A klímaváltozás miatt drágább lesz a sör?

Az aszályok gyakoriságának növekedése közvetlenül befolyásolja a termesztett komló mennyiségét és minőségét, vagyis növeli majd a kész sör árát is – írja a Sky News.

Egy, a Natural Communications nevű folyóiratban megjelent tanulmány azt állítja, hogy a globális felmelegedés miatt a komló termelési költségei növekszenek, amiből az következik, hogy a jövőben drágább lesz a sör.

Mivel a komló adja a sör jellegzetes ízét és illatát, korántsem mindegy, mennyit és mennyiért tudnak megtermelni a gazdálkodók.

A kutatás „a tradicionális aromakomlók minőségének és mennyiségének éghajlat okozta romlását bizonyítja Európa-szerte, és sürgős alkalmazkodási intézkedésekre sarkallja a nemzetközi piacokat, hogy stabilan tudják kezelni helyzetet”. A tanulmány hozzátette: „minden forgatókönyv a komlóhozam 12-35%-os csökkenését jelezte előre 2021-2050 között Európa összes jelentősebb komlótermesztő régiójában”. 

A sör ízét és illatát a komlóban lévő alfasav befolyásolja, de a kutatók modellje szerint ennek az anyagnak az aránya is csökken majd mintegy 20-31 százalékkal. A komlótermelés visszaesése Szlovéniában, Portugáliában és Spanyolországban érezteti majd legjobban a hatását – áll a jelentésben. Ezért most a gazdáknak megoldást kell találniuk arra, hogy alkalmazkodjanak az éghajlatváltozáshoz.

Elolvasom a folytatást a Blikk.hu-n >>

Forrás: Blikk.hu / Sky News


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.