A jövőben felválthatná a vajat a rovarzsír

Legalábbis ökológiai, illetve egészségügyi szempontból mindenképpen indokolt lenne a csere. Egy új tanulmány szerint a jövőben a rovarzsír helyettesíthetné a vajat.

Rovarzsír kóstoltatással kóstolgattak íztesztelőket a belgiumi Genti Egyetem tudósai. A kutatók azt próbálták kideríteni, hogy az ízeltlábúakból származó anyag a jövőben pótolhatná-e a vajat.

A kísérletben felhasznált élelmiszerek mindegyikéből háromféle verziót szolgáltak fel a résztvevő önkéntesek számára. Az egyik kizárólag hagyományos vaj felhasználásával készült, a másik kettő azonban negyed- illetőleg fele részben már fekete katonalegyek lárváiból készült rovarzsírt is tartalmazott.


A vizsgálati alanyok íz tekintetében, a gofrik esetében például egyik verziót sem tudták megkülönböztetni egymástól.

Daylan Tzompa-Sosa, a tanulmányt jegyző egyik tudós szerint a rovarok ökológiai lábnyoma a többi élelmiszerforrásnak számító állaténál sokkal kisebb. A rovartenyésztésre akár óriási volumenben itt Európában is lehetőség nyílik, és így a szállítmányozás szénlábnyomát is csökkenteni lehet.

A környezetvédelmi aspektus mellett az egészségügyi hatások mellett sem lehet szó nélkül elmenni. A rovarzsír laurinsavat tartalmaz, aminek köszönhetően könnyebben lehet megemészteni a vajnál, és így előnyösebb táplálkozási tulajdonságokkal rendelkezik nála. Ha mindez nem lenne elég, a laurinsav bizonyos antibakteriális, antimikrobiális és gombaölő adottságokat is magáénak tudhat. Ez azt jelenti, hogy némely káros hatású mikroorganizmust lépten-nyomon akár maradéktalanul is száműzhet az emberi szervezetből.

Forrás: Store insider


Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.