Egy kanadai vizsgálat szerint a vércukorszint számos esetben drasztikusan csökkenthető, ha az ember krumpli vagy rizs helyett lencsét eszik.
Az egészséges felnőttek jelentősen csökkenthetik a vércukorszintjüket, ha a krumplihoz és a rizshez hasonló, keményítőben gazdag élelmiszereket lencsével helyettesítik az étrendjükben, állapította meg a kanadai Guelph-i Egyetemen (University of Guelph) folytatott egyik tanulmány.
Amint az ismeretes, a lencse egy fehérjében dúskáló hüvelyes zöldség.
A vizsgálatban 24, semmilyen ismert egészségügyi problémával nem küszködő felnőtt vett részt.
A kutatók először megmérték a résztvevők vércukorszintjét, majd pedig négy csoportra osztották őket. Az első csapatnak pusztán fehér rizst, a másodiknak fele-fele arányban nagy szemű zöld lencsét és fehér rizst, a harmadiknak fele-fele arányban kis szemű zöld lencsét és fehér rizst, a negyediknek pedig fele-fele arányban vöröslencsét és fehér rizst szolgáltak fel. Az étkezés után két órával ismét megmérték a vizsgálati alanyok vércukorszintjét.
A kutatók ezt követően ugyanezen arányokkal, ám a rizst fehér burgonyával helyettesítve megismételték a folyamatot.
Azoknál az embereknél, akiknek menüjében a rizs mellett bármilyen lencse szerepelt, a vércukorszint 20 százalékkal esett.
Azoknál, akik fél adag krumpli mellett bármilyen lencsét ettek, a vércukorszint 35 százalékot zuhant.
Mind ennek az az oka, hogy a lencse lelassítja az emésztést, és így a cukor is lassabban „hatol be” a véráramba.
Forrás: Élelmiszer Online