lámakolostorban nem főznek húsételeket, és ezt a gyakorlatot követik a legtöbb tibeti településen is.
„Érkezett olyan kérés hozám, hogy engedélyezzem néhány településen a tojástermelés miatt a szárnyasok tenyésztését. Megkérdeztem, mi lesz a szárnyasokkal, ha már nem tojnak több tojást? Azt mondták, akkor továbbra is etetni fogják azokat. Mivel ez veszteséges vállalkozás lett volna, megkértem őket, ne tartsanak fenn szárnyas telepet. Ma már egyetlen tibeti településen sincsenek sertés, vagy szárnyas telepek és halgazdaságok. Persze azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Tibet egyes területei nem alkalmasak semmilyen mezőgazdasági termelésre, így az ott élők számára szinte kizárólag az állati eredetű élelmiszerek az elérhetők.”
Fontosnak tartotta kiemelni, hogy a vallási szempontokon túl a mértéktelen húsfogyasztást kiszolgáló hústermelés súlyos ökológiai problémákat okozhat. A világban hatalmas telepeken termelik a sertés, marha és szárnyas húst, és ezek az állatok mind szörnyű, természetellenes körülmények között élnek. Gyakran vegyszereket alkalmaznak a takarmányukban, csak hogy gyorsabban fejlődjenek. Aggasztónak nevezte a tengerek halállományának túlzott lehalászását is.
„Azt hiszem, ez egy helytelen tevékenység, és ezzel szemben az organikus termelés előtérbe helyezése lenne a kívánatos irány – tette hozzá a XIV. Dalai Láma.- Nem szabad elvárni, hogy az egész emberiség vegetariánussá váljon, de fontos lenne bizonyos önkorlátozás bevezetése a húsfogyasztásban és a hústermelében.”