A kávé lenne a csodaszer az elhízás ellen?

Nottinghami tudósok újabb jótékony hatásait fedezhették fel a közkedvelt, markáns ízű italnak.

A Nottinghami Egyetem (Egyesült Királyság) tudósai felfedezték, hogy napi egy csésze kávé segítséget nyújthat az elhízás és a cukorbetegség elleni küzdelemben.

„Ez az első tanulmány, amely kimutatta, hogy nagyjából egy csésze kávé közvetlen hatást gyakorolhat a [testünkben megtalálható] barna zsír funkcióira.” – fogalmazott Michael Symonds professzor, a kutatás társvezetője.

A „barna zsír” olyan zsír, amely elégeti a kalóriákat, és közben testhőt termel. A kutatók idáig úgy tudták, hogy ez az anyag csak csecsemők és bizonyos (egyéb) emlősök szervezetében fordul elő, ám most kiderült, hogy felnőtt emberek testében is jelen van.


A jól ismert „fehér zsír” barna megfelelőjével ellentétben elraktározza a fölösleges kalóriákat.

Az alacsonyabb testtömeg index-szel rendelkező emberek szervezetében több a barna zsír.
Amint az embereken végzett vizsgálatokból kiderült, a fehér zsír elégetésében közreműködő barna zsír stimulálásával a kávé potenciálisan segíthet megelőzni az elhízást és a diabéteszt is. Mostanáig nem volt ismert „mesterséges” segédeszköze a barna zsír stimulálásának. Termikus képalkotással azonban most kimutatták, hogy kávéivás után a barna zsír forróbb lesz, ami azt jelenti, hogy fokozottabb kalóriaégetésbe kezdett.

A kutatók egyelőre nem tudják, hogy a koffein vagy a kávé egyéb összetevője pörgeti fel a mechanizmust. Ha sikerülne beazonosítani a jótékony hatást kifejtő anyagot, izolálni lehetne, és akár terápiás célokra is fel lehetne használni.

Forrás: Store Insider


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.