A klímaváltozás miatt drágább lesz a sör?

Az aszályok gyakoriságának növekedése közvetlenül befolyásolja a termesztett komló mennyiségét és minőségét, vagyis növeli majd a kész sör árát is – írja a Sky News.

Egy, a Natural Communications nevű folyóiratban megjelent tanulmány azt állítja, hogy a globális felmelegedés miatt a komló termelési költségei növekszenek, amiből az következik, hogy a jövőben drágább lesz a sör.

Mivel a komló adja a sör jellegzetes ízét és illatát, korántsem mindegy, mennyit és mennyiért tudnak megtermelni a gazdálkodók.

A kutatás „a tradicionális aromakomlók minőségének és mennyiségének éghajlat okozta romlását bizonyítja Európa-szerte, és sürgős alkalmazkodási intézkedésekre sarkallja a nemzetközi piacokat, hogy stabilan tudják kezelni helyzetet”. A tanulmány hozzátette: „minden forgatókönyv a komlóhozam 12-35%-os csökkenését jelezte előre 2021-2050 között Európa összes jelentősebb komlótermesztő régiójában”. 

A sör ízét és illatát a komlóban lévő alfasav befolyásolja, de a kutatók modellje szerint ennek az anyagnak az aránya is csökken majd mintegy 20-31 százalékkal. A komlótermelés visszaesése Szlovéniában, Portugáliában és Spanyolországban érezteti majd legjobban a hatását – áll a jelentésben. Ezért most a gazdáknak megoldást kell találniuk arra, hogy alkalmazkodjanak az éghajlatváltozáshoz.

Elolvasom a folytatást a Blikk.hu-n >>

Forrás: Blikk.hu / Sky News


Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.