A Dalai Láma szót emelt a kíméletlen hústermelés ellen

Kétnapos előadássorozatot tartott Budapesten a XIV. Dalai Láma. Őszentsége hallgatói kérdésre válaszolva foglalkozott a vegetarianizmussal és a mértéktelen hústermeléssel is.

Tendzin Gyaco, a XIV. Dalai Láma előadásait a szombati és vasárnapi napon összesen 22 ezren hallgatták a helyszínen, további 40 ezren pedig interneten követték az eseményeket.

A hallgatóság soraiból feltett kérdések egyikére válaszolva a 75 esztendős vallási vezető elmondta, hogy a vegetarianizmusnak évezredes hagyománya van, ezt a hagyományt mindenképpen tisztelnünk kell. Életének egy periódusában rövid ideig ő maga is mellőzte a húsfogyasztást, azonban ebben az időben olyan egészségkárosodást szenvedett (epehólyag problémák léptek fel nála), melynek következtében szükségessé vált, hogy ismételten húst fogyasszon.

Ugyanakkor Tendzin Gyaco hozzátette, hogy ma már szinte egyetlen lámakolostorban nem főznek húsételeket, és ezt a gyakorlatot követik a legtöbb tibeti településen is.

„Érkezett olyan kérés hozám, hogy engedélyezzem néhány településen a tojástermelés miatt a szárnyasok tenyésztését. Megkérdeztem, mi lesz a szárnyasokkal, ha már nem tojnak több tojást? Azt mondták, akkor továbbra is etetni fogják azokat. Mivel ez veszteséges vállalkozás lett volna, megkértem őket, ne tartsanak fenn szárnyas telepet. Ma már egyetlen tibeti településen sincsenek sertés, vagy szárnyas telepek és halgazdaságok. Persze azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Tibet egyes területei nem alkalmasak semmilyen mezőgazdasági termelésre, így az ott élők számára szinte kizárólag az állati eredetű élelmiszerek az elérhetők.”

Fontosnak tartotta kiemelni, hogy a vallási szempontokon túl a mértéktelen húsfogyasztást kiszolgáló hústermelés súlyos ökológiai problémákat okozhat. A világban hatalmas telepeken termelik a sertés, marha és szárnyas húst, és ezek az állatok mind szörnyű, természetellenes körülmények között élnek. Gyakran vegyszereket alkalmaznak a takarmányukban, csak hogy gyorsabban fejlődjenek. Aggasztónak nevezte a tengerek halállományának túlzott lehalászását is.

„Azt hiszem, ez egy helytelen tevékenység, és ezzel szemben az organikus termelés előtérbe helyezése lenne a kívánatos irány – tette hozzá a XIV. Dalai Láma.- Nem szabad elvárni, hogy az egész emberiség vegetariánussá váljon, de fontos lenne bizonyos önkorlátozás bevezetése a húsfogyasztásban és a hústermelében.”


Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.