A kávé lenne a csodaszer az elhízás ellen?

Nottinghami tudósok újabb jótékony hatásait fedezhették fel a közkedvelt, markáns ízű italnak.

A Nottinghami Egyetem (Egyesült Királyság) tudósai felfedezték, hogy napi egy csésze kávé segítséget nyújthat az elhízás és a cukorbetegség elleni küzdelemben.

„Ez az első tanulmány, amely kimutatta, hogy nagyjából egy csésze kávé közvetlen hatást gyakorolhat a [testünkben megtalálható] barna zsír funkcióira.” – fogalmazott Michael Symonds professzor, a kutatás társvezetője.

A „barna zsír” olyan zsír, amely elégeti a kalóriákat, és közben testhőt termel. A kutatók idáig úgy tudták, hogy ez az anyag csak csecsemők és bizonyos (egyéb) emlősök szervezetében fordul elő, ám most kiderült, hogy felnőtt emberek testében is jelen van.


A jól ismert „fehér zsír” barna megfelelőjével ellentétben elraktározza a fölösleges kalóriákat.

Az alacsonyabb testtömeg index-szel rendelkező emberek szervezetében több a barna zsír.
Amint az embereken végzett vizsgálatokból kiderült, a fehér zsír elégetésében közreműködő barna zsír stimulálásával a kávé potenciálisan segíthet megelőzni az elhízást és a diabéteszt is. Mostanáig nem volt ismert „mesterséges” segédeszköze a barna zsír stimulálásának. Termikus képalkotással azonban most kimutatták, hogy kávéivás után a barna zsír forróbb lesz, ami azt jelenti, hogy fokozottabb kalóriaégetésbe kezdett.

A kutatók egyelőre nem tudják, hogy a koffein vagy a kávé egyéb összetevője pörgeti fel a mechanizmust. Ha sikerülne beazonosítani a jótékony hatást kifejtő anyagot, izolálni lehetne, és akár terápiás célokra is fel lehetne használni.

Forrás: Store Insider


Jön a Balaton Fagyija választás

Jön a Balaton Fagyija választás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást, méghozzá egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.