A lencse csökkentheti a vércukorszintet

Egy 24 emberen végzett kanadai vizsgálat legalábbis határozottan erre a megállapításra jutott.

Egy kanadai vizsgálat szerint a vércukorszint számos esetben drasztikusan csökkenthető, ha az ember krumpli vagy rizs helyett lencsét eszik.

Az egészséges felnőttek jelentősen csökkenthetik a vércukorszintjüket, ha a krumplihoz és a rizshez hasonló, keményítőben gazdag élelmiszereket lencsével helyettesítik az étrendjükben, állapította meg a kanadai Guelph-i Egyetemen (University of Guelph) folytatott egyik tanulmány.

Amint az ismeretes, a lencse egy fehérjében dúskáló hüvelyes zöldség.


A vizsgálatban 24, semmilyen ismert egészségügyi problémával nem küszködő felnőtt vett részt.

A kutatók először megmérték a résztvevők vércukorszintjét, majd pedig négy csoportra osztották őket. Az első csapatnak pusztán fehér rizst, a másodiknak fele-fele arányban nagy szemű zöld lencsét és fehér rizst, a harmadiknak fele-fele arányban kis szemű zöld lencsét és fehér rizst, a negyediknek pedig fele-fele arányban vöröslencsét és fehér rizst szolgáltak fel. Az étkezés után két órával ismét megmérték a vizsgálati alanyok vércukorszintjét.

A kutatók ezt követően ugyanezen arányokkal, ám a rizst fehér burgonyával helyettesítve megismételték a folyamatot.

Azoknál az embereknél, akiknek menüjében a rizs mellett bármilyen lencse szerepelt, a vércukorszint 20 százalékkal esett.

Azoknál, akik fél adag krumpli mellett bármilyen lencsét ettek, a vércukorszint 35 százalékot zuhant.
Mind ennek az az oka, hogy a lencse lelassítja az emésztést, és így a cukor is lassabban „hatol be” a véráramba.

Forrás: Élelmiszer Online


A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Tojásválság az USA-ban

Tojásválság az USA-ban 

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatai alapján a tojás ára soha nem látott magasságokba emelkedett az elmúlt hónapokban.
Idén is megtartják a Budafoki Pincejárat borral, pezsgővel bélelt programjait

Idén is megtartják a Budafoki Pincejárat borral, pezsgővel bélelt programjait 

Idén bemutatják Budapest Bornegyedének gazdag hagyományait, művészeti értékeit és a pezsgő- és borkultúra új irányvonalait.
Leáldozóban a fine dining népszerűsége, feljövőben a cukrászdák rangja

Leáldozóban a fine dining népszerűsége, feljövőben a cukrászdák rangja 

Sok minden kiderült az egyik vendéglátással, rendezvényszervezéssel és hotelüzemeltetéssel foglalkozó cég megbízására  2024 őszén elkészült kutatásból.
Kávé, költészet, képzőművészet

Kávé, költészet, képzőművészet 

Rendhagyó italbemutató a pesti Dorottya utcai Edison & Jupiter speciality kávézóban.
Százféle fánk a Fánkfesztiválon

Százféle fánk a Fánkfesztiválon 

Karneváli programokkal várják idén is a résztvevőket.
Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón

Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón 

Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával találkozhat a közönség a 15. Furmint Február Nagy Kóstolón csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe

Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe 

Egy 193 éves olasz malom, hagyományok, innováció és egy jó adag magyar szenvedély.
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt 

Az a biztos, ami már a tárolókban van.
Valentin-nap a város felett

Valentin-nap a város felett 

Valentin-napi élmények a Matild Palotában.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.