A jövőben felválthatná a vajat a rovarzsír

Legalábbis ökológiai, illetve egészségügyi szempontból mindenképpen indokolt lenne a csere. Egy új tanulmány szerint a jövőben a rovarzsír helyettesíthetné a vajat.

Rovarzsír kóstoltatással kóstolgattak íztesztelőket a belgiumi Genti Egyetem tudósai. A kutatók azt próbálták kideríteni, hogy az ízeltlábúakból származó anyag a jövőben pótolhatná-e a vajat.

A kísérletben felhasznált élelmiszerek mindegyikéből háromféle verziót szolgáltak fel a résztvevő önkéntesek számára. Az egyik kizárólag hagyományos vaj felhasználásával készült, a másik kettő azonban negyed- illetőleg fele részben már fekete katonalegyek lárváiból készült rovarzsírt is tartalmazott.


A vizsgálati alanyok íz tekintetében, a gofrik esetében például egyik verziót sem tudták megkülönböztetni egymástól.

Daylan Tzompa-Sosa, a tanulmányt jegyző egyik tudós szerint a rovarok ökológiai lábnyoma a többi élelmiszerforrásnak számító állaténál sokkal kisebb. A rovartenyésztésre akár óriási volumenben itt Európában is lehetőség nyílik, és így a szállítmányozás szénlábnyomát is csökkenteni lehet.

A környezetvédelmi aspektus mellett az egészségügyi hatások mellett sem lehet szó nélkül elmenni. A rovarzsír laurinsavat tartalmaz, aminek köszönhetően könnyebben lehet megemészteni a vajnál, és így előnyösebb táplálkozási tulajdonságokkal rendelkezik nála. Ha mindez nem lenne elég, a laurinsav bizonyos antibakteriális, antimikrobiális és gombaölő adottságokat is magáénak tudhat. Ez azt jelenti, hogy némely káros hatású mikroorganizmust lépten-nyomon akár maradéktalanul is száműzhet az emberi szervezetből.

Forrás: Store insider


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.