A kávé lenne a csodaszer az elhízás ellen?

Nottinghami tudósok újabb jótékony hatásait fedezhették fel a közkedvelt, markáns ízű italnak.

A Nottinghami Egyetem (Egyesült Királyság) tudósai felfedezték, hogy napi egy csésze kávé segítséget nyújthat az elhízás és a cukorbetegség elleni küzdelemben.

„Ez az első tanulmány, amely kimutatta, hogy nagyjából egy csésze kávé közvetlen hatást gyakorolhat a [testünkben megtalálható] barna zsír funkcióira.” – fogalmazott Michael Symonds professzor, a kutatás társvezetője.

A „barna zsír” olyan zsír, amely elégeti a kalóriákat, és közben testhőt termel. A kutatók idáig úgy tudták, hogy ez az anyag csak csecsemők és bizonyos (egyéb) emlősök szervezetében fordul elő, ám most kiderült, hogy felnőtt emberek testében is jelen van.


A jól ismert „fehér zsír” barna megfelelőjével ellentétben elraktározza a fölösleges kalóriákat.

Az alacsonyabb testtömeg index-szel rendelkező emberek szervezetében több a barna zsír.
Amint az embereken végzett vizsgálatokból kiderült, a fehér zsír elégetésében közreműködő barna zsír stimulálásával a kávé potenciálisan segíthet megelőzni az elhízást és a diabéteszt is. Mostanáig nem volt ismert „mesterséges” segédeszköze a barna zsír stimulálásának. Termikus képalkotással azonban most kimutatták, hogy kávéivás után a barna zsír forróbb lesz, ami azt jelenti, hogy fokozottabb kalóriaégetésbe kezdett.

A kutatók egyelőre nem tudják, hogy a koffein vagy a kávé egyéb összetevője pörgeti fel a mechanizmust. Ha sikerülne beazonosítani a jótékony hatást kifejtő anyagot, izolálni lehetne, és akár terápiás célokra is fel lehetne használni.

Forrás: Store Insider


 Magyarországra érkezik Dél-Korea vezető élelmiszeripari vállalata

Magyarországra érkezik Dél-Korea vezető élelmiszeripari vállalata 

Dél-Korea vezető élelmiszeripari vállalata, a CJ Foods, zöldmezős fejlesztés keretében készételgyártó üzemet és logisztikai központot épít Dunavarsányban.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.