A gombóc, a kaviár és a pezsgő esete a Gourmet fesztivállal

A gombóc, a kaviár és a pezsgő lesz a központi eleme az idei Gourmet fesztiválnak, amelyen a nemzetközi sztárséfek mellett a magyar gasztronómia legjobb éttermei, cukrászatai és pincészetei is bemutatkoznak május 17. és 20. között a Millenáris parkban.

Ez a rendezvény mára eljutott oda, hogy megtalálta a helyét mind a közönség, mind a szakma oldaláról - emelte ki az eseményt beharangozó hétfői sajtótájékoztatón Gerendai Károly, a program megálmodója. Hozzáfűzte: a seregszemle célja, hogy összehozza azokat az éttermeket, cukrászdákat, borászatokat, sörfőzőket, akik ma Magyarországon a legjobbat nyújtják a maguk területén és megpróbálja őket a szélesebb közönséghez is közelebb vinni.

Nemes Richárd főszervező kiemelte, hogy idén a kaviár, a pezsgő és a gombóc témában tart előadást és ad exkluzív ebédet, vacsorát mások mellett a világ 10. legjobb éttermének számító bécsi Steirereck séfje, Heinz Reitbauer, aki a színpadon öt gombás ételt készít majd el; Latin-Amerika legjobb női szakácsa, Kamilla Seidler, aki a bolíviai és latin-amerikai konyhát népszerűsíti majd; de jelen lesz az isztambuli Neolokal séfje Maksut Askar is, aki az anatóliai gasztronómiát értelmezi újra a színpadon és az általa készített exkluzív vacsorán egyaránt. Magyarországról workshopot tart mások mellett Sárközi Ákos, a Michelin-csillagos Borkonyha séfje; Jahni László, a Kistücsök séfje; Pataki Ádám cukrász vagy Pohner Ádám is, aki Magyarországot képviseli majd a júniusi, torinói Bocuse d'Or nemzetközi szakácsversenyen.

Az exkluzív ebédekre és vacsorákra előzetes regisztrációval lehet jelentkezni. Idén több ilyen lehetőség is nyílik, így például egy lengyel Bib Gourmand vacsorára hívja a vendégeket Varsó 4 Bib Gourmand étterme. Ezt a minősítést azok az éttermek kapják, amelyek kiváló minőséget nyújtanak mérsékelt árakon. A program különlegessége, hogy a négy lengyel étterem séfje most főz először együtt ebben a felállásban, nyolcfogásos menüjükhöz az éttermek séfjei és sommelier-i kínálnak magyar borokat. A vidéki ebéd sorozat a legizgalmasabb vidéki éttermeket mutatja be, de a legjobb fővárosi éttermeket is külön bontásban ismerheti meg a közönség.

Öt budapesti étterem séfje közösen egy ötfogásos menüt is készít a fesztivál közönségének, akiknek a borok helyett most kivételesen az ételekhez készített dzsúszokat és zöldségleveket szolgálnak fel. Fördős Zé egyszerű olasz ételeket főz, de készülnek a vezetésével a Street Kitchen konyhájában hamburgerek is, a gasztroszínpadon Szabadfi Szabolcs különleges pizzákat süt és leleplezi Édes Álom nevű süteményük receptjét Varga Margit és Erdős Melinda, a Zazzi két cukrásza.

Mindezeken túl bemutatkoznak a magyarországi borászatok, lesz kaviárspecialista, különleges rétes, és kóstolható lesz a Gerbeaud cukrászda alapításának 160. évfordulójára készített egyedi csokoládé is bonbon, táblás és torta változatban egyaránt. A két Michelin-csillagos Onyx séfje, Mészáros Ádám és Szabó Ádám keramikus is jelen lesz a rendezvényen; a séf szilvás gombócot, a keramikus az étel részeként megjelenő lebomló ökotányért készít a színpadon. A gyerekeket a Kerek Perec gasztronómiai játszótéren és a Chefparade főzőiskolában várják. A rendezvény végén átadják a tavaly alapított Gourmet-díjat is, amellyel a közönségszavaztok és egy szakmai zsűri döntése alapján a fesztivál legjobb kiállítóit és ételeit ismerik el.

Forrás: Vendég & Hotel/MTI


Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.