A gombóc, a kaviár és a pezsgő esete a Gourmet fesztivállal

A gombóc, a kaviár és a pezsgő lesz a központi eleme az idei Gourmet fesztiválnak, amelyen a nemzetközi sztárséfek mellett a magyar gasztronómia legjobb éttermei, cukrászatai és pincészetei is bemutatkoznak május 17. és 20. között a Millenáris parkban.

Ez a rendezvény mára eljutott oda, hogy megtalálta a helyét mind a közönség, mind a szakma oldaláról - emelte ki az eseményt beharangozó hétfői sajtótájékoztatón Gerendai Károly, a program megálmodója. Hozzáfűzte: a seregszemle célja, hogy összehozza azokat az éttermeket, cukrászdákat, borászatokat, sörfőzőket, akik ma Magyarországon a legjobbat nyújtják a maguk területén és megpróbálja őket a szélesebb közönséghez is közelebb vinni.

Nemes Richárd főszervező kiemelte, hogy idén a kaviár, a pezsgő és a gombóc témában tart előadást és ad exkluzív ebédet, vacsorát mások mellett a világ 10. legjobb éttermének számító bécsi Steirereck séfje, Heinz Reitbauer, aki a színpadon öt gombás ételt készít majd el; Latin-Amerika legjobb női szakácsa, Kamilla Seidler, aki a bolíviai és latin-amerikai konyhát népszerűsíti majd; de jelen lesz az isztambuli Neolokal séfje Maksut Askar is, aki az anatóliai gasztronómiát értelmezi újra a színpadon és az általa készített exkluzív vacsorán egyaránt. Magyarországról workshopot tart mások mellett Sárközi Ákos, a Michelin-csillagos Borkonyha séfje; Jahni László, a Kistücsök séfje; Pataki Ádám cukrász vagy Pohner Ádám is, aki Magyarországot képviseli majd a júniusi, torinói Bocuse d'Or nemzetközi szakácsversenyen.

Az exkluzív ebédekre és vacsorákra előzetes regisztrációval lehet jelentkezni. Idén több ilyen lehetőség is nyílik, így például egy lengyel Bib Gourmand vacsorára hívja a vendégeket Varsó 4 Bib Gourmand étterme. Ezt a minősítést azok az éttermek kapják, amelyek kiváló minőséget nyújtanak mérsékelt árakon. A program különlegessége, hogy a négy lengyel étterem séfje most főz először együtt ebben a felállásban, nyolcfogásos menüjükhöz az éttermek séfjei és sommelier-i kínálnak magyar borokat. A vidéki ebéd sorozat a legizgalmasabb vidéki éttermeket mutatja be, de a legjobb fővárosi éttermeket is külön bontásban ismerheti meg a közönség.

Öt budapesti étterem séfje közösen egy ötfogásos menüt is készít a fesztivál közönségének, akiknek a borok helyett most kivételesen az ételekhez készített dzsúszokat és zöldségleveket szolgálnak fel. Fördős Zé egyszerű olasz ételeket főz, de készülnek a vezetésével a Street Kitchen konyhájában hamburgerek is, a gasztroszínpadon Szabadfi Szabolcs különleges pizzákat süt és leleplezi Édes Álom nevű süteményük receptjét Varga Margit és Erdős Melinda, a Zazzi két cukrásza.

Mindezeken túl bemutatkoznak a magyarországi borászatok, lesz kaviárspecialista, különleges rétes, és kóstolható lesz a Gerbeaud cukrászda alapításának 160. évfordulójára készített egyedi csokoládé is bonbon, táblás és torta változatban egyaránt. A két Michelin-csillagos Onyx séfje, Mészáros Ádám és Szabó Ádám keramikus is jelen lesz a rendezvényen; a séf szilvás gombócot, a keramikus az étel részeként megjelenő lebomló ökotányért készít a színpadon. A gyerekeket a Kerek Perec gasztronómiai játszótéren és a Chefparade főzőiskolában várják. A rendezvény végén átadják a tavaly alapított Gourmet-díjat is, amellyel a közönségszavaztok és egy szakmai zsűri döntése alapján a fesztivál legjobb kiállítóit és ételeit ismerik el.

Forrás: Vendég & Hotel/MTI


Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.