A kávé lenne a csodaszer az elhízás ellen?

Nottinghami tudósok újabb jótékony hatásait fedezhették fel a közkedvelt, markáns ízű italnak.

A Nottinghami Egyetem (Egyesült Királyság) tudósai felfedezték, hogy napi egy csésze kávé segítséget nyújthat az elhízás és a cukorbetegség elleni küzdelemben.

„Ez az első tanulmány, amely kimutatta, hogy nagyjából egy csésze kávé közvetlen hatást gyakorolhat a [testünkben megtalálható] barna zsír funkcióira.” – fogalmazott Michael Symonds professzor, a kutatás társvezetője.

A „barna zsír” olyan zsír, amely elégeti a kalóriákat, és közben testhőt termel. A kutatók idáig úgy tudták, hogy ez az anyag csak csecsemők és bizonyos (egyéb) emlősök szervezetében fordul elő, ám most kiderült, hogy felnőtt emberek testében is jelen van.


A jól ismert „fehér zsír” barna megfelelőjével ellentétben elraktározza a fölösleges kalóriákat.

Az alacsonyabb testtömeg index-szel rendelkező emberek szervezetében több a barna zsír.
Amint az embereken végzett vizsgálatokból kiderült, a fehér zsír elégetésében közreműködő barna zsír stimulálásával a kávé potenciálisan segíthet megelőzni az elhízást és a diabéteszt is. Mostanáig nem volt ismert „mesterséges” segédeszköze a barna zsír stimulálásának. Termikus képalkotással azonban most kimutatták, hogy kávéivás után a barna zsír forróbb lesz, ami azt jelenti, hogy fokozottabb kalóriaégetésbe kezdett.

A kutatók egyelőre nem tudják, hogy a koffein vagy a kávé egyéb összetevője pörgeti fel a mechanizmust. Ha sikerülne beazonosítani a jótékony hatást kifejtő anyagot, izolálni lehetne, és akár terápiás célokra is fel lehetne használni.

Forrás: Store Insider


Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.