A Dalai Láma szót emelt a kíméletlen hústermelés ellen

Kétnapos előadássorozatot tartott Budapesten a XIV. Dalai Láma. Őszentsége hallgatói kérdésre válaszolva foglalkozott a vegetarianizmussal és a mértéktelen hústermeléssel is.

Tendzin Gyaco, a XIV. Dalai Láma előadásait a szombati és vasárnapi napon összesen 22 ezren hallgatták a helyszínen, további 40 ezren pedig interneten követték az eseményeket.

A hallgatóság soraiból feltett kérdések egyikére válaszolva a 75 esztendős vallási vezető elmondta, hogy a vegetarianizmusnak évezredes hagyománya van, ezt a hagyományt mindenképpen tisztelnünk kell. Életének egy periódusában rövid ideig ő maga is mellőzte a húsfogyasztást, azonban ebben az időben olyan egészségkárosodást szenvedett (epehólyag problémák léptek fel nála), melynek következtében szükségessé vált, hogy ismételten húst fogyasszon.

Ugyanakkor Tendzin Gyaco hozzátette, hogy ma már szinte egyetlen lámakolostorban nem főznek húsételeket, és ezt a gyakorlatot követik a legtöbb tibeti településen is.

„Érkezett olyan kérés hozám, hogy engedélyezzem néhány településen a tojástermelés miatt a szárnyasok tenyésztését. Megkérdeztem, mi lesz a szárnyasokkal, ha már nem tojnak több tojást? Azt mondták, akkor továbbra is etetni fogják azokat. Mivel ez veszteséges vállalkozás lett volna, megkértem őket, ne tartsanak fenn szárnyas telepet. Ma már egyetlen tibeti településen sincsenek sertés, vagy szárnyas telepek és halgazdaságok. Persze azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Tibet egyes területei nem alkalmasak semmilyen mezőgazdasági termelésre, így az ott élők számára szinte kizárólag az állati eredetű élelmiszerek az elérhetők.”

Fontosnak tartotta kiemelni, hogy a vallási szempontokon túl a mértéktelen húsfogyasztást kiszolgáló hústermelés súlyos ökológiai problémákat okozhat. A világban hatalmas telepeken termelik a sertés, marha és szárnyas húst, és ezek az állatok mind szörnyű, természetellenes körülmények között élnek. Gyakran vegyszereket alkalmaznak a takarmányukban, csak hogy gyorsabban fejlődjenek. Aggasztónak nevezte a tengerek halállományának túlzott lehalászását is.

„Azt hiszem, ez egy helytelen tevékenység, és ezzel szemben az organikus termelés előtérbe helyezése lenne a kívánatos irány – tette hozzá a XIV. Dalai Láma.- Nem szabad elvárni, hogy az egész emberiség vegetariánussá váljon, de fontos lenne bizonyos önkorlátozás bevezetése a húsfogyasztásban és a hústermelében.”


Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.