A gomba mindazonáltal étkezéskor nem nevezhető a húsok alternatívájának, mivel a fehérjetartalma alacsony. 3 unciában (kb. 85 gramm) csupán 3 gramm protein lakozik.
Mindamellett nincs ok az elkeseredésre! A gomba számos okból pompásan kiegészíti az ételeket és a fogásokat. Például
- mindenek előtt különösen kevés, bögrénként1 csupán 35 kalóriát tartalmaz
- jó káliumforrás, amely elemből bögrénként 500 milligrammot tartalmaz (ez a napi javasolt mennyiség 15 százaléka)
- gyakorlatilag nincs benne zsír
- finom
A ravasz fogyókúrázóknak ennen megtévesztésükre jó trükk lehet, ha például a darált marhahúsba némi szeletelt gombát helyeznek a kalória- és a zsírbevitel csökkentése céljából.
A gomba tészta ételekhez, omlettekhez és akár nyersen, salátákhoz is kiváló adalék.
A cikk a Fooducate írása alapján készült.
1. (angolul cup, amely amerikai mércével mérve kb. 237 ml)
Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám