A mindent tudó séfkés

A Misen nevű startup a legújabb fejlesztésének forgalomba hozatalához végül igencsak magas pénzösszeget gyűjtött össze magának a Kickstarter patrónustoborzó oldalán.

Az 1 083 344 dollárt összekalapozó, brooklyni, konyhai felszereléseket gyártó cég célja az volt, hogy egy prémium minőségű (élvonalbeli…) kést dobjon a piacra, méghozzá megfizethető áron. Az igencsak „penge” kellék, mondhatni, repülőrajtot vett a közismert, közösségi finanszírozó oldalon, hiszen a maga számára 25 ezer dollárban meghatározott célt már az első órában túlszárnyalta (egyszóval hasított).

A 8,2 hüvelyk (20,8 cm) hosszú Misen (merthogy a kést is így hívják) három szellemi atyja két vállalkozó, Josh Moses és Omar Rada, illetve egy chicagói ipari formatervező, Peter Müller. Bár a triót állítólag az eddig is elérhető termékekkel szemben érzett csalódottság sarkallta a kés megalkotására, nem ez volt az egyetlen motivációjuk.


„Több oka is van annak, hogy elkezdtünk érdeklődni a kések iránt: egy 8 hüvelyk hosszú kést a szó szoros értelmében mindenhez fel lehet használni” – mondta Moses a Village Voice-nak. – „Ezen felül pedig egészségesebb, frissebb és megfizethetőbb, ha saját magunk készítjük el az ételünket.” – Amint azt a vállalkozó elmondta, 18 hónapnyi munkájuk van ebben a klasszikus német és japán designt ötvöző, kockázó-szeletelő eszközben. Éppen a mondott kultúrákból kölcsönzött dizájnelemek elegyítésének köszönhető, hogy a magas széntartalmú acéleszközzel a csontok és az egyéb keményebb részek átmetszése, illetve, a delikát szeletelés egyaránt lehetővé válik, állítja Moses.

Jóllehet, a Kickstarteren még 45 dollárért vesztegették a vágószerszámot, a Misen kiskereskedelmi ára már 65 dollár. Elmondásuk szerint az alkotók már rendelkeznek is egy működő és piacképes prototípussal, továbbá a velük partnerséget kötő üzemek, mesteremberek és nyersanyag-beszállítók már világszerte tűkön ülve várják, hogy az első gyártási sorozat megkezdődjön.

Pénzügyi akadálya már nincs a dolognak.

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.