A lencse csökkentheti a vércukorszintet

Egy 24 emberen végzett kanadai vizsgálat legalábbis határozottan erre a megállapításra jutott.

Egy kanadai vizsgálat szerint a vércukorszint számos esetben drasztikusan csökkenthető, ha az ember krumpli vagy rizs helyett lencsét eszik.

Az egészséges felnőttek jelentősen csökkenthetik a vércukorszintjüket, ha a krumplihoz és a rizshez hasonló, keményítőben gazdag élelmiszereket lencsével helyettesítik az étrendjükben, állapította meg a kanadai Guelph-i Egyetemen (University of Guelph) folytatott egyik tanulmány.

Amint az ismeretes, a lencse egy fehérjében dúskáló hüvelyes zöldség.


A vizsgálatban 24, semmilyen ismert egészségügyi problémával nem küszködő felnőtt vett részt.

A kutatók először megmérték a résztvevők vércukorszintjét, majd pedig négy csoportra osztották őket. Az első csapatnak pusztán fehér rizst, a másodiknak fele-fele arányban nagy szemű zöld lencsét és fehér rizst, a harmadiknak fele-fele arányban kis szemű zöld lencsét és fehér rizst, a negyediknek pedig fele-fele arányban vöröslencsét és fehér rizst szolgáltak fel. Az étkezés után két órával ismét megmérték a vizsgálati alanyok vércukorszintjét.

A kutatók ezt követően ugyanezen arányokkal, ám a rizst fehér burgonyával helyettesítve megismételték a folyamatot.

Azoknál az embereknél, akiknek menüjében a rizs mellett bármilyen lencse szerepelt, a vércukorszint 20 százalékkal esett.

Azoknál, akik fél adag krumpli mellett bármilyen lencsét ettek, a vércukorszint 35 százalékot zuhant.
Mind ennek az az oka, hogy a lencse lelassítja az emésztést, és így a cukor is lassabban „hatol be” a véráramba.

Forrás: Élelmiszer Online


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.