A kávé lenne a csodaszer az elhízás ellen?

Nottinghami tudósok újabb jótékony hatásait fedezhették fel a közkedvelt, markáns ízű italnak.

A Nottinghami Egyetem (Egyesült Királyság) tudósai felfedezték, hogy napi egy csésze kávé segítséget nyújthat az elhízás és a cukorbetegség elleni küzdelemben.

„Ez az első tanulmány, amely kimutatta, hogy nagyjából egy csésze kávé közvetlen hatást gyakorolhat a [testünkben megtalálható] barna zsír funkcióira.” – fogalmazott Michael Symonds professzor, a kutatás társvezetője.

A „barna zsír” olyan zsír, amely elégeti a kalóriákat, és közben testhőt termel. A kutatók idáig úgy tudták, hogy ez az anyag csak csecsemők és bizonyos (egyéb) emlősök szervezetében fordul elő, ám most kiderült, hogy felnőtt emberek testében is jelen van.


A jól ismert „fehér zsír” barna megfelelőjével ellentétben elraktározza a fölösleges kalóriákat.

Az alacsonyabb testtömeg index-szel rendelkező emberek szervezetében több a barna zsír.
Amint az embereken végzett vizsgálatokból kiderült, a fehér zsír elégetésében közreműködő barna zsír stimulálásával a kávé potenciálisan segíthet megelőzni az elhízást és a diabéteszt is. Mostanáig nem volt ismert „mesterséges” segédeszköze a barna zsír stimulálásának. Termikus képalkotással azonban most kimutatták, hogy kávéivás után a barna zsír forróbb lesz, ami azt jelenti, hogy fokozottabb kalóriaégetésbe kezdett.

A kutatók egyelőre nem tudják, hogy a koffein vagy a kávé egyéb összetevője pörgeti fel a mechanizmust. Ha sikerülne beazonosítani a jótékony hatást kifejtő anyagot, izolálni lehetne, és akár terápiás célokra is fel lehetne használni.

Forrás: Store Insider


Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.