A lencse csökkentheti a vércukorszintet

Egy 24 emberen végzett kanadai vizsgálat legalábbis határozottan erre a megállapításra jutott.

Egy kanadai vizsgálat szerint a vércukorszint számos esetben drasztikusan csökkenthető, ha az ember krumpli vagy rizs helyett lencsét eszik.

Az egészséges felnőttek jelentősen csökkenthetik a vércukorszintjüket, ha a krumplihoz és a rizshez hasonló, keményítőben gazdag élelmiszereket lencsével helyettesítik az étrendjükben, állapította meg a kanadai Guelph-i Egyetemen (University of Guelph) folytatott egyik tanulmány.

Amint az ismeretes, a lencse egy fehérjében dúskáló hüvelyes zöldség.


A vizsgálatban 24, semmilyen ismert egészségügyi problémával nem küszködő felnőtt vett részt.

A kutatók először megmérték a résztvevők vércukorszintjét, majd pedig négy csoportra osztották őket. Az első csapatnak pusztán fehér rizst, a másodiknak fele-fele arányban nagy szemű zöld lencsét és fehér rizst, a harmadiknak fele-fele arányban kis szemű zöld lencsét és fehér rizst, a negyediknek pedig fele-fele arányban vöröslencsét és fehér rizst szolgáltak fel. Az étkezés után két órával ismét megmérték a vizsgálati alanyok vércukorszintjét.

A kutatók ezt követően ugyanezen arányokkal, ám a rizst fehér burgonyával helyettesítve megismételték a folyamatot.

Azoknál az embereknél, akiknek menüjében a rizs mellett bármilyen lencse szerepelt, a vércukorszint 20 százalékkal esett.

Azoknál, akik fél adag krumpli mellett bármilyen lencsét ettek, a vércukorszint 35 százalékot zuhant.
Mind ennek az az oka, hogy a lencse lelassítja az emésztést, és így a cukor is lassabban „hatol be” a véráramba.

Forrás: Élelmiszer Online


Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.
Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében

Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében 

Országos ellenőrzés lesz a főszezonban bizonyos vendéglátóhelyeken.
Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait

Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait 

Az idei pálinkafesztiválon az év gyümölcse a cseresznye, így külön kategóriaként bírálta a szakmai zsűri a cseresznyepálinkával töltött 27 bonbont.
Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.