A Heimann fiú vihette haza az Aranygyűrűt

Lezárult a pályázat, március 9-én hirdettek nyertest ünnepélyes gálavacsora keretében a Pannónia Női Borrend tagjai, ahol átadták a 14 karátos Pannónia Aranygyűrűt az idei fiatal borász győztesnek, ifj. Heimann Zoltánnak, Szekszárdról.

Nyolc éve alapították a női borrend tagjai a díjat, idén 11-en pályáztak az ország számos pontjáról, és annyi különbség volt a korábbi pályázat kiírásoktól, hogy most nem írásban kellett bemutatkozni az elküldött borok mellé a fiatal borászoknak, hanem 5 perces videóban. Na, ez volt, amin többen elvéreztek, hallom a bírálóbizottság tagjaitól a Gerbeaud Ház Atrium termében megtartott ünnepélyes gálavacsora alkalmával.

Mind a tizenegy pályázó különben meghívást kapott az eseményre, közülük elsőként a haramadik helyezettet, egy mádi fiatal borászlányt, Zsirai Katalint jutalmaztak, és akinek ismerősen cseng a név, nem véletlen, a Zsirai Pincészet Tokaj-Hegyalja egyik feljövőben lévő családi vállalkozása. Ő fahordóban érlelt 2015-ös Birtok Hárslevelűt nevezett a versenyre, amely erősen vaníliás jegyeket hordoz, hangsúlyozottan ásványos a talaj okán, és nem mellesleg a mádi borászhölgy kedvenc bora.

Második helyezést ért el a Béres Szőlőbirtok ifjú borász csillaga, Jarecsni János Erdőbényéről, aki körtés jegyeket hordozó, hárslevelű és furmint házasításával készült, szép savgerinccel rendelkező Nap Arany borát nevezte a versenybe. Tőle hallhattuk a bemutatkozó videóban, hogy a bor nem a pincében, hanem kint, a szőlőben születik, és dől el alapvetően, hogy milyen lesz.

Első helyezett pedig, és az idei verseny abszolút győztese ifj. Heimann Zoltán lett Szekszárdról, akinek neve ha ismerősen cseng a bort szeretők és ismerők körében – az korántsem a véletlen műve. Ő szakmai életútjáról számolt be a videójában, kiderült, külföldi tanulmányútja után 2012-ben tért haza a családi birtokra, és imádatának tárgya a bikavér, a kadarka és a kékfrankos. Klónszelekcióról, kedves, gyengéd, szerethető borokról hallhattunk még, és ami szerencse, meg is kóstolhattuk győztes kadarkáját az est folyamán (visszakóstolással akár többször is).


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.