A gombóc, a kaviár és a pezsgő esete a Gourmet fesztivállal

A gombóc, a kaviár és a pezsgő lesz a központi eleme az idei Gourmet fesztiválnak, amelyen a nemzetközi sztárséfek mellett a magyar gasztronómia legjobb éttermei, cukrászatai és pincészetei is bemutatkoznak május 17. és 20. között a Millenáris parkban.

Ez a rendezvény mára eljutott oda, hogy megtalálta a helyét mind a közönség, mind a szakma oldaláról - emelte ki az eseményt beharangozó hétfői sajtótájékoztatón Gerendai Károly, a program megálmodója. Hozzáfűzte: a seregszemle célja, hogy összehozza azokat az éttermeket, cukrászdákat, borászatokat, sörfőzőket, akik ma Magyarországon a legjobbat nyújtják a maguk területén és megpróbálja őket a szélesebb közönséghez is közelebb vinni.

Nemes Richárd főszervező kiemelte, hogy idén a kaviár, a pezsgő és a gombóc témában tart előadást és ad exkluzív ebédet, vacsorát mások mellett a világ 10. legjobb éttermének számító bécsi Steirereck séfje, Heinz Reitbauer, aki a színpadon öt gombás ételt készít majd el; Latin-Amerika legjobb női szakácsa, Kamilla Seidler, aki a bolíviai és latin-amerikai konyhát népszerűsíti majd; de jelen lesz az isztambuli Neolokal séfje Maksut Askar is, aki az anatóliai gasztronómiát értelmezi újra a színpadon és az általa készített exkluzív vacsorán egyaránt. Magyarországról workshopot tart mások mellett Sárközi Ákos, a Michelin-csillagos Borkonyha séfje; Jahni László, a Kistücsök séfje; Pataki Ádám cukrász vagy Pohner Ádám is, aki Magyarországot képviseli majd a júniusi, torinói Bocuse d'Or nemzetközi szakácsversenyen.

Az exkluzív ebédekre és vacsorákra előzetes regisztrációval lehet jelentkezni. Idén több ilyen lehetőség is nyílik, így például egy lengyel Bib Gourmand vacsorára hívja a vendégeket Varsó 4 Bib Gourmand étterme. Ezt a minősítést azok az éttermek kapják, amelyek kiváló minőséget nyújtanak mérsékelt árakon. A program különlegessége, hogy a négy lengyel étterem séfje most főz először együtt ebben a felállásban, nyolcfogásos menüjükhöz az éttermek séfjei és sommelier-i kínálnak magyar borokat. A vidéki ebéd sorozat a legizgalmasabb vidéki éttermeket mutatja be, de a legjobb fővárosi éttermeket is külön bontásban ismerheti meg a közönség.

Öt budapesti étterem séfje közösen egy ötfogásos menüt is készít a fesztivál közönségének, akiknek a borok helyett most kivételesen az ételekhez készített dzsúszokat és zöldségleveket szolgálnak fel. Fördős Zé egyszerű olasz ételeket főz, de készülnek a vezetésével a Street Kitchen konyhájában hamburgerek is, a gasztroszínpadon Szabadfi Szabolcs különleges pizzákat süt és leleplezi Édes Álom nevű süteményük receptjét Varga Margit és Erdős Melinda, a Zazzi két cukrásza.

Mindezeken túl bemutatkoznak a magyarországi borászatok, lesz kaviárspecialista, különleges rétes, és kóstolható lesz a Gerbeaud cukrászda alapításának 160. évfordulójára készített egyedi csokoládé is bonbon, táblás és torta változatban egyaránt. A két Michelin-csillagos Onyx séfje, Mészáros Ádám és Szabó Ádám keramikus is jelen lesz a rendezvényen; a séf szilvás gombócot, a keramikus az étel részeként megjelenő lebomló ökotányért készít a színpadon. A gyerekeket a Kerek Perec gasztronómiai játszótéren és a Chefparade főzőiskolában várják. A rendezvény végén átadják a tavaly alapított Gourmet-díjat is, amellyel a közönségszavaztok és egy szakmai zsűri döntése alapján a fesztivál legjobb kiállítóit és ételeit ismerik el.

Forrás: Vendég & Hotel/MTI


 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.